Nästa artikel
Volvo kan inte mäta batteriet
Nyheter

Volvo kan inte mäta batteriet

Publicerad 11 april 2019 (uppdaterad 28 april 2021)
Bland de märken som säljer elbilar och laddhybrider är Volvo det enda som inte kan kontrollera batteriets kapacitet, kan Vi Bilägare avslöja.

Volvos batterigaranti säger att minst 55 procent av batteriets ursprungliga lagringskapacitet ska finnas kvar efter åtta år eller 16 000 mil.

Men för att kontrollera om batteriet lever upp till garantin måste det finnas en metod för att mäta batteriets kvarvarande kapacitet.

Volvo är i dag det enda märket som säljer elbilar och laddhybrider i Sverige som inte kan göra en sådan undersökning.

– I nuläget finns inte denna möjlighet, säger Annika Bjerstaf, presschef på Volvo.

Det betyder att bilägarna inte kan ta reda på om batteriet lever upp till garantin.

– Det pågår i dag diskussioner om det ska bli möjligt för en verkstad att kunna göra en mätning av batterikapacitet, men de diskussionerna har inte landat ännu, säger Annika Bjerstaf.

Speciella felkoder ska dock visas i bilen när kapaciteten sjunker under 60 procent och igen vid 50 procent, uppger Volvo.

– Det betyder ju full kontroll över när batteriet är på väg att underskrida den kapacitet det behöver ha, säger Annika Bjerstaf.

Om felkoderna dyker upp hänvisar Volvo till verkstad.

Den som är intresserad av en begagnad laddhybrid-Volvo kan däremot inte vända sig till Volvo för att undersöka batteriets skick.

Läs hela granskningen av biltillverkarnas batterigarantier i Vi Bilägare nr 5/2019 som nu finns ute i butik.

Lyssna gärna också på vår podcast, avsnitt 113. Där pratar vi om batterigarantierna.


Diskutera: Vad tycker du om Volvos batterigaranti?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2019-04-11 23:25
PREVIA

Jag vet att kapacitet vid olika temperaturer inte har något att göra med batteriets degradering över tid men det jag menar är att det blir svårt att mäta degradering om den inte görs vid samma temperatur på batteriet. Så exempelvis en köpare som bara har möjlighet att genom provkörning av en begagnad plug-in bil likt biljournalisterna att bilen går x antal mil innan fossilmotorn startar inte säger något om hur samma bil går på bara el när det blir kallare och inte heller vet köparen batteritemperaturen när provkörningen sker. Bilen kan vara nyladdad vid provkörningen vilket ger längre körsträcka än om bilens batteri hunnit svalna helt till rådande temperatur speciellt på vintern som exempel.
Sedan vet ingen utom biltillverkaren om man låter gränsen mellan fullladdat batteri och den kapacitet man valt att kalla 100 % laddat minskar över tid vilket gör att bilägaren inte märker degraderingen av batteriet ökar.

#m • Uppdaterat: 2019-04-12 10:10
Styggavargen

Kanske pratar vi äpplen och päron här, men som jag ser på saken borde bilen kunna rapportera både degenerering och nuvarande kondition. Men för att detta skall funka måste bilen lagra data (historik), och sedan jämföra data med sträckan som körts. Ju fler mätvärden vi får, ju mer exakt kurva kan skapas på degenereringen av batteriet. Svårigheten är att körförhållanden ändras, ibland är det olika väglag och väderlek osv (temperatur) och även vilka sträckor man kör. En verkstad skulle kunna göra ett kapacitet test (belastningstest), och se hur mycket spänningsnivån sjunker efter en viss belastning och tid. Svårigheten är sedan utan historisk data att klagöra om mätvärdet man fick av testet är bra eller dåligt. Man kan säkert få svaret om det är bra eller dåligt, men utan referensnivåer blir det svårt erftersom allt är relativt. Jag har tagit upp samma redogörelse innan, fast med hur mycket bränsle en bil drar. Vissa verkar tycka att 0,7 liter/mil diesel är lågt.. men utan referens och jämförelse blir snabbt den siffran obrukbar, för frågan blir jämfört med vadå? Med ett sådant resonemang kan jag förstå att vissa tycker att SUV tex eller MPV, eller en onödigt tung bil blir ett problem? Sekundärt blir problemet, varför minskar inte utsläppen... ja ganska uppenbart, du förbränner lika mycket bränsle med den nya bilen...eller till och med mer!?

#n • Uppdaterat: 2019-04-12 21:17
HT19

Vem bryr sig. Köparna vill bara ha lågt förmånsvärde..

#o • Uppdaterat: 2019-04-13 09:13
J.L

Förvånar mig inte i och med att VolvoCars inte är i framkant tekniskt sett med denna teknik och applikation. Ett batteri klarar ett visst antal upp & urladdningscykler även om det är tusentals. Men kan tänka mig att det borde gå att mäta den elektriska motoriska kraften i batteriet och på så sätt se vart det befinner sig i livscykeln

#p • Uppdaterat: 2019-04-13 13:41
PREVIA

Här visar man hur man kan mäta hur det står till med kvarvarande kapacitet i batterier.
http://www.diva-portal.se/smash/get/diva2:542451/FULLTEXT01.pdf
De flesta biltillverkare verkar ha ett mätprogram inbyggt i bilar med större batterier men uppgifterna om hur det står till med bilens batteri är inte alltid tillgängligt för bilägaren.

#q • Uppdaterat: 2019-04-13 22:34
HT19

J.L tror alltså att inte Volvo kan mäta batteriet för att de saknar tekniskt kunnande.. Man kan alltså bygga en avancerad bil som konkurrerar med de tyska bilarna och springer 8or runt Toyota men man kan inte mäta kapaciteten hos batteriet?

#r • Uppdaterat: 2019-04-16 22:43
Roy J

Till skillnad mot när man mäter en bils bränsleförbrukning, så _vet_ man den ursprungliga kapaciteten hos ett batteri.
Antingen mäter man på gammalt hederligt sätt med belastning eller så mäter man drivhjulseffekten.

Jag kommer inte ihåg vilken tillverkare det är, men det är på gång eller redan finns batterier som själva mäter varje enskild cell för att bättre styra laddningen. Bra också att veta om man ska byta enskilda celler, men oväsentligt för att kolla garantiuppfyllelsen.

#s • Uppdaterat: 2019-04-19 07:51
PREVIA

Att byta ut enstaka celler i elbilens batteri blir nog ingen lätt uppgift då cellen som byts ut måste matchas så att den är lika åldrad som övriga celler i batteriet och varifrån skall bilverkstan få dessa lagom begagnade celler ifrån om de ens kan brytas ur sitt hölje som här i Teslabatteriet?
https://youtu.be/ZZVVRKxHyHg
Det blir nog som i Teslas fall att köpa ett helt nytt batteri för några hundra tusen kronor när garantin gått ut.

#t • Uppdaterat: 2019-04-11 22:13
milkylainen

Umm. Vad påstår ViB är skillnaden mellan att "mäta batteriet" och låta bilen rapportera SOH? Bilen gör ju uppenbarligen det eftersom den vet vad ursprunglig kapacitet och degraderad kapacitet är. Det är ingen skillnad på att "mäta batteriet" och låta bilen "mäta batteriet". Båda måste göra samma jobb lika korrekt. Annars blir det skit av alltihop. Bilen vet redan det. Anledning till att det inte rapporteras till ägaren är väl för att skitbatteriet degraderar för fort.

Det blir inte bättre för att man låter verkstaden "mäta batteriet". Det är ungefär lika rätt som att påstå att det blir bättre att mäta blyacket med en multimeter när man väl skruvat ur det ur bilen...

#u • Uppdaterat: 2019-04-11 22:16
milkylainen

Styggavargen: Frågan man ställer sig när man ser det datat är om det är fabricerat. Över 100% kapacitet kvar när bilen har nått 15000mil? Känns extremt troligt...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.