Nästa artikel
Seat gör Volkswagengruppens billigaste elbil
Nyheter

Seat gör Volkswagengruppens billigaste elbil

Publicerad 2 april 2019 (uppdaterad 2 april 2019)
Elbilen Seat el-Born.
Det spanska märket har som mål att ta fram en instegsmodell på under 20.000 euro.
För några veckor sedan presenterade Seat sin kommande batteribil el-Born. Den byggs på Volkswagengruppens gemensamma platta för elbilar MEB.

Nu berättar Seat att de kommer att utveckla en variant av MEB-plattformen, som är mindre och billigare än originalet. Bilarna som byggs på den plattan kommer att vara drygt 4 meter långa och kosta under 20.000 euro, motsvarande runt 200.000 kronor. 

Seats elektriska satsning inkluderar 6 laddhybrider och elbilar och inleds 2021. De två första helt eldrivna bilarna blir el-Born och Mii. Vidare kommer nya generationen Leon och Tarraco att finnas som laddhybrider och dessutom ska nybildade prestandamärket Cupras modeller Leon och Formentor utrustas med sladd.  

Diskutera: Tror du att Seats elbilar kommer att sälja bra?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2019-04-02 23:56
Axa

Darrow
Och här kommer en mer trovärdig kontring som slår hål på den danske föreläsarens desinformation
https://youtu.be/hwMPFDqyfrA

#m • Uppdaterat: 2019-04-03 00:23
Darrow

Axa
Varför mer trovärdig? För att personen i fråga tyckte som du?
Jag hittade ett antal tveksamma punkter även här.
De man kan säga är väl att det är dåligt att de inte finns en enad syn på olika transportmedel och dess påverkan.
Samma gäller klimathotet. De finns helt olika ståndpunkter vilket inte är ok.
Ska man driva hela fordonsflottan mot andra drivmedel så måste de finnas en samsyn.
Vad vi ser är mest pajkastning istället för öppna diskussioner vilket borde vara en självklarhet.

#n • Uppdaterat: 2019-04-03 06:13
Klarsynt

@Axa

Klart att det är. Garantierna återspeglar tillverkarnas förväntan om livstid. Detta gäller allt. Att Volvos garanti ligger på 55% av batteriets laddkapacitet efter åtta år (varpå man som ersättning kan få ett begagnat med 60% laddkapacitet i utbyte) återspeglar vad Volvo vågar lova och därmed batteriets livstid.

En blodsbatteribil behöver därmed två blodsbatterier under sin livscykel. Alternativt behöver ägaren två blodsbatteribilar för att uppnå samma livstid som med en bensin/diesel. Det här är miljösvineri på hög nivå. Allt uppbackat av svenska skattebetalare.

.

#o • Uppdaterat: 2019-04-03 07:15
muskorv

Då har väl en fossildriven bil normalt inte längre förväntad livslängd än 2-3 år, med andra ord? Det är väl med vissa undantag längden på nybilsgarantin på de flesta bilar.

#p • Uppdaterat: 2019-04-03 07:55
Axa

Darrow
Om du tittar på klippet så är han tydlig med att referera till aktuell forskning och listar en förteckning på varifrån hans uppgifter kommer ifrån.
Dansken gör det inte, vilket i sig gör honom tvivelaktig. Dansken förenklar betydligt mer för att det ska passa den egna agendan.

När det kommer till klimathotet så råder det en större samstämmighet bland forskarna än ifråga om framtida drivmedel. Till och med dansken erkänner klimathotet (i andra sammanhang) men har annan synpunkt om olika drivmedels lämplighet.

#q • Uppdaterat: 2019-04-03 07:59
Henrik M

Klarsynt: Nu måste du väl ändå själv inse att du målat in dig själv i ett hörn om du som argument för dina påståenden använder garantitiden som en fakta om förväntad livslängd på produkter?!
Tesla ger 8 år och 16.000 mil i garanti utan krav på service. Och du påstår det går 2 omgångar batteri för att få motsvarande fossilbils livscykel? Med andra ord ger i din logik det då att fossilbilarna har 16 års garantitid med 32.000 mil som tak? Hmm, hur många har det??! Nä, ska vi se på din logik med garantitid som ett mått på livscykel så finns det ingen fossilbil mig veterligen som har längre livscykel än en Tesla då? hmm, känns det rimligt och logiskt? Nä, nu får du nog allt krypa till korset och bara säga istället att du faktiskt inte har nån som helst aning om vad du pratar om när du skriker dig hes om att batteribilarnas livslängd och att de har halverad livscykel mot en motsvarande nytillverkad fossilbil.....
Kanske vårsolen som värmt upp din foliehatt lite väl bra......ha en bra dag ;)

#r • Uppdaterat: 2019-04-03 08:13
Klarsynt

@Henrik M

Du och dina Tesla, din fanboy där. Det är väl du som har målat in dig i ett Tesla-hörn. Här en glad Tesla-ägare:

https://teknikensvarld.se/tesla-model-s-rackvidd-kraftigt-forsamrad-efter-batteribyte/

Robert von Bahr är en entusiastisk Tesla-ägare. Men när Tesla bytte ut hans 85 kWh-batteri [hans förra tvärdog] mot ett sämre tappade han tålamodet. Bilen visar exakt hur mycket som har förbrukats efter en full laddning, och dessa värden pekar på att kapaciteten i det nya batteriet är 51-55 kWh. Detta i ett batteri som nominellt är på 85 kWh.

Ser fram emot att läsa något liknande om dig och din Tesla också :)

.

#s • Uppdaterat: 2019-04-03 08:19
Henrik M

Självklart går det sönder exemplar av alla bilmärken, så bara för man kan finna ett par exemplar av ett märke som gått sönder så är alla bilar från det märket usla och alla kommer drabbas av samma fel? Är det så du menar? För jag kan garantera dig att jag finna artiklar om alla märken med någon bil som drabbats av stort fel inom garantitiden. Nej jag är ingen fanboy, läs gärna min tråd i forumet med så ser du jag även ser negativa saker med Tesla och min egen Model S.
Varför svarar du inte på det jag skriver istället? Bemöt det jag skriver om ditt resonemang om garantierna som livscykelvisande med sakliga och underbyggda argument så blir allting mer seriöst och du kan framstå på ett betydligt mer seriöst sätt med. För nu är du bara löjlig när du kastar ur dig massa myter och gissningar och sen inte kan stå för något när det börjar ifrågasättas.
Men ja jättetråkigt att Robert inte får ur samma räckvidd ur sitt ersättningsbatteri, troligtvis får han ut mer när det "lärt" sig hans användande.....bilen fick ju inte bara ett annat batteri utan uppdaterades ju programvarumässigt med och "nollades" jämfört med hur han fått bilen att agera under de tidigare åren. Nya bilar är som du säkert vet till stor del anpassningsbara efter körsätt m.m.....
Sen att du önskar få läsa nå´t liknande från mig, hur fasiken kan man vara så fruktansvärt otrevlig och önska nån annan sådant? Ge dig nu och kom in i lite normalt vettigt uppförande både i vad du skriver, hur du skriver och hur du bemöter frågor och argument.

#t • Uppdaterat: 2019-04-03 08:25
Klarsynt

@Henrik M

Ingen idé att gå i polemik med fanboys (i det här fallet så inbitet fanatisk att han till och med äger en egen blodsbatteribil), det är som att köra huvudet i väggen. Jag avstår och vänder min diskussion till andra läsare. Ha en bra dag!

.

#u • Uppdaterat: 2019-04-03 09:50
Pi

Klarsynt har ju tidigare blivit portad ifrån ViB vid den tiden han kallade sig Antiferministen. Märkligt att man kan återkomma med ett nytt nick och få fortsätta att härja runt...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.