Nästa artikel
Bilfrågan: Var är värmen?
Bilfrågan

Bilfrågan: Var är värmen?

Publicerad 22 mars 2019 (uppdaterad 6 november 2020)
”Det fungerar inte på högersidan. Där blåser den bara kalluft.” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har en Citroën C5 2.2 HDI automat 2005 på vilken värmen inte fungerar på högersidan. Där blåser den bara kalluft.
Stig Eriksson

Svar:
Jag misstänker att det eller de spjäll som ska fördela luften inte fungerar som de ska. Antingen har det fastnat i ett läge eller så har helt enkelt elmotorn som styr det gått sönder. Prova först med olika justeringar, luften upp på rutan, ut genom luftmunstycken i panelen rakt fram, ned på fötterna för att se om du kan få spjället att fungera igen. Annars återstår verkstadsbesök för att fastställa felet och att åtgärda.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tror du att felet beror på?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2019-03-22 19:26
hultarn

Ronneby-Benny har en bra poäng. Istället för att ägna sig åt pajkastning borde nivån vara högre, men det är svårt för somliga.
Hellre skriver man i syfte att provocera än bidrar med något "matnyttigt". Typ inlägg #6 och 8.
Och sen har vi det där tramset med att trycka på "bromsa", det vore nog bäst att ta bort då vissa inte är vuxna nog att hantera det.

Åter till frågan: jodå, man kan ha oturen att spjället hamnar på max kallt eller varmt, medan andra sidan funkar som vanligt. Oftast står dock spjällen i något mellanläge när axeln går av, så då blir skillnaden inte så påtaglig.
Som så ofta på nyare bilar sitter klimatanläggningen inbyggd bakom instrumentpanelen, så det är därmed ett litet h-e att reparera. Om jag minns rätt så kostade reparationen c:a 6.000 kr inkl. byte av en slang till AC:n och fyllning av densamma.

#c • Uppdaterat: 2019-03-25 13:56
erikivan72

Tyvärr ett relativt vanligt problem hos en del tillverkare. Däremot verkar problem med spjäll i ventilationen drabba enskilda modeller/årsmodeller medan andra klarar sig i princip i en evighet. Misstänker att det ofta beror på problem med kvalitékontroll hos underleverantörer.

#d • Uppdaterat: 2019-03-25 14:47
Hans Berglund

Hultarn har rätt ang felet ,tyvärr så är det ett vanligt fel för klen axel som brustit ,hel dags jobb dyrt på verkstad ,men inget normalt gör det självjobb

#e • Uppdaterat: 2019-03-25 15:32
Anders_O

Söker man lite på nätet så kan felet mycket väl vara enkelt att åtgärda, den misstänkta spjällmotorn kan tydligen bytas genom handskfacket: https://frenchcarforum.co.uk/forum/viewtopic.php?t=48978

#f • Uppdaterat: 2019-03-26 08:20
hultarn

Anders: det gäller de högerstyrda bilarna. Det är betydligt värre med de vänsterstyrda. Man kan göra det själv, men frågan är om det ens är värt att bråka med. Ett heldagsjobb. Verkstäderna är vana att åtgärda detta, då det är ett vanligt fel på C5 och 407.
Förresten tog det en heldag att byta värmepaket på gamla 240 också, så allt var inte bättre förr.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.