Nästa artikel
Bilbranschen: Elbilar är bättre för miljön
Nyheter

Bilbranschen: Elbilar är bättre för miljön

Publicerad 20 mars 2019 (uppdaterad 21 mars 2019)
Flera branschorganisationer har tillsammans med Svenska Miljöinstitutet sammanställt forskning kring elbilen.
Det är Power Circle, BIL Sweden, Motorbranschens Riksförbund och IVL - Svenska Miljöinstitutet - som har sammanställt information om elbilen till bland annat en film. De spår en explosionsartad utveckling för elbilen då de är billigare att köra och äga än bensin- och dieselbilar och vill klargöra miljöpåverkan som batterier och elbilar har. 

- Det här är en väldigt aktuell fråga där det behövs mer kunskap. En fråga som ofta dyker upp är om elfordon verkligen är bättre än fossildrivna fordon i Sverige. Visserligen dras eldrift med miljöproblem också, men elbilar har i alla fall potential till att bli mycket mindre miljöpåverkande vilket inte fossildrivna fordon har. Eftersom global uppvärmning är ett så akut miljöhot måste det satsas stort på alternativ till fossila drivmedel. I det ingår även satsningar på biodrivmedel åtminstone på kort sikt, säger Lisbeth Dahllöf, LCA-forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

IVL:s beräkningar visar att batteridrivna fordon är bättre än fossildrivna fordon i Sverige, en liten elbil har 60-70 procent lägre växthusgasutsläpp under sin livstid (18 000 mil) jämfört med motsvarande fossildriven bil. Även ute i Europa har elbilen längre utsläpp, även om utsläppen kopplade till elen är högre. 

- Klimatet behöver en snabb övergång till elbilar. I ett digitaliserat energisystem finns dessutom fler miljövinster eftersom elbilens batteri kan användas för att snabba på omställningen till nya förnybara energikällor, säger Johanna Lakso, vd på Power Circle.

De svenska beräkningarna har gjorts utifrån en norsk studie, senare studier från EEA och danska klimatrådet bekräftar också att elbilen är bättre för miljön men att mycket beror på elproduktionen. Filmen beror även frågor kring råvaruförsörjning och en resurseffektiv omställning, till filmen har ett kort faktablad släppts med referenser. 

Diskutera: Vad är din bild av elbilen? 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2019-03-20 15:53
AndersL

En fis i rymden för världens klimat med elbilar i Sverige.

#c • Uppdaterat: 2019-03-20 16:13
stonebreaker

explosionsartad utveckling ... det ligger i branschens intresse, men vem fixar laddstolparna till den stora massan som inte kan ha en egen, dvs majoriteten?

#d • Uppdaterat: 2019-03-20 16:43
Grosser

@stonebreaker. Fastighetsägare, markägare, parkeringsbolag, laddstationsoperatörer, kommuner och staten - alla måste samarbeta för att lösa den pucken.

#e • Uppdaterat: 2019-03-20 17:05
107Carlsson

Det har blivit en allt för våldsam hype kring elbilar. Se realistiskt på hur många iSverige som kan skaffa en sådan. Dels är redan de enklaste alltför dyra för gemene man och majoriteten av oss kan inte ladda hemma. Skall jag ha en elbil måste jag åka 5km in till centrum och hoppas på att någon av 6 befintliga laddstolpar är ledig. Sen skall jag då fördriva tiden medan den laddas. 1 tim? 2 tim? och jag kan inte ens åka t.o.r. till till stuga och släkt 30 mil bort vilket jag utan problem gör med min nuvarande bil. Och blir det några extra mil så tankar jag på lämplig mack på mindre än 5 min. Sverige svarar dessutom för en sån liten pluddevutt av jordens CO2 utsläpp att vi knappast räddar jorden med elbilar om inte de stora utsläppsländerna tar sitt ansvar.

#f • Uppdaterat: 2019-03-20 17:25
Sabud2

Någon som kommer ihåg TV-programmet Lorry......jag tänkte inte på det!! Gissar att `vi´ om 20 år kan läsa hur naivt vi hanterat alla problem som följt i spåren av `elbilsexplosionen´. Läser just i nya ViBilägare artikeln om elbils-batterier, garantier, kostnader, oförmåga att kunna mäta dess kapacitet. Tvång att periodiskt serva elbilen för att batterigarantin skall gälla. Hör på radio mest var dag om forskare som flaggar upp för att råvarorna till bilarnas litiumbatterier inte räcker till för denna utveckling , de behövs till våra mobiltelefoner, hörapparater etc,etc. och inte i 600 kilo elbilsbatteri.

#g • Uppdaterat: 2019-03-20 18:06
Ingemar Bohman

Och så har de helt glömt bort all avgaser från maskinerna
som SKALL grävas här och där för att installera elstolpar
och tillverkningen underhåll av eluttagen.
Och det har redan blivit problem med elstolpar som inte fungerar fast de är så få!
Det saknas några miljoner sådana om det skall fungera i framtiden.
Men det skall ju inte räknas in som miljö farligt enligt så kallade experterna.
Och så påstår dom att det är 60-70% lägre med en liten elbil.
Mot vadå en stor bil med 620 hk eller?
I praktiken så är skillnaden på en elbil och en diesel ca 10-12 g/km på 20 tusen mil.
Det blir inte 60-70%

#h • Uppdaterat: 2019-03-20 18:17
PREVIA

Vi har mycket att se fram till när kobolt kommer och andra ingående mineraler kommer att plockas ur jorden på ett ansvarsfullt sätt och att återvinningen av ingående komponenter i batterierna någon gång i framtiden återvinns. Då i framtiden kanske inte vår till stor del förnyelsebara el inte redan är såld till sydligare länder i Europa som nu så vi även kan köra på förnyelsebar el.
Alla bilägare som inte bor i villa kommer få ett eget ladduttag på parkeringen samtidigt som alla fått ett motorvärmaruttag vid sin bil vilket gått mycket fort som vi redan vet.

#i • Uppdaterat: 2019-03-20 18:24
1

Det ni gubbar.

#j • Uppdaterat: 2022-04-27 08:24
Gäst (ej verifierad)

Finns det något sett att banka det j**a budskapet i huvudet på de j**a poletiker/miljö partiet/experter: ”Ok, jag köper en elbil privat imorgon, utan subvention, jag betalar gärna för elen lika mycket som för benzin eller mer. Snälla, se bara till att batterierna har inga etiska problem (lagför det på något sett), garantera att elen finns och inte kommer från kolkraft, se till att det finns laddstationer lättillgängliga, för jag har ingen villa. Så det handlar inte om medborgarnas ovilja utan politikernas oduglighet, visionlöshet, gråhet,.... Så ”håll käften och gör er del av jobbet” Och sluta med verkningslösa, poänglösa, godtyckliga, symboliska subventioner. Hantera skattepengarna med respekt och omsorgsfullt. Slösa inte våra pengar på eran plakatpolitik!

#k • Uppdaterat: 2019-03-20 18:59
edmund

Så mot HVO100 förlorar elbilen i livscykelanalysen?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.