Nästa artikel
Krav på hastighetsbegränsare i EU
Nyheter

Krav på hastighetsbegränsare i EU

Publicerad 18 mars 2019
Ja till förslag att införa funktion som stryper farten i alla nya bilar senast 2022.

Europaparlamentets utskott för inre marknaden och konsumentskydd har röstat igenom ett lagförslag som kräver att biltillverkare inom tre år måste standardmontera en rad säkerhetssystem i sina nya bilar. Det är till exempel trötthetsvarnare, autobroms, system som upptäcker fotgängare och cyklister, samt fartbegränsare, även kallad ISA – Intelligent Speed Assistance.

Förslaget utarbetades från början av organisationen Europeiska transportsäkerhetsrådet (ETSC) och de rekommenderar att hastighetsbegränsaren till en början ska kunna gå att stänga av. Tekniken finns redan i vissa bilar från till exempel Ford, Volvo, Mercedes och Peugeot/Citroën.

Funktionen kombinerar kartinformation och nuvarande GPS-koordinater med skyltavläsning och stryper motorns kapacitet över tillåten hastighet utan att bromsa bilen. Om föraren trycker hårt på gaspedalen går det att komma runt begränsningen.  

Volvo gick för ett tag sedan ut med nyheten att de från och med nästa år inte kommer att bygga bilar som kan åka snabbare än 180 kilometer i timmen

Diskutera: Vad tycker du – är hastighetsbegränsare i alla bilar en bra idé?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2019-03-18 18:36
Apex

Optimus

Finns fortfarande vägar där man får köra över 180 km/h utanför Sverige. Men detta handlar väl inte om en begränsning på 180 km/h?

#m • Uppdaterat: 2019-03-18 18:37
saabnisse

@Raphael, det är ytterst ovanligt att notoriska fartsyndare bötfälls efter att ha kört för fort förbi en fartkamera. De ser aldrig ut som fordonsägaren och fordonsägaren vet aldrig vem som kört fordonet.
De som bötfälls är de som vanligtvis är laglydiga, men kanske just nu av någon anledning åkt för fort.
Fartkameror är ett politiskt påhitt som används för att slippa avsätta tillräckligt med pengar så att det täcker kostnader för verkliga vägpatruller. Dessa skulle kunna förhindra betydligt värre brott som drogbruk, något som ökar mycket för varje år och där är fartkamerorna värdelösa!

#n • Uppdaterat: 2019-03-18 18:56
1

Skönt! Nu är det på gång, det oundvikliga. Detta måste till för miljön och för att få till en bra säkerhet. Ytterligare ett exempel på att fredsprojektet EU är bra.

#o • Uppdaterat: 2019-03-18 18:57
Apex

”Detta måste till för att få till en bra säkerhet”
Lustigt då att avsnitten med fri fart på autobahn är bland de absolut säkraste vägarna i världen.

#p • Uppdaterat: 2019-03-18 19:59
Eric H

Jaha... då får våra många politiska trafikexperter ytterligare en siffra att skruva på..
(förre ordf i riksd trafikutskott har fö inget körkort, och var även mp-are, den nye är en vpk-are så förvänta inte för mycket)

#q • Uppdaterat: 2019-03-18 20:00
Axa

Nåja, eller så skaffar man en motorcykel...

#r • Uppdaterat: 2019-03-18 21:26
VOCANDERS

Förmyndarmentalitet. Typiskt för politiker. Fri fart för fria mäniskor

#s • Uppdaterat: 2019-03-18 21:48
pinjong

@Axa: https://www.svmc.se/smc/Nyheter/Fler-fangades-i-ATK-under-2018/

#t • Uppdaterat: 2019-03-18 22:22
Axa

Pinjong
Nu var det iofs inte en fråga om att faktiskt köra fort utan snarare att mc inte omfattas av föreslagen lagstiftning och man slipper begränsningar.

#u • Uppdaterat: 2019-03-18 22:27
Lars_A

Intressant! Förmodligen både oundvikligt och lämpligt. Nu börjar vi nog skönja slutet på prestanda och sportighet till förmån för säkerhet och komfort. Inte mig emot.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.