Nästa artikel
Uppdaterade Renault Kadjar – rapport från provkörningen
Direktrapport+Film

Uppdaterade Renault Kadjar – rapport från provkörningen

Publicerad 14 mars 2019 (uppdaterad 14 mars 2019)
Renault Kadjar har blivit medelålders och fått sig en översyn. Vi Bilägares Anders Helgesson har provkört.
Anders, vad kör du och var?
– Ansiktslyfta Renault Kadjar och den körs i – trumvirvel – Stockholm. Eller Stockholm och Stockholm, det är i trakterna av Gottröra vilket har renderat en del kommentarer om nedtrillande plan från de samlade presskårerna från Sverige och Danmark. Jag körde faktiskt runt den gamla ”landningsbanan”, men skogen har växt upp och i ärlighetens namn är spåren efter vinterstormen Alfrida mer skräckinjagande. 

Vad nytt?
– Visuellt – inte så mycket. Fronten har fått en lättare justering i form av bredare grill med mer krom. För att bilen ska uppfattas lite lägre, något som är lite kontraproduktivt i en suv, har den främre ”hasplåten” gjorts bredare och rakare. Nya ljussignaturer i LED-strålkastarna ger släktskap med övriga Renaultfamiljen och både blinkers fram och bak har nu ljusstarka LED-lampor.

– På insidan har mediaskärmen fått en duvning och man har rationaliserat bort några fysiska knappar och snyggat till klimatanläggningen. Dumt nog har man inte flyttat den skymda placeringen av stolsvärmeknapparna. Mittarmstödet kan numera justeras i längdled.

Okej, något nytt under kosmetikan?
– Ja, det är genomgående en ny uppsättning med motorer. Instegsmotorn på bensinsidan ger nu 140 hästkrafter och kombineras med en sexväxlad manuell låda eller sjuväxlad dubbelkopplingslåda. Sedan finns en 20 hästkrafter starkare version av samma 1,33-litersfyra, den finns bara med den sjuväxlade automatlådan.

Något mer?
– Ja, det finns faktiskt en sak till som är högst väsentlig, men den kräver lite extra efterforskning så vad det är behåller jag för mig själv ett tag till, men jag lovar att ha ett svar i tidningen.

Klicka på filmspelare här ovanför för att se en film på uppdaterade Renault Kadjar.

Läs hela provkörningen av uppdaterade Renault Kadjar i Vi Bilägare nummer 6/2019. Prenumeranter får tidningen först och till lägst pris. Klicka här för att läsa mer om prenumeration.

Diskutera: Vad tycker du om Renault Kadjar?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2019-03-16 11:49
Masa

Kommer det någon uppdaterad, ren och snål, diesel - med dragvikt på 1500-2000 kg? Det skulle kunna väcka mitt intresse.

#c • Uppdaterat: 2019-03-16 14:08
Raphael

Shogun, en Kadjar med HVO 100 släpper ut mindre CO2 än RAV4 Hybrid eftersom HVO är klimatneutralt och har noll nettoutsläpp av CO2. Vilket biodrivmedel var nu din RAV4 certifierad för?

#d • Uppdaterat: 2019-03-16 15:25
Raphael

Shogun, självfallet är Renault en kvalitetsbil. Jag har själv haft två Renault och försvarar gärna Renault mot dina angrepp. Jag var mycket nöjd med mina Renault. Utmärkta, sköna bilar. Hur bra som helst.

#e • Uppdaterat: 2019-03-16 15:27
Raphael

Det finns många journalister som tycker Kadjar är bättre än Qashqai. Snyggare, mjukare, rymligare.
Uppdateringen har knappast gjort bilen sämre, tvärtom. Renault är utmärkta bilar som har mina varmaste rekommendationer!

#f • Uppdaterat: 2019-03-16 16:11
Optimus

Raphael, andas lugnt. Lite diskussion om franska bilar gör väl inget. Ungefär samma diskussion som sker kring Opel, från flera på detta forum. Alla tror att en gång rost alltid rost, oavsett om det är 30 år sedan det ägde rum. Samma sak här, när det gäller franska bilar. Sitter djupt hos många "äldre" forums debattörer. De kör säkert Volvo eller liknande sedan 40 år tillbaka, och vet inget annat. Så ta det lugnt, de köper eller ändrar aldrig uppfattning om Renault i alla fall, hur du än försöker. Men å andra sidan kanske du också kan sätta upp spegeln och se att andra märken kan också var bra bilar.

#g • Uppdaterat: 2019-03-16 18:18
Raphael

Optimus, jag andas alltid lugnt. Tyvärr finns det många fördomar mot Renault. Renault gör bra bilar, de är populära på marknaden. Tyvärr är det många som ser ner på dem.

#h • Uppdaterat: 2019-03-17 00:29
A.L

Det är inte ofta som jag och Shogun är överens men i fallet Renault tycks vi ha en samsyn. De bilarna har generellt och trendmässigt sett en sämre sammansättningskvalitet och slitstyrka än medelbilen på marknaden.

Den som påstår något annat har en del att bevisa.

MVH AL

#i • Uppdaterat: 2019-03-17 01:44
Raphael

AL du går efter gammal och inaktuell statistik, och jag har redan bemött dig om det. Kadjar är en bra bil. Om någon är orolig som dig så lämnar Renault 5 års garanti. Jag vet att du inte gillar Renault, men försäljningssiffrorna för märket är bra. Jag skulle absolut kunna tänka mig Renault igen. Jag ser fram emot nya Captur som är på gång. Kadjar känns för stor för mig.

#j • Uppdaterat: 2019-03-17 05:39
A.L

Raphael. Jag vet inte vad som är inaktuellt för dig eller om du har bättre kunskaper kring hur man skattar felnivån hos olika märken än vad jag har (notera skillnaden mellan en skattning och konstaterad nivå). Men utgår jag från data där man jämför samma saker i relation till andra märken och (framförallt) över tid tillhör Renault de sämsta (rostskydd undantaget). Men det kan ha ändrats på senare tid och period - det var ett tag sedan jag kollade.

Vad jag anser om Renault idag bygger på dåtida erfarenheter. Jag är inte sämre än att jag förstår att saker kan ha ändrats i jämförelse med tidigare. Saker är ju inte konstanta och allra minst i bilvärlden. Det ser vi ju inte minst hos Toyota där felnivåerna dubblerats i jämförelse med tidigare årgångar (allt annat lika -notera att det är mycket viktigt när man jämför). Men till Renault nivå tror jag inte att Toyota har sjunkit. Det vore anmärkningsvärt.

Så måhända att Nissans inflytande har påverkat Renault på ett positivt sätt?

Capture ja. Jo en tyst och komfortabel bil tycker jag. Riktigt trevlig t.o.m. Hade en i samband med förra årets skidresa. Men - som vanligt får tilläggas - på det exemplaret satte blinkers igång av sig själv;-). Men det var en hyrbil om än i princip fabriksny.

MVH AL

#k • Uppdaterat: 2019-03-17 06:49
Raphael

AL, tack för svar. Du använder måmga ord för att erkänna att din data och dina erfarenheter är gamla och därför inte säger något om en ny Kadjar eller om andra Renault.

Och du känner troligen till att din traditionella källa Bilprovninhen inte längre är relevant eftersom de sedan avregleringen för några år sedan inte längre har en heltäckande statistik.

Dessutom innebär besiktningsstatistik bara över trafiksäkerhet och inte driftsäkerhet, säger ingenting om bilens drifthistoria eller reparationshistorik. Den som får fel på sil bil åker troligen till verkstaden och reparerar felet och inte till besiktningen. Sen bedömer besiktningen en reparerad bil.

Gällande att bedöma märkens kvalitet och driftsäkerhet utifrån hyrbilar, det är ett förfarande som jag personlogen ställer mig tveksam till. Hyrbilar kan behandlas hur som helst av kunden och det kan finnas frågetecken för service.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.