Nästa artikel
Förslag: Gröna skyltar på el- och gasbilar
Nyheter

Förslag: Gröna skyltar på el- och gasbilar

Publicerad 11 mars 2019 (uppdaterad 11 mars 2019)
Sveriges Fordonsverkstäders Förening vill att det ska vara lätt att identifiera en elbil eller en gasbil om olyckan skulle vara framme.
Nyligen exploderade en gasbuss i Klaratunneln i Stockholm när den körde in i en begränsningsbalk.  

Branschföreningen SFVF, Sveriges Fordonsverkstäders Förening föreslår nu att alla gasdrivna eller eldrivna bilar bör ha en grön registreringsskylt. Det skulle göra det lättare för omgivningen och räddningspersonal att vidta rätt åtgärder vid en olycka.  

– Eftersom vagnparken av miljöfordon ökar är det viktigt att polisen och räddningstjänsten snabbt får kunskap om vilka steg som måste vidtagas, för att undvika att någon skadas eller dör i onödan. Detta kan man exempelvis underlätta genom att alla gas- och e-fordon har gröna nummerplåtar, säger Bo Ericsson, vd för SFVF. Han fortsätter:
– Det borde vara 300 meters säkerhetsavstånd från en gasdriven buss eftersom gastankar kan flyga långt om inte säkerhetsventilen hinner lösa ut. Hinner säkerhetsventilen lösa ut, blir eldsflammorna upp emot 10–15 meter långa.

Det existerar redan gröna registreringsskyltar, de är till för fordon med så kallad saluvagnslicens. Enligt Transportstyrelsen ger licensen innehavaren rätt att under vissa förutsättningar köra oregistrerade och avställda fordon på svenska och även nordiska vägar och är till för de som yrkesmässigt tillverkar, transporterar eller handlar med fordon eller släpfordon. 

Diskutera: Tycker du att det är en bra idé att förse gasbilar och elbilar med gröna registreringsskyltar?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2019-03-11 20:56
Henrik M

Nej Hannah, är man chaufför och kör på som du skriver 60-70 barn får man inte ha en dålig dag! Så enkelt är det bara, en busschaufför som hade kört ihjäl folk för att han inte har koll på hur högt fordon han kör ska utan tvekan åka på vållande.....det enda detta var som hände nu var rent slarv.....sen som du skriver en jädra tur det inte var folk på bussen. Sen förstår jag inte hur man kan sätta gastankarna så utsatt.

#m • Uppdaterat: 2022-04-27 08:24
Gäst (ej verifierad)

Det hjälper inte med annorlunda utbildning. Chauffören kan ha en dålig dag, inte minst på grund av det som händer ombord. Anledningen till distraktion kan vara många. Vi skall vara mycket glada och tacksamma att 60-70 personer med massa skolbarn var inte i bussen. Det hade varit en katastrof av den varsta varianten. Det får bli en riktigt väckarklocka för alla ansvariga, kostruktörer, stadsplanerare, vägverket, trafikkontoret... Till dess skall alla gasdrivna bussar tas ut ur trafiken. Händer det en gång till är det lika bra att hela regeringen och alla inblandade poletiker avgår. På grund av kronisk inkompetents. På allvar!!!

#n • Uppdaterat: 2024-02-15 08:27
Gäst (ej verifierad)

Att börja skylla på politiker, konstruktörer och stadsplanerare i det aktuella fallet blir bara löjligt. Inga bussar varesig i trafik eller under tomkörning får köra genom Klaratunneln. För er som inte har kört där så är det extremt tydligt att frihöjden är begränsad. Det kan uppstå olyckor om man kör in i en vägg också, hemska människor som bygger väggar...

#o • Uppdaterat: 2022-04-27 08:24
Gäst (ej verifierad)

Att lägga ansvaret på chauffören (som skall göras) förhindrar inte olyckan. Målet är inte att hitta den skyldige (för det hjälper inte de drabbade/döda) utan att förhindra olyckan. Vi alla är ytterst ansvarig för de uppgifter som är ålagd oss. Det gäller även poletiker, planerare, konstruktörer.... Alla skall göra sin del i kedjan. Händer det något allvarligt är alla hela kedjan ansvariga. Nån gång i tiden fick min far ansvar för en flotta av minst 2000 lastbilar och 4 fartyg (en del av en större företag) Efter första veckan hade han alla uppgifter av alla fordon, dersa dimensioner, deras rutter, deras kondition, försäkring, förare .... samlad på bordet (inte ens företaget och ägarna hade den info) Ingen i den stora apparaten (tillbaks till bussen i Stockholm) tänkt i förväg att bussen är högre än tillåtet och får inte befinna sig där huvudtaget.

#p • Uppdaterat: 2022-04-27 08:24
Gäst (ej verifierad)

Du läste men inte noggrant. Om man inte får lärdom eller inte agerar är man ytterst ansvarig, var budskapet, även för de som bygger vägar. ”Väggar” som du skriver, har jag ingen aning om. När ett flygplan störtar eller ett tåg krockar är det inte hela kedjan som lägg under mikroskop? Har det inte hänt att ministrar har avgått? Förstås pratar vi om andra länder där poletiker känner sig ha ett ansvar. I Sverige väljer man att bli vilde med bibehållen arvode istället.

#q • Uppdaterat: 2024-02-15 08:27
Gäst (ej verifierad)

Du verkar inte heller ha läst så noggrant! Jag tror iallafall att det kan bli problematiskt att söka efter någon som är ytterst ansvarig för andras personliga misstag.

#r • Uppdaterat: 2022-04-27 08:24
Gäst (ej verifierad)

Det som jag verkligen hoppas på är att det stannar kvar i ”andras personliga misstag” och inte händer igen.

#s • Uppdaterat: 2024-02-15 08:27
Gäst (ej verifierad)

Det hoppas förhoppningsvis alla! Diskussionen blir lite haltande när du i efterhand korrigerar dina inlägg. Jag kommenterade utifrån den aktuella situationen. I andra situationer kan det givetvis krävas noggrann granskning av hela kedjan. Har det skett systemfel är det såklart extremt viktigt att hitta felkällan, här har iallafall inte jag sett några bevis på det. Självklart förutsätter jag att olyckan utreds men att börja snacka om att politiker ska avgå, känns som sagt löjligt.

#t • Uppdaterat: 2019-03-12 20:49
PREVIA

Inte kan en busschafför köra fel väg. Utbildningen är faktiskt nästan tre månader lång och troligtvis måste man ha någon form av körkort före utbildningen till busschafför.
En vidareutbildning kunde vara igenkänning av att läsa av alla de skyltar som står uppsatta före tunneln visar att man inte bör åka in i en tunnel som är avsedd för fordon ej högre än tre meters höjd över körbanan ,och om bilarna bakom bussen man kör tutar utan avbrott när man står still vid rödljusen före en tunnel så bör man uppfatta att något kan vara fel på ens fordon eller liknande.
Fungerar inte det kan man ha en person som talar om för chauffören var han bör köra för väg vilket händer flera gånger om året i lokaltrafiken numera.
Vilken lärdom drog man av förra gången gasbussen fastnade trotts tydliga tavlor vimplar och ljussignaler?
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/zL6mMO/buss-fastnade--var-risk-for-explosion
Nästa gång kanske flera blir skadade eller förolyckas när en gasbuss kör fel igen.

#u • Uppdaterat: 2019-03-13 03:55
Dodge62

Använd farligtgodsskyltarna som redan finns dom är innternationela

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.