Nästa artikel
Bilfrågan: Var säljs skydden?
Bilfrågan

Bilfrågan: Var säljs skydden?

Publicerad 11 mars 2019 (uppdaterad 6 november 2020)
”Det är enkelt att stjäla bilar med nyckelfria system, har ni koll på var de säljer skydd?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har en ny VW Tiguan av 2018 års modell med nyckelfritt system. Man har kunnat läsa om hur enkelt det är att stjäla dessa bilar med nyckelfria system, samt att inte biltillverkarna säljer skydd man kan använda sig av. Har googlat runt utan att finna var de säljer dessa så därför vänder jag mig till er för att höra om ni har bättre koll på sådana skydd?
Johan Söder

Svar:
Det här är en intressant och aktuell fråga. Faktum är att jag själv nyligen blev utsatt för ett sådant stöldförsök, då fjärrlåsningen tydligen skimmades trådlöst. Men vår Berner Sennenhund låg i bilen... Märkligt nog fungerade larmet när förövarna tydligen öppnade bakluckan, trots reducerat låsläge. Jag sprang tillbaka och en skåpbil försvann i all hast från platsen. 
Därefter skaffade jag RFID-skydd för mina plastkort. Numera förvarar jag bilnyckeln i en plåtask för halstabletter både hemma och i fickan, efter tips från en larmtekniker. 
Inte heller jag har hittat nyckelskydd som tillbehör.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2019-03-11 17:20
Henrik M

Eller så helt enkelt låter man bli att noja sig för allting. Ja, bilar går att stjäla, och vill nån stjäla din bil gör dem det oavsett med traditionell nyckel, fjärrnyckel eller keyless. Skulle man gå runt och oroa sig och försöka skydda sig för allt som kan hända skulle man nog ha ett ständigt magknip......
Sen lägga nyckel i en plåtask eller sy en påse med folie.....då ska nyckeln upp o ner hela tiden och hela bekvämligheten med Keyless är borta.....
Nä, lite normalt sunt förnuft med hur och vart man parkerar sin bil får räcka för mig. Som sagt vill de stjäla den gör dem det oavsett om jag stoppar nyckeln i min foliehatt eller inte.....

#c • Uppdaterat: 2019-03-11 17:38
Magnus Rixtorp

https://silent-pocket.com/products/key-fob-guards

#d • Uppdaterat: 2019-03-11 18:02
Axa

Problemet stavas keyless, nyckellöst.
Om det går så väljer man bort det. Visst finns det fördelar med sådant system men det tycker man inte den dagen bilen inte står kvar...

#e • Uppdaterat: 2019-03-11 19:09
Rostis66

Detta är lösningen utan att ha nyckeln i en påse
Dyr i eftermontering.
Hade kostat biltillverkaren 4 kr att installera i nyckeln
https://www.keylessprotector.de/
https://keylessprotector.com/

#f • Uppdaterat: 2022-04-27 08:24
Gäst (ej verifierad)

Vad är nyttan av keyless om man skall lägga in och ta ut nyckeln från en aska/fodral eller aktivera av och på varje gång man skall till eller av bilen? Personligen har jag alltid valt bort keyless. Jag måste ha koll på var nyckeln ligger så lika gärna kan jag trycka på/av knappen.

#g • Uppdaterat: 2019-03-11 23:37
lars.bjornwall@gmail.com

Enkelt utan plåtburk, jag stänger av nyckeln när jag låser bilen.
Nyckeln aktiveras igen vid upplåsning.

#h • Uppdaterat: 2019-03-12 20:22
Axa

Nästa steg i utvecklingen är key-can-less

#i • Uppdaterat: 2019-03-12 22:00
Svenne60

som sagt den digitala utvecklingen är helt vansinnig, och skapar bara nya problem och kostnader, som stöldskydd fungerar en stabil rattkrycka ganska bra

#j • Uppdaterat: 2019-03-12 22:06
bejje

Stjäl någon bilen så har man ju försäkring. Drygt att behöva hantera biten med polisanmälan och försäkringsbolaget osv, men men.

Tror ändå det är rätt ovanligt att bli av med bilen p.g.a. just detta. Har har själv missat att låsa en bil över natten några gånger när den inte ens var ett år gammal. Har varken blivit av med något i bilen eller själva bilen så.

#k • Uppdaterat: 2019-03-12 23:05
Uffeeh

Problemet är väl främst när man ställt bilen hemma för natten och har nyckeln i närheten av bilen. Parkerar jag på stan eller på jobbet så kommer bil och nyckel vara långt ifrån varandra och då finns inte problemet. Därför skulle en enkel lösning vara en liten strömbrytare på nyckeln som stänger av elkretsen. Skulle inte vara så märkvärdigt krångligt att slå till/från en gång på morgonen och en gång på kvällen.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.