Nästa artikel
Bilfrågan: Var säljs skydden?
Bilfrågan

Bilfrågan: Var säljs skydden?

Publicerad 11 mars 2019 (uppdaterad 6 november 2020)
”Det är enkelt att stjäla bilar med nyckelfria system, har ni koll på var de säljer skydd?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har en ny VW Tiguan av 2018 års modell med nyckelfritt system. Man har kunnat läsa om hur enkelt det är att stjäla dessa bilar med nyckelfria system, samt att inte biltillverkarna säljer skydd man kan använda sig av. Har googlat runt utan att finna var de säljer dessa så därför vänder jag mig till er för att höra om ni har bättre koll på sådana skydd?
Johan Söder

Svar:
Det här är en intressant och aktuell fråga. Faktum är att jag själv nyligen blev utsatt för ett sådant stöldförsök, då fjärrlåsningen tydligen skimmades trådlöst. Men vår Berner Sennenhund låg i bilen... Märkligt nog fungerade larmet när förövarna tydligen öppnade bakluckan, trots reducerat låsläge. Jag sprang tillbaka och en skåpbil försvann i all hast från platsen. 
Därefter skaffade jag RFID-skydd för mina plastkort. Numera förvarar jag bilnyckeln i en plåtask för halstabletter både hemma och i fickan, efter tips från en larmtekniker. 
Inte heller jag har hittat nyckelskydd som tillbehör.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2019-03-11 08:03
VW Polo 2012

Så var det med den bekvämligheten, blåtask i fickan !

#2 • Uppdaterat: 2019-03-11 09:33
Farbror Blå

Att förvara bilnycklarna i en plåtask eller aluminiumfolieklädd behållare i hemmet lär stoppa tjuvar som annars kan öppna och stjäla bilen med skimmningsutrustning vilken aktiveras utanför huset. Samma modus fungerar självklart på en parkeringsplats. Då kan tjuvarna stå uppställda och iaktta bilar som rullar in på en p-plats och som är extra stöldbegärliga. Att ha en nyckel invirad i folie kanske kan avhjälpa problemet, men då lär det vara svårt att larma/avlarma bilen också. Välj därför en mindre stöldbegärlig bil eller skaffa en plåtask till nyckeln från ex. Läkerol.

#3 • Uppdaterat: 2019-03-11 10:41
saabnisse

Det är väl länge sedan Läkerol såldes i plåtburk?
Men det finns ju strålningsskyddande mobilskal, något sådant som är formbart kan kanske passa?

#4 • Uppdaterat: 2019-03-11 10:41
Alfie

Stackars Er med den moderna utvecklingens vansinnigheter. Jag har bara en nyckel som jag sticker in i nyckelhålet och vrider om. Ingen risk för "skimming" inga plåtburkar eller extra skyddskort. Om något år kommer väl konstuktörerna på detta framtidens lösning på problemet, efter att vi har förkastat alternativet med nyckeln i telefonen då vi även måste ha ett extra laddbatteri i fickan om telefonen lägger av vid strömbrist. TILLBAKA TILL FRAMTIDEN hurra !

#5 • Uppdaterat: 2019-03-11 10:51
Grosser

Högt och lågt i pris. Hade hoppats på att det fanns en mer slimmad typ av fodral...
https://www.if-sakerhet.se/signalskyddande-bilnyckelfodral-cryptalloy-daytona.html
https://cdon.se/hem-tradgard/keyless-rfid-skydd-bilnyckelfodral-p45006165

#6 • Uppdaterat: 2019-03-11 11:10
saabnisse

Jag pratade med en jobbarkompis om det här.
Han tyckte att det inte var något problem, han hade vikt till en extra nyckelficka på foliehatten.

#7 • Uppdaterat: 2019-03-11 14:27
Mattse

Det vore bra ifall ViB kunde höra med försäkringsbolagen och dels fråga vad de anser om dessa nyckelfria system men främst fråga ifall bilägaren kan anses vara oaktsam om denna förvarar bilnyckeln utan ett skyddande metallfodral och bilen stjäls.

#8 • Uppdaterat: 2019-03-11 16:17
Klarsynt

Ju mindre bling-bling desto mindre problem, det har jag alltid sagt.

.

#9 • Uppdaterat: 2019-03-11 16:34
Arne Nilsson1

Min bil låser upp om jag står väldigt nära bilen. När jag lämnar bilen så måste jag gå minst 10 meter ifrån innan den låser. Men jag ser och hör att den låser. Jag kan också välja olika signal vid låsning och upplåsning. Eftersom jag inte trycker på nyckeln när jag ska öppna bilen så måste det ju vara bilen som noterar att jag tar i dörrhandtaget och då kollar att jag har rätt nyckel på mig och därigenom låser upp dörren. Så vad är det som de som "fångar upp signalen" har för magiska grejor? Eftersom jag nu har hört om detta i minst 10 år men aldrig sett någon seriös biltidning visa upp "grejorna" så väljer jag att inte tro på sagor. Om jag däremot har en nyckel som jag trycker på för att öppna dörren så sänder jag ju ut en signal som givetvis går att spela in. Min andra bil har en sådan nyckel och jag kan konstatera att den skickar signalen minst 25 meter när jag trycker på knappen. Så, kära Vi Bilägare, upp till bevis. Skaffa "tjuvarnas grejor" och visa oss.

#a • Uppdaterat: 2019-03-11 17:03
Eric Davidsson

Själv har jag gjort en liten påse med insidan av folie. Stannar bilen går ur låser bilen stoppar nyckeln i påsen sen kan östfolket känna sig blåsta. Ett annat alternativ är stäng gränserna för både inkommande o utgående trafik kolla varenda kotte. Nej säger EU då får ju alla visa pass igen. Många pass blir det att visa.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.