Nästa artikel
Budget-Tesla kommer till hösten
Nyheter

Budget-Tesla kommer till hösten

Publicerad 6 mars 2019 (uppdaterad 7 mars 2019)
Instegsversionen av Model 3 förväntas vara tillgänglig i Europa om ungefär 6 månader.
När Model 3 presenterades gjordes ett stort nummer av att den skulle vara en folklig elbil med vettig prislapp. Försäljningen av basversionen för 35.000 dollar har nyss startat i USA. Här i Sverige kan vi än så länge bara beställa toppvarianterna Long Range och Performance, vars svenska priser i nuläget ligger på 616.300, respektive 733.300 kronor.

Men, i ett Twitter-inlägg berättar Teslachefen Elon Musk att instegsversionen av Model 3 beräknas ha säljstart om 6 månader i Europa. Maria Lantz, pressansvarig på svenska Tesla säger att det också ska läggas till 2 månaders transporttid på leveranstiden. Så någon gång i november går det att köpa den billigare varianten av Model 3. Elon Musk skriver också i sitt inlägg att priset på bilen kan bli uppemot 25 procent högre här än i USA med hänsyn till skatter och importavgifter. Det skulle i så fall innebära en prisökning till 43.750 dollar, vilket motsvarar drygt 410.000 svenska kronor.

Diskutera: Vad tycker du om Tesla Model 3?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2019-03-07 18:53
L. Mäkinen

Previa,
Ska man kunna få ut hög effekt i korta perioder av dygnet är kondensatorer bra. Det finns både båtar och bussar som körs på kondensatorer istället för batterier.
På en laddstation kan man ha klenare matning med en kombination av batterier och kondingar.

#m • Uppdaterat: 2019-03-07 19:15
Mini dooper

Tesla har gett ut rapporter om hela deras produktionskedja ser ut från gruva till färdig bil. Det förekommer inga blodsbatterier i deras egentillverkade celler. Men däremot så köper de ibland en del celler från Samsung till energilagringsprodukter. Hur Samsungs produktionskedja ser ut vet jag inte.

Det finns mycket att göra i gruvindustrin när det gäller miljötänk. Men elbilar är bra mycket mer miljövänliga än någon bensinbil trots det. Det krävs i regel att man kör 1-3000 mil innan elbilen blir mer miljövänlig än en bensinbil. Efter det blir det vinst för miljön vid varje passerad mil.

Bakhjulsdrift i en elbil skiljer sig stort hur det fungerar i en bil med förbränningsmotor eftersom bilens säkerhetssystem kan kontrollera elektriska motorer mer exakt. Den exakta kontrollen är en stor anledning till att elbilar har så imponerande acceleration. Antispinnsystem fungerar helt enkelt mycket bättre.

Tesla köpte Maxwell eftersom Maxwell har utvecklat en teknik där man kan tillverka litiumbatterier utan att använda farliga lösningsvätskor vilket gör batterierna blir billigare eftersom de blir enklare att tillverka. De handlar inte om superkondensatorer.

Det kan vara mycket möjligt att innan vi får Model 3 SR i Sverige så kan vi få MR ett tag innan.

#n • Uppdaterat: 2019-03-07 20:55
Henrik M

Vart bor du om det är snorhalt 6 månader om året milkylainen?!?! Jag bor med i Sverige och här i söder iaf är det snorhalt 3-4 dagar per år......Vet mycket väl om att vi bor i ett långt land men inte fasiken har du ett snitt på 6 månader snorhalt nånstans knappt.....

#o • Uppdaterat: 2019-03-07 21:00
Apex

Jag körde en bakhjulsdriven bmw i tre år och tyckte att det fungerade hur bra som helst oavsett hur halt det blev. Väljer hellre bakhjulsdrift vare sig det rör sig om 100 eller 300 hästkrafter

#p • Uppdaterat: 2019-03-07 21:54
PREVIA

@L. Mäkinen
Visst går det att driva elmotorer korta stunder med hjälp av kondensatorer eller ladda batterier men bara som utjämnare under någon minut ungefär men laddning tar längre tid och bussar eller båtar som drivs längre sträckor bara med hjälp av kondensatorer skulle jag vilja se exempel på om du har några sådana.
”Hybridbussen (MAN) körs nästan ljudlöst korta sträckor på ren el genom lagrad bromsenergi. Bromsenergin, som lagras i kondensatorer, räcker för bussens framdrivning upp till 400 meter från hållplatsen. ”
http://www.gub.se/gub/?page_id=69
Här kan man läsa om ett lättviktsfordon som med hjälp av 150 kg kondensatorer bitvis kan utnyttja den lagrade energin i kondensatorerna för att få en lägre energiförbrukning.
http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:738910/FULLTEXT01.pdf

#q • Uppdaterat: 2019-03-07 22:17
GF

https://www.mestmotor.se/recharge/artiklar/nyheter/20190306/teslas-designmiss-pa-model-3-grus-och-vatten-fastnar-under-bilen/

#r • Uppdaterat: 2019-03-08 07:54
L. Mäkinen

Previa,
Gammalt exempel: https://www.supercaptech.com/supercapacitor-electric-boat-ar-vag-tredan-operates-in-france
Buss: https://www.supercaptech.com/world-fastest-charging-electric-bus-10-seconds-thanks-to-supercapacitors

#s • Uppdaterat: 2019-03-08 09:52
Skodaägare

"Skodaägare: Det går inte att bota med någon viktfördelning eller hjulupphängning. "

Så här står det i "The automotive chassis: Engineering principles" om nackdelar med bakhjulsdrift:

"Unstable straight-running ability, which can be fully corrected by special front suspension geometry settings, appropriate rear axle design and suitable tyres"

Men de tre tyska ingenjörerna som skrev den, kanske inte vet vad de pratar om. Det kanske också bara är en slump att en MB E-klass är en av de stabilaste bilarna som finns på motorväg. Men jag har fått intrycket av många av dina inlägg att du är mycket missnöjd med din BMW 5-serie (rätta mig gärna om jag har fel). Så jag förstår ärligt talat inte varför du inte byter till någon annan bil som du trivs bättre med.

#t • Uppdaterat: 2019-03-08 12:52
Apex

+1

#u • Uppdaterat: 2019-03-08 13:04
PREVIA

L. Mäkinen
Nyaste länken om bussen förklarar att laddningen klarar fem kilometer körning mellan laddningarna.
Att bussen med kondensatorer inte klarar längre sträcka kan ha att göra med att kondensatorerna väger 36 gånger så mycket som Teslas batteri sett till energiinnehållet.
Om en elbil som Tesla valt kondensatorer i stället för batterier skulle vikten bli 17208 kg för bara batteriet.
Nu behöver inte bussen köra lika långt mellan laddningarna som Tesla 3 med jämförelsen visar kanske varför många elbussar valt batterier eller vätgas i stället för kondensatorer för att lagra energin.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.