Nästa artikel
Volvo stryper toppfarten
Nyheter

Volvo stryper toppfarten

Publicerad 4 mars 2019 (uppdaterad 4 mars 2019)
Från och med 2020 kommer Volvobilarna inte kunna köra mer än maximalt 180 kilometer i timmen.
Nästa år inför Volvo begränsad topphastighet. Max 180 kilometer i timmen ska du kunna köra i en av tillverkarens bilar.
– Vi vill starta en diskussion om huruvida biltillverkare har rätt eller till och med en skyldighet att installera teknik i bilarna som förändrar förarens beteende, för att ta itu med sådant som fortkörning, rattonykterhet eller distraktioner. Vi har inget entydigt svar på den frågan, men vi anser att vi bör gå i bräschen för en diskussion om detta och vara en pionjär, säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson.

Biltillverkaren berättar också att de håller på att undersöka om det går att använda sig av så kallad geofencing – digitala staket – för att tvinga bilarna att köra långsamt i områden som nära skolor eller sjukhus.
– Människor kör ofta för fort i vissa situationer i trafiken och är dåliga på att anpassa hastigheten efter trafiken och den egna förmågan som förare. Vi behöver stödja bättre beteende och hjälpa människor att inse och förstå att körning i höga hastigheter är farligt, säger Håkan Samuelsson.

Diskutera: Rätt eller fel av Volvo att införa begränsad topphastighet?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2019-03-04 19:05
Apex

GRP

Klockrent inlägg. Det är mycket farligare att köra full än att köra för fort på en motorväg tex.

#c • Uppdaterat: 2019-03-04 19:06
Apex

Prestigelös

Tror knappast att fri fart på autobahn ”snart” är ett minne blott. Tyskar kan inte regeringen köra över hur som helst.

#d • Uppdaterat: 2019-03-04 19:09
Apex

keoh

Håller med. Bortsett från att jag tycker att elbilar är intressanta så känns det som att jag växer upp i helt fel era. När man läser sånt här så är det inte konstigt att det knappt finns något bilintresse bland unga människor. Bilen framställs som en demon som man skall hata.

#e • Uppdaterat: 2019-03-04 19:13
Jonire

Låter väl inte fel, börjar själv bli trött på individer som tror de äger motorvägarna och fullständigt struntar i andra sålänge de själva kommer fram fort. Klarar de inte i vuxen ålder att själva bedöma vad som är rätt eller fel som mamma förhoppningsvis gjorde när de var små så välkomnar jag att Volvo kliver in och tar ansvar för dem.

#f • Uppdaterat: 2019-03-04 19:16
Apex

Apex

Jo, det låter fel. Volvos uppgift är att bygga bilar och inte styra folks beteenden. Vill de rädda liv så skulle de börjat med att införa alkolås. Volvo tar inte ansvar, de gör detta bara för att spara pengar. Det är billigare och lättare att bygga en bil som klarar 180 än en som klarar 250.

#g • Uppdaterat: 2019-03-04 19:17
Jonire

Varför ska en bil klara 250?

#h • Uppdaterat: 2019-03-04 19:18
Optimus

Apex, allvarligt talat kommer du märka om bilen är strypt till 180?

#i • Uppdaterat: 2019-03-04 19:34
Axa

Volvo begränsar topphastigheten för att det ska passa gubbstämpeln?

Tur att det finns andra alternativ...

#j • Uppdaterat: 2019-03-04 19:35
Stefan Eriksson

Bra där Volvo! att någon tar ansvaret och bromsar denna prestandahysteri. Inte ens på Autobahn tycker jag att det är klokt att köra fortare än 180 km/tim. observera att jag inte är någon som förespråkar sänkta hastigheter snarare höjda på en del ställen men fortare än 180 km/timmen är oförnuftigt och dumt.

#k • Uppdaterat: 2019-03-04 19:40
Apex

Optimus.

Ja! Jag körde 250 flera gånger i somras. Men det handlar inte om det. Det är inte biltillverkarens uppgift att se till att du inte kör över 180km/h. Det är en dålig ursäkt för att spara pengar. Med ett alkolås tex så sparar man inga pengar och därför kommer det inte bli en standard i deras bilar.

Jonire

För att det finns platser där man får köra 250. Det är en principsak, en biltillverkare ska inte bestämma över hur fort jag ska köra. Nu kommer jag förmodligen aldrig att köpa en ny Volvo så det är inget problem för mig. Stör mig mest på att folk faktiskt kommer gå på deras ursäkt till begränsningen.

Varför ska man få köra full? Hur många liv tror du räddas om man begränsar hastigheten till 180? Varför ska man ens få köra 180? De kan begränsa hastigheten till 70 km/h om de bryr sig så mycket så ingen någonsin dör i deras bilar.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.