Nästa artikel
Bilfrågan: Varför uråldrigt GPS-system?
Bilfrågan

Bilfrågan: Varför uråldrigt GPS-system?

Publicerad 20 februari 2019 (uppdaterad 6 november 2020)
Frågeställaren är besviken på GPS-systemet i sin nya Nissan Qashqai.
”Jag anser inte detta är acceptabelt att sälja en ny bil med så gammal utrustning.” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har en ny Nissan Qashqai som levererades den 19 september 2018. GPS-systemet är uråldrigt. Vägar som är 10–12 år gamla finns inte med, ej heller fartkameror uppsatta för tre till fem år sedan. Mobility Motors i Lund har laddat ner ny mjukvara, men den fungerar inte. Har varit i kontakt med Nissan Service som inte har något svar. Jag anser inte detta är acceptabelt att sälja en ny bil med så gammal utrustning.
Kenneth Ask 

Svar:
Vi tog kontakt med Nissan Sverige, där Alexandra Österplan svarade att anledningen till att inte nyare vägar finns med, är att ägaren inte gjort någon uppdatering hos sin återförsäljare. MapCare som ingår innebär att ägaren kan göra tre kostnadsfria uppdateringar. 
Systemet uppdateras en gång per år och nya kartor kommer i april 2019. Så Vi Bilägare föreslår att ägaren väntar med uppdatering till efter att uppdatering gjorts våren 2019. Enligt uppgift från generalagenten släpar uppdateringarna maximalt ett år.        
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om svaret?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Gäst (ej verifierad)

Bengt39
Du har tydligen inte använt AppleCarplay eller Android Auto. Då slipper du fippla med telefonen och det finns ingen anledning över huvud taget att ha integrerad navigation i bilen.

#c • Uppdaterat: 2019-02-21 11:26
Henrik M

De som påstår det är totalt onödigt med inbyggd Navi har nog inte haft det i rätt bil, du får ju aldrig upp mobilens gps-appar i instrumenthuset .tex, eller i Hud, båda dessa lösningar är såklart bättre/säkrare och om inte annats betydligt snyggare.
Sen har ju TS en riktigt budgetlösning där man ska behöva in till verkstad för att uppdatera kartor och bara 3 uppdateringar ingår....Självklart ska en bra Navi uppdatera sig även utan verkstadsbesök.

#d • Uppdaterat: 2019-02-21 18:15
Axa

Henrik
Jag har i arbetet använt olika bilar och märken (Volvo, Saab, Renault, Nissan) med inbyggd navi och det har alltid slutat med att man tar fram mobilen då dem sällan är pricksäkra och ofta ser ut som grafik från 90-talet.
Visst, finns det fördelar med HUD etc, men är inte kartsystemet uppdaterat så har man en cool funktion men som visar felaktig info.
Vidare finns det egentligen inget hinder för biltillverkaren att spegla telefonens kartapp i instrumenthus eller HUD.

#e • Uppdaterat: 2019-02-21 20:02
Henrik M

Axa: Jo men nu pratade jag inte om budgetsystem, de bra inbyggda navigationssystemen har grafit som är snyggare än mobilens, samt självklart uppdaterade efter hand. Min Volvo säger till när ny uppdatering kommit, sen laddar den ner över wifi under natten hemma.
Jag vidhåller, en bra integrerad navi är snyggare och minst lika bra som mobilens, och mer trafiksäkert att använda.
HUD skulle definitivt fler bilmärken ha, då skulle många fler ha ögonen där de ska vara, på vägen ut genom rutan......jag är verkligen lite less att min nya bil inte kommer med HUD.

#f • Uppdaterat: 2019-02-21 20:36
Axa

Henrik
Ja, jag ska väl inte generalisera. Det finns säkert bra inbyggda navis.
Den Volvo vi har på jobbet (V60 2017) tycker inte jag har bra navi men Volvo har säkert blivit bättre i och med dem nya modellerna.
Dock, fördelen med att köra via telefon är valfriheten i att välja den kartapp som passar en bäst, Waze, Apples, Google eller någon annan.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.