Nästa artikel
FN vill göra autobroms obligatoriskt
Nyheter

FN vill göra autobroms obligatoriskt

Publicerad 14 februari 2019 (uppdaterad 14 februari 2019)
Från och med 2022 ska alla nya bilar i EU kunna bromsa automatiskt om en krock är på väg att inträffa.
Det är FN:s ekonomiska kommission för Europa som har lagt fram förslaget och 40 länder ställer sig bakom det. Förordningen ska träda i kraft 2020 och EU säger att de kommer att implementera det lagom till 2022.

Kravet innebär bland annat att bilarna ska kunna bromsa automatiskt för fotgängare eller andra fordon i hastigheter upp till 60 kilometer i timmen. Enligt en studie som krocksäkerhetsorganisationen Euro NCAP har gjort leder autobroms till 38 procent färre kollisioner där ett fordon kör in i ett annat fordon bakifrån. Europeiska kommissionen beräknar att autobroms, eller AEBS (Advanced Emergency Braking Systems), kan rädda upp till 1,000 liv om året i EU. 

Diskutera: Tycker du att autobroms borde vara ett måste på alla nya bilar?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2019-02-15 22:29
Axa

40-talisten
Javisst ja, och vilket kanske bekräftar behovet av alkolås...man vet aldrig vad för dumheter berusade kan få för sig...

#c • Uppdaterat: 2019-02-16 11:42
bgl

Varför kan inte autogas införas samtidigt, det är ju ändå samma teknik som krävs?
Då skulle vi få bättre flyt i alla bilköer.

#d • Uppdaterat: 2019-02-16 21:28
HT19

Håller med! Autogas på alla Toyota bilar

#e • Uppdaterat: 2019-02-17 11:24
Masa

Bra, som en lägsta minimi nivå, för att hindra oseriösa bilmärken från att fortsätta sälja nya bilar där man snålat med trafiksäkerheten.

De seriösa biltillverkarna har redan system som överträffar detta - som standard, redan idag. Och är på gång med funktioner som t.ex. "nödfallsassistent", som tar över (om föraren somnar eller blir sjuk) och stannar bilen själv längs vägkanten och larmar sos-alarm. Audi, MB, BMW, Volvo m.fl. ligger långt framme här.

#f • Uppdaterat: 2019-02-17 17:26
Stefan Eriksson

Det vore bra om det togs fram teknik som blir obligatoriskt som reagerar när förare kör fult och trafikfarligt, skulle behövas framförallt på Audi och BMW. för att ge ett konkret exempel varje morgon på väg till arbetet är det kö i den enkelfiliga vägen ner i södra länken från Nacka där jag bor. det är heldragen linje ca 100 meter innan. Varje dag är det bilar som tränger sig över den heldragna linjen precis innan vägarna skiljs åt och mer än hälften av gångerna är det en Audi eller BMW, det har blivit många hårda inbromsningar i den rullande kön. Senast till och med denna helg när jag och frugan åkte där, trafiken var tät dock ej kö-nog f..n kom en vit BMW 5 serie och kör över heldraget, undrar varför dessa förare har så bråttom?

#g • Uppdaterat: 2019-02-19 10:36
CEAT

Tänk att det ska behövs FN till en sådan självklar sak.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.