Nästa artikel
Förarlöst mellan Stockholm, Göteborg och Malmö
Nyheter

Förarlöst mellan Stockholm, Göteborg och Malmö

Publicerad 30 januari 2019 (uppdaterad 31 januari 2019)
Volvo och Veoneer får tillstånd av Transportstyrelsen att testa självkörande bilar på svenska motorvägar.
Förutom på E4 mellan Stockholm och Malmö och E6 mellan Göteborg och Malmö gäller tillståndet även på väg 40 mellan Göteborg och Jönköping. Utbildade testförare sitter med i bilen, utan att hålla i ratten. Testbilarna kommer dock inte färdas snabbare än 80 kilometer i timmen.

Försöken genomförs av Zenuity, som är Volvo Cars och Veoneers samägda företag med inriktning på utveckling av mjukvara till autonoma bilar. 

Diskutera: Vad tycker du om att det ska bedrivas försök med självkörande bilar på allmän väg?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2021-11-15 09:42
Gäst (ej verifierad)

@notariuspublicus, Själv möter jag hellre de bilarna än alla andra ute på vägarna. Kan också avslöja för dig att ALLA nya Volvobilar redan har denna funktion, kör själv en XC90 som utan problem kör helt själv på motorvägar, räcker att ha ett finger på ratten så kan man åka mil efter mil efter mil. Döskönt och grymt bekvämt! Längtar tills Volvo gör så man slipper hålla ett finger på ratten också.

#2 • Uppdaterat: 2019-01-30 15:16
Styggavargen

Skall de köra 80 km/h på motorvägen, det är långsammare än lastbilar..vilka störningar detta kommer ge upphov till. Kunde de inte höjt till ca 100 km/h, för att minimera problem i trafiken?

#3 • Uppdaterat: 2019-01-30 16:11
Arne Nilsson1

Visst, "självkörande bilar" på motorväg. På sommaren när det är torrt och vägmarkeringar syns. Det funkar nog. Men kör nån vända på en väg när det snöar och det enda vita man ser är snön på vägen. Vad gör "den självkörande bilen" då? Självkörande bilar på riktigt och överallt kommer aldrig att fungera. Vad gör ni när bilen säger. I can´t do that David. Stänger av HAL9000 och tar ratten? Sjutton också ratten är borta.

#4 • Uppdaterat: 2019-01-30 16:19
andersl4409

Skall de verkligen få köra motorväg med 80 Km/h? Snacka om trafikfara! Om man inte gillar att köra bil, då skall man låta bli och åka tåg istället, då kan de pilla med telefoner och paddor.

#5 • Uppdaterat: 2019-01-30 17:41
stonebreaker

Transportstyrelsen ... gör inget för att få ner olycksstatistiken, en massa trötta handläggare som vänder papper och "rullar tummarna" ... lägg ner denna myndighet omedelbart eller ställ tjänstemannaansvar!

#6 • Uppdaterat: 2019-01-30 17:45
Stefan Eriksson

Kan inte Volvo istället lägga mera resurser på att utveckla bränslesnålare och renare drivlinor-de har ju lite att jobba på där.

#7 • Uppdaterat: 2019-01-30 18:33
adzam

om systemet hänger sig är bara att hålla sig undan

#8 • Uppdaterat: 2019-01-30 19:39
Stefan Eriksson

Jag tycker att ansvaret och kraven på människorna som sitter bakom ratten ska öka.
Bättre körkortsutbildning gällande ansvarstagande och sammarbete i trafiken och hårdare straff för dem som gör allvarliga och/eller upprepade trafikförseelser.

#9 • Uppdaterat: 2019-01-30 23:10
Henrik M

Jag har inget större emot att de tillåts testa på dessa vägar med välutbildad övervakande personal vid ratten, men att de måste max hålla 80 tycker jag är vansinne, såklart de skulle få följa ordinarie hastighetsbegränsning, först då de verkligen kan utröna hur bilarna interagerar med övrig trafik på ett mer rättvisande sätt med.

#a • Uppdaterat: 2019-01-31 07:37
MR2

Det är klart pinsamt att vi inte kommit längre i Sverige med tillstånd för tester med ny teknik. Veoneer, Zenuity och fler världsföretag håller på med verklig spetsteknik medan Transportstyrelsen lever i forntiden och bromsar. Tillståndet är ju redan förbisprunget av vad vanliga produktionsbilar kan klara av och det är konstigt att då ställa högre krav på utvecklingsverksamhet som verkligen sker under extremt säkra förhållanden.
Synd att inte Vi Bilägare är lite mer "undersökande" och tittar närmare på det verkligen skruvade förhållandet mellan Transportstyrelsen och fordonsindustrin vad gäller utveckling. Som det ser ut nu saboteras seriös och verkligen framtidsinriktad utveckling, oavsett vad man nu kan tänkas tycka om självkörande teknik. Men det är väl bättre att den provas så kanske den kan bli bättre än om den inte provas, eller....?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.