Nästa artikel
Mer utsläppsfusk misstänkt hos Volkswagen
Nyheter

Mer utsläppsfusk misstänkt hos Volkswagen

Publicerad 16 januari 2019 (uppdaterad 16 januari 2019)
Åklagare ska förbereda anklagelser mot Volkswagen-chefer för bedrägeri, då även 1.2-litersmotorn ska ha manipulerats.
Efter utsläppsskandalen 2015 försäkrade tillverkaren utredare att de inte hade installerat något på 1.2-litersmotorn, som vi även hittar hos Audi, Seat och Skoda, som skulle ändra motorn under ett utsläppstest. Men nu rapporterar Bild am Sonntag att åklagare förbereder ny anklagelser mot Volkswagen på grund av just denna motor. 

Tyska transportdepartementet kommenterar att de är medvetna om anklagelserna men att utredningen än inte är klar. En talesperson från Volkswagen säger att intern kvalitetskontroll har upptäckt oegentligheter som nu analyseras vidare. Volkswagen ska ha informerat myndigheterna om detta. 

Fusket denna gång sägs röra den nya mjukvaran som infördes för att åtgärda det övriga fusket. Tyska myndigheter övervägde initialt att tvinga Volkswagen att återkalla runt 30 000 bilar i landet, men kommer hålla förhör under veckan. 

Diskutera: Hur tror du att Volkswagen skulle hantera en till fuskskandal? 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2019-01-17 10:56
A.L

Det är ingen som har klankat ned på Toyota. Det som däremot anförs är att motortidningarna skall bedöma en helt ny produkt från en producent baserat på vad som inträffat tidigare och med utgångspunkten om den har byggts i Asien eller inte - ofta då med andra modellserier och där sambanden är oklara. Det blir dock ganska svårt att göra en sådan bedömning, även om det kan antas spegla en viss trend (som absolut inte skall negligeras men den är mer osäker).

I grunden handlar heller inte detta om en producent utan om ren och skär inskränkthet (med rasistiska undertoner). Man sitter och dömer en hel bilkoncern baserat på vad dess huvudkontor är baserat. Det är i mina ögon inte det mest begåvade sättet att argumentera på (särskilt inte för att lyfta fram ett specifikt eget bilmärke som är placerat över hela världen och säljer i volymer om miljontals fordon).

Men var och en efter förmåga o;)

MVH AL

#m • Uppdaterat: 2019-01-17 11:51
månssons

Som "Kanske" ovan är inne på så handlar det om att ta ansvar för sin produkt. Det finns hur mycket som helst som kan gå snett vid produktutveckling med alla krav och regler som ska uppfyllas till en viss budget, det är trots allt människor som designar bilarna. Det är i mitt tycke helt okej (bortsett från medvetet fusk) så länge företaget erkänner samt löser problemet till minsta möjliga besvär för kunden. Det är ju väldigt uppenbart att VAG inte är ett sådant företag utifrån bland annat kamkedjorna och dieselgate, de tar bara ansvar ifall de riskerar gigantiska böter och/eller försäljningsförbud. Bilarna säljer ju uppenbarligen ändå...

#n • Uppdaterat: 2019-01-17 12:59
Styggavargen

Stoor, vart fick du ifrån att VAG har rost problem? De brukar tillhöra de bästa på det området. Många VAG har fyra av fem, min egen Skoda har efter fem år ingen rost.

#o • Uppdaterat: 2019-01-17 15:44
Peugo

VW är nästan bäst i rosttest men ser man på resultatet i verkligheten så är det tyvärr andra bullar. Alla biltillverkare går nu skitvägen med väldigt tunn lack. Måste vara någon bestämmelse el.dyl., någon som vet (gissa inte)?

#p • Uppdaterat: 2019-01-17 18:05
Axa

Nåja, jag gissar att det hycklas en hel del. Att när det gäller köp av bilar ska det finnas det principer utifrån företagets agerande historiskt men, vilket jag gissar, inte riktigt gäller andra produkter så som mat, kläder eller annat.

Jag har varit nöjd med de VAG-bilar jag har/haft och kan mycket väl tänka mig att nästa blir från VAG. Vad andra tycker skiter jag i. Att VAG tvålas till för sitt fuskande är väl bra för i slutändan lär dem se till att skärpa sig.

#q • Uppdaterat: 2019-01-17 19:57
skidoo1238

En nöjd bilägare fortsätter oftast med det fabrikat man kör om helhet och ekonomi är bra.
Ingen bryr sig väl om vad företagsledningen håller på med.

#r • Uppdaterat: 2019-01-18 12:02
N-iklas

"Stoor, vart fick du ifrån att VAG har rost problem? De brukar tillhöra de bästa på det området. Många VAG har fyra av fem, min egen Skoda har efter fem år ingen rost."

Fem år är knappast dags för rost, men såg i dag en Octavia av modellen som kom 2005 som var mer eller mindre upprostad, framskärm, båda dörrar på ena sidan, trösklar och bakskärm grov gravrost i 10 x10 cm blaffor, hade bråttom så tog för en gångs skull ingen bild.

#s • Uppdaterat: 2019-01-18 12:05
N-iklas

"Historiska problem kan väl inte vägas in i nytester??"

Faktum är att på 90-talet så gjorde Teknikens Värld just det, "det här är bästa bilen i testet, den skulle egentligen ha vunnit, men pga tidigare problem så förlorar den förtroenderonden och därmed vinsten."

Så tydligen har det funnits de som inte funnit att detta är någon galen tanke.
Men det var ju inte det populäraste bilmärket man diskade och då ser ju saker och ting annorlunda ut.
Lika för lagen har ju alltid varit en myt.

#t • Uppdaterat: 2019-01-18 12:09
Styggavargen

Hmm, i så fall har rost skyddande företag med sin broschyrer fel!? Jag har sett listor ifrån två olika företag och där låg Volvo, BMW , Mercedes, VAG i topp. PSA och japanska bilmärken sämst. Vissa modeller ifrån Renault hade bra skydd, andra sämre. Men de märken jag nämnde som bra ovan hade genomgående bra betyg (4-5 på en skala 1-5).

#u • Uppdaterat: 2019-01-18 12:11
Styggavargen

N-iklas, jag litar faktiskt mer på dem än dig. De jobbar dagligen med rost. Opel låg bra till, om det nu kan vara en tröst!? Men tyskarna vet vad de håller på med inom området rost.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.