Nästa artikel
Mer utsläppsfusk misstänkt hos Volkswagen
Nyheter

Mer utsläppsfusk misstänkt hos Volkswagen

Publicerad 16 januari 2019 (uppdaterad 16 januari 2019)
Åklagare ska förbereda anklagelser mot Volkswagen-chefer för bedrägeri, då även 1.2-litersmotorn ska ha manipulerats.
Efter utsläppsskandalen 2015 försäkrade tillverkaren utredare att de inte hade installerat något på 1.2-litersmotorn, som vi även hittar hos Audi, Seat och Skoda, som skulle ändra motorn under ett utsläppstest. Men nu rapporterar Bild am Sonntag att åklagare förbereder ny anklagelser mot Volkswagen på grund av just denna motor. 

Tyska transportdepartementet kommenterar att de är medvetna om anklagelserna men att utredningen än inte är klar. En talesperson från Volkswagen säger att intern kvalitetskontroll har upptäckt oegentligheter som nu analyseras vidare. Volkswagen ska ha informerat myndigheterna om detta. 

Fusket denna gång sägs röra den nya mjukvaran som infördes för att åtgärda det övriga fusket. Tyska myndigheter övervägde initialt att tvinga Volkswagen att återkalla runt 30 000 bilar i landet, men kommer hålla förhör under veckan. 

Diskutera: Hur tror du att Volkswagen skulle hantera en till fuskskandal? 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2019-01-16 20:57
Kanske

Intressanta kommentarer. Vissa tycker att gamla synder skall dras fram i ljuset och andra att de skall gömmas i snön.

Jag tycker att god konsumentupplysning är att både framhålla vad som är bra och dåligt. Även det som förbättrats i nyare modeller (vilket ibland inte är fallet). Är man historielös så är risken att historien upprepas.

Om man sedan tar era ovanstående kommentarer, om bilarna, och istället applicerar dem på dagens politiska situation blir det genast intressantare. Skall man inte komma ihåg decemberöverenskommelsen? Eller den nya januariöverenskommelsen? Skall behandlingen av V och SD glömmas bort? Att C och L bytte sida fast de sagt annat tidigare? Skall valet 2022 inte beröra det som skett 2014-2019 alls? Men det är klart att den som har syndat vill ju att det skall glömmas eller åtminstone förlåtas. Vare sig man är biltillverkare eller politiker.

Så för att upprepa mig så anser jag att man måste betänka både historian (bagaget som det så modern kallas) och de förbättringar eller förändringar som gjorts. Både på bilar, politik och allting annat med för den delen. Annars har man inte lärt sig något alls.

Den som pinkat i motvind inser att det inte var så smart och gör förhoppningsvis annorlunda nästa gång. Och gör man inte det så kan man igen glädja sig åt den sköna värmen på byxbenen...

#c • Uppdaterat: 2019-01-16 21:04
Kanske

MSO, jag håller med dig i det du säger om att myndigheterna blundat. MP som var ansvariga i Sverige struntade helt i miljön när sanningen kom fram. De hade kunnat kräva samma åtgärder som politikerna i Tyskland krävde. Men inget av det skedde utan istället så lämpades ansvaret över på de som köpt de bilar som bara ett par år innan var bra men inte längre var det. Hade det varit lite ruter i MP-ansvariga hade de direkt krävt att de bilarna med konstaterat fusk skulle lösas in.

#d • Uppdaterat: 2019-01-16 21:07
Raphael

Neverending story...

#e • Uppdaterat: 2019-01-16 21:18
Kanske

Dyraste bilen jag ägt var en Volkswagen Passat -99. Kostnaden för felsök och reparationer var högre per mil än bränslekostnaden. Det var så mycket elfel där relän och annat gav upp. Lödningarna var tydligen undermåliga fick jag förklarat. Jag kontaktade VW upprepade gånger och begärde att de skulle stå för reparationerna i form av good will. Det ville de inte. Jag har sedan dess aldrig ägt en VW, haft flera innan som jag var nöjd med, och jag kommer aldrig köpa en. Köper hustrun en VW så kommer jag inte hjälpa henne om hon får problem eller behöver service. Hon vet om det så hon kommer inte köpa en VW. Åtminstone inte så länge vi är gifta.

Att sedan alla andra bilmärken har olika synder är helt klart. Mercedes som rostade bort är bland det värre jag tagit del av. Det har påverkat mig och jag har strukit den bilen från önskelistan. För även om Mercedes idag verkar bra så var deras hantering av sina kunder fruktansvärd. Och jag vill inte ha att göra med bolag som inte tar ansvar för sina produkter.
Som sagt alla biltillverkare har haft dåliga bilar, men den som försöker fixa till det hela skall ha beröm för det. Mercedes var tyvärr inte ett sådant företag. VW-koncernen är även de biltillverkare som inte tar ansvar.

#f • Uppdaterat: 2019-01-16 21:32
Världens vackraste man

Två kommentatorer här tycker att VW är ett bra val för att de håller i 10000 mil. Finns det något bilmärke som inte håller 10000 mil? Jag tycker att bilar ska förväntas hålla väldigt mycket längre för att jag ska överväga ett köp.

#g • Uppdaterat: 2019-01-16 22:39
mso 1000

Vem bryr sig.
Efter 25 år av alla märken köpte jag en 05 Octavia tdi med 15000 mil och på mätaren och rullade på 12-15t till och sedan likadant på några fler sedan dess och ca 30000 mil med gammbilar utan något mer än bromsbyten och dessutom snåla dieselmotorer så är jag hel nöjd.

Att köra beg bil är en lott oavsätt fabrikat.
Grannens avensis diesel som både är törstig med dryga nån dl mer än wv och dessutom på 14500 mil bytt både turbo, cat och slutligen hela motorn och en heltråkig bil.
Nja....,

Jag bryr mig noll om eventuellt fusk då myndigheterna totalt blundat för en testmetod i över 10 år som alla tidningar skrivit om under samma tid.
Dessutom skattebefrielse på totalt felaktiga grunder.

Det finns väl ingen jäkel som trodde att Renault familjedieseln skulle gå på 0,32 som det stog på reklam dörrarna eller brochyrerna.
Eller octavian eller fin BMW-n skulle gå på 0,42.

#h • Uppdaterat: 2019-01-16 22:50
mso 1000

Värdens vackra.
Hur tänkte du nu.
Tur att du kan köpa vilken biljäkel du vill.
Jag berättade ett litet av min erfarenhet.
Bara några fler exempel.
Och jag har som längst med tre tdi motorer utan rört en skruv.
kört med en 2,5tdi 62000 mil.
En 1,6 tdi 37000 mil
En en 1,9tdi 33000 mil.
Innan dom avyttrades.

Det finns Nissan och Volvo ägare mfl mfl som lagt ut astronomiska summor för ingenting på dina fina skitbilar innan dom rullat 15000 mil.

#i • Uppdaterat: 2019-01-16 23:48
John2008

Redan i oktober 2015 var det allmänt känt att VW 1.2-litersmotor, alltså dieselmotorn med koden EA111, var manipulerade med mjukvara för att kunna fuska i avgastester. Läser man ViB artikel ovan får man uppfattningen att VW redan år 2015 skulle förnekat fusk på denna motor, men så är alltså inte fallet.

Se https://www.honestjohn.co.uk/news/volkswagen-emissions-scandal/volkswagen-12-tdi-engine-was-also-fitted-with-cheat-software/

#j • Uppdaterat: 2019-01-17 07:13
A.L

Ja tänk om man la in alla Toyotas återkallelser som en bedömningsgrund i nybilstesterna.

Inte ens bilbranschen går alltså fri från generaliseringar och svepande (negativa) slutsatser baserat på märkets nationalitet.

Ganska anmärkningsvärt får man väl säga

MVH AL

#k • Uppdaterat: 2019-01-17 08:20
Meganmannen

Varför ska det alltid klankas på Toyota, som återkallat bilar med säkerhetsutrustning som inte höll rätt kvalitet. Det är väl ändå skillnad när någon medvetet fuskar. Alla biltillverkare försöker sänka produktionskostnaden men bara ett fåtal tillverkar bilar med hög kvalitet, dvs. åratals användande utan att bilen behöver in på andra verkstadsbesök än ren service.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.