Nästa artikel
Kortare räckvidd i Kona Electric
Nyheter

Kortare räckvidd i Kona Electric

Publicerad 4 december 2018 (uppdaterad 4 december 2018)
Hyundai gör som Kia och justerar ner siffrorna för sin elbil.

Vi berättade nyligen om Kias överskattning av räckvidden i elbilen e-Niro. På grund av felaktigt utfört test som ska mäta hur långt elbilen kunde köra på en laddning blev siffran något överoptimistisk.

Kona Electric, som delar mycket av sin grund med e-Niro, behöver därmed också justera sina siffror. Hyundais europeiska pressavdelning går ut med att batteripaketet på 39 kilowattimmar med den nya kalkylen ska ge 28,9 mils räckvidd och det större batteriet på 64 kilowattimmar uppskattas kunna ge en körsträcka på 44,9 mil vid blandad körning enligt körcykeln WLTP. 

”Inkonsekvensen i testcyklerna har identifierats i av Hyundais pågående homologiseringsarbete, och denna situation följs noggrant för att komma fram till en fullständig förklaring”, skriver Hyundai i ett pressmeddelande. 

Kona Electric lanseras i Sverige under våren 2019. Några priser är inte fastställda än. 

Diskutera: Tror du att de korrigerade räckviddssiffrorna kan inverka negativt på försäljningen av Hyundai Kona Electric?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2018-12-04 19:54
Raphael

Guran, det visar ändå intresset för bilen att man betalar strax över 3 000 kr bara för att vara med i kölistan för att vara en av de första som tecknar en order. Lättförtjänta pengar för DS, det innebär att de redan har fått in 3 miljoner från norrmännen - på en enda dag och det för en bil som inte finns i tillverkning än och som ingen har provkört eller testat. Det tycker jag är rätt imponerande.

#m • Uppdaterat: 2018-12-04 19:55
Pi

Hyundai håller på eller har nyligen bytt agentur för Sverige enligt ortens Hyundai-ÅF.
Vilket tydligen inte var en dag för tidigt...

#n • Uppdaterat: 2018-12-04 20:09
Raphael

Under flera år så var Hyundai Bilimport den som importör som uppskattades bäst, men fabriken genomförde förändringar i beställningen som innebar att för att få bra pris på populära modeller så var man tvungnaatt köpa in mindre populära också, de såldes alltså ihop i ett paket. Och då stod importören med ett lager av svårsålda bilar som de förlorade pengar på, så de gjorde förluster och fick dra ner på marknadsföringen för att överleva - och det är därför som ägarna av Hyundai Bilimport sökt sälja importören till en annan. De tröttnadd på Hyundai-fabriken. Många modeller hade även lång leveranstid. Vi får väl se om en ny ägare av importören lyckas få till en bättre relation med fabriken.

#o • Uppdaterat: 2018-12-04 20:13
Raphael

Sen finns givetvis även en avundsjuka i att Kia går bättre än tåget medan Hyundai säljer allt sämre, bilarna är ju väldigt lika varandra... Varför säljer KiaCeed bättre än Hyundai i30 t ex? De känns ju väldigt lika och har nästan likadan design...

#p • Uppdaterat: 2018-12-04 20:36
L. Mäkinen

Som jag förstått det säljer KIA bättre än Hyundai även på hemmamarknaden. I mina ögon är KIAs modeller alltid snyggare än syskonen. Det syns att det är en europeisk designer.

#q • Uppdaterat: 2018-12-04 20:57
Axa

Tory
Frågan är vad Tesla 3 kommer kosta i Sverige?

#r • Uppdaterat: 2018-12-04 20:59
Axa

Notarius
Det är ganska många antaganden du gör...
Men tänk om elpriser tiodubblas?!? Tänk om man bor i en bostad som drar 90 000 kWh per år?!?
Suck

#s • Uppdaterat: 2018-12-04 21:26
ToRy

Axa (#28): Det är en relevant fråga, definitivt. Talar vi om basmodellen ("$35000-modellen") så är den möjligen i närheten. Men den modellen har inte ens börjat tillverkas än (kanske om sex månader, enligt Musk), och när kommer den till Sverige?

I vilket fall känns det som om det långsamt, långsamt börjar släppa nu vad gäller laddningsbara bilar för "vanligt folk". 2019 kanske inte blir genombrottsåret, men man kan hoppas på 2020! Jag hoppas också att när det väl släpper, så släpper det rejält!

#t • Uppdaterat: 2018-12-04 21:40
Svenrune

Hyundai är större i Europa med 513000 bilar sålda 2017 mot Kias nära 458 000 bilar. Det är i princip bara i Sverige som Kia säljer bättre och det måste nog tillskrivas Kias svenska Generalagents ledning. Och att Kia Sverige är dotterbolag till Kia Europa som är helägt dotterbolag till Kia Motors Korea. Men produkterna är mer europaanpassade, se Niro kontra Ioniq, Sportage kontra Tucson där europeisk design passar oss bättre med Kia

#u • Uppdaterat: 2018-12-04 21:41
Axa

Tory
Jo, det kan komma dröja tills Teslan kommer till Sverige. Det verkar dock som att Musk har fått igång tillverkning rejält. Dessutom verkar den sälja bra i oljetokiga-USA.

Mjo, tidigare föreställde jag mig (felaktigt) att 2018 skulle bli ett genombrottsår. Deg lör nog dröja.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.