Nästa artikel
Fel räckvidd på Kia Niro som elbil
Nyheter

Fel räckvidd på Kia Niro som elbil

Publicerad 3 december 2018 (uppdaterad 4 december 2018)
Först hävdades 48,5 mil. Det har nu korrigerats till 45,5 mil. Dessutom kommer bilen inte heta Niro EV i Sverige, utan det är e-Niro som gäller.
Kia Motors i Sverige går ut med en rättelse gällande deras nya elbil Niro. Det är Kias europeiska huvudkontor som upptäckt att testmetodiken inte varit korrekt när bilen utvärderades enligt nya mätmetoden WLTP.

Ursprungligen kommunicerades att räckvidden i blandad körning enligt WLTP skulle vara 48,5 mil, men detta stämmer alltså inte. I testerna kördes bilen för stor del i stadstrafik, vilket ger bättre räckvidd än landsväg.
”Vid testerna för typgodkännandet tillhandahöll den oberoende organisation som övervakar processen oavsiktligt en felaktig testmetodik och godkände sedan de genererade resultaten. Detta ledde till att Kia e-Niro testades under en oproportionerlig lång tid i WLTP:s stadskörcykel (omfattar lägre hastigheter och minskat energibehov), vilket resulterade i en överskattning av bilens räckvidd vid blandad körning med mer inslag av landsvägskörning”, skriver Kia i ett pressmeddelande. Den korrekta räckvidden vid körning i blandad landsvägs- och stadstrafik är alltså 45,5 mil. 

Dessutom ändrar Kia Sverige namnet på bilen. Från början skulle den kallas Niro EV i Sverige, inte det europeiska standardnamnet e-Niro, snarlikt en svensk söktjänst. Men blir alltså det svenska namnet ändå e-Niro, precis som i resten av Europa.

Kia e-Niro börjar säljas i Sverige den 25 december. Priset startar på 429.900 kronor, innan den statliga klimatbonusen på 60.000 kronor dragits av.

Diskutera: Vad tycker du om att Kia överskattade räckvidden på e-Niro?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2018-12-03 19:25
Styggavargen

Elbilar borde deklareras vad de förbrukar i energi vid olika farter, tex 30,50,70,90,110,130 km/h... sedan är det lätt att tillverka en sajt där man kan se räckvidden. Dessutom borde det också framgå hur mycket effekten minskar med temperatur, typ 20, 10, 0, -10 grader..
Skippa körcykler för elbilar är mitt tips, de stämmer ändå inte med verkligheten. Upp till användaren att skapa sin egen "körcykel" med informationen ovanför. (sorry den hamnade fel först).

#c • Uppdaterat: 2018-12-03 19:44
K_Klabbe

Tror att det endast är ett fåtal bilägare som har intresset att skapa sin egen körcykel eller liknande.

Och ja det går långsamt, men man ska ju komma ihåg att om tekniken inte finns, så finns ju inte heller någon tidplan för när den kommer. Dagens batterier känns egentligen lite för stora/resurskrävande för att massproducera och ersätta fossilbilar.

#d • Uppdaterat: 2018-12-03 20:24
L. Mäkinen

Stygg...,
Varför skulle elbilar hanteras annorlunda? Även andra bilar beter sig likadant. Största skillnaden är att det är en större del av energin som alltid går åt oavsett hur man kör.

#e • Uppdaterat: 2018-12-04 08:25
Mr.Wheeler

#10: Hur ofta kör de flesta 50mil överhuvudtaget? Ett par, tre gånger per år? Kör jag 50 mil vill jag gärna ha en längre fikapaus än 10 minuter, gärna mer än 30minuter och då hinner man trycka i en del el. Långkörningar handlar om planering och med el-bil får man lära sig planera på ett annat sätt.

#f • Uppdaterat: 2018-12-04 09:12
Pi

Vissa blir aldrig nöjda och dessa tycks dessutom regelbundet köra i full fart på Autobahn dagarna i ända - eller ?
Nä- det är nog mest för att kunna klaga känns det som. Sen sitter man där och kör typ 2--4 mil/dag i sitt "verkliga liv"...
För mig som privatköpare är det fortfarande priset som är det största problemet för en övergång till eldrivet - annars skulle det ske mer eller mindre omgående. Det är tyvärr fortfarande lite svårt att övertyga kamreren inne i en att slanta upp det som behövs för att åka elektriskt...

#g • Uppdaterat: 2018-12-04 09:47
ToRy

Pi: kan bara instämma, och samma gäller nog för många.

#h • Uppdaterat: 2018-12-04 12:33
Raphael

Niro är ingen SUV, möjligen kan man kalla den crossover, och särskilt hög är den inte. Den är klart lägre än min Picasso.

Det är väl knappast någon som kör 50 mil varje dag till vardags, de flesta håller sig under 5 mil per dag. Och man laddar hemma! På vintern slår man på värmen från telefonen, elbilar har ju en inbyggd kupévärmare. Så bilen är varm innan man kör iväg. Man låter den ju vara kopplad till eluttaget hemma.

Och är man på långresa så tar man en fikapaus/toapaus på 30 min efter 15-20 mil.

WLTP ger siffror för blandad körning, stadskörning och landsvägskörning, precis som NEDC. Vill man kolla räckvidden vid olika hastigheter så har flera tillverkare kalkykatorer för detta på sin webb. Renault har det för Zoë, tryck in 100 km/h vid -10 så ger den räckvidden för detta. Men det är ju utan acceleration och inbromsningar (elbilar får igen kraft när man bromsar).

#i • Uppdaterat: 2018-12-04 17:08
Bilräven

Som ett kort inlägg i debatten. Det är svårt det här med räkvidder - för alla elbilar.
När bilen sägs kunna köra 50 mil på full laddning, så innebär det (åtminstone för Tesla batterierna) att batterierna mår bäst om man normalt laddar dem upp till 80-90% och inte kör dem lägre ner än till 20%. Detta innebär att man egentligen har en körsträcka på ca 60-70% av den för bilen visade totalsträckan - alltså i detta fallet 30-35 mil. Man kan dock ladda batterierna till 100% och köra dem i botten (nja nästan) om turen slutar vid en ladd-stolpe.. Men batterierna håller längre om man kör enligt alternativ ett.
Nu påstår vissa fabrikanter att deras vätskekylda batteripaket klarar att köras fullt ut, men jag är inte helt övertygad än...
Värt en tanke kanske, för er som räknar milen från punkt A till B, när ni ska bestämma er för batteripaketets storlek och verkningsgrad.

#j • Uppdaterat: 2018-12-04 18:05
Pi

Fast den kapacitet biltillverkaren anger för batteriet är inte batteriets nominella kapacitet utan, såvitt jag förstått där detta framgått, användbar kapacitet. Så det finns säkert 10--20 % kvar av den nominella kapaciteten när elektroniken bryter.

#k • Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Gäst (ej verifierad)

Intressant detta med räckviddsångesten. I elbilslandet Norge börjar detta avta. Dom som inte har en Tesla har ofta en mindre elektrisk bil så som en Nissan Leaf och en andra för att ta sig till Hytta på fjellet. Somliga åker elbil även dit och har lärt sig hur man skall hantera bilen. Så jag tror att vi snart kommer att få se samma ökade elbilsförsäljning även i Sverige. Med Bonusmalus lör det bli långa leveranstider på elbilar även här.
Så är bara att se vad som sker och oavsett om bilen är hög eller låg så lär försäljningen av av dessa öka. Speciellt dom lite mer högbyggda då många uppskattar körställningen och dom kompaktare måtten.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.