Nästa artikel
Bilfrågan: Dags för en saklig diskussion om framtidens bilar?
Bilfrågan

Bilfrågan: Dags för en saklig diskussion om framtidens bilar?

Publicerad 30 november 2018 (uppdaterad 6 november 2020)
”Det är alldeles uppenbart att en lösning inte finns. Hur ska strömmen räcka till?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Är det inte på tiden att man diskuterar framtidens bilar och drivmedel på ett sakligt sätt? Det är alldeles uppenbart att en lösning på framtidens drivmedel inte finns.  
Hur ska strömmen räcka till både uppvärmning och laddning av batterierna?
När det gäller elbilar, varför redovisar man inte de verkliga kostnaderna? Vad jag har sett så är det ingen som tar upp den beskattning som ligger på vanligt fossilt bränsle cirka tio kronor litern och som bekostar underhållet av våra vägar. Det är väl ändå ingen som tror att denna skatt kommer att utebli på elbilarna och då kommer milkostnaden se helt annorlunda ut. 
För en tid sedan skrevs det i er tidning om att tekniker på Bosch hade kommit fram till en lösning på dieselbilarnas högre kväveoxidutsläpp? Hur har det gått? Fortfarande säljs det många dieselbilar som kommer att rulla på våra vägar i många år framöver och orsaka stora utsläpp om inte myndigheterna kommer att göra det olönsamt att fortsätta köra på fossilt bränsle. Vart tog etanoldebatten vägen, som ändå var ett bränsle som var utsläppsneutralt?
Thomas Richardsson

Svar:
Svåra frågor att klara på begränsat utrymme. Elnätet i storstäder är i dag absolut inte anpassat för de stora mängder energi som krävs om elbilar ska börja laddas i varje garage och p-plats. Men tillgången på elektricitet kommer att räcka för elbilar, uppger branschorganisationen för energibolagen, Svensk Energi. Samtidigt varnar Svenska Kraftnät som är en myndighet för elöverföringssystemet för att marginalen i svenska elförsörjningen krymper och att Sverige kan få ett elunderskott redan i vinter! Om effektbalansen går ihop återstår att se. Fordonsskatt och bränsleskatter ska betala för de kostnader som trafiken orsakar. Men i takt med att allt fler börjar köra elbilar så minskar statens inkomster från bränsleskatterna. Det kommer man självklart att kompensera sig för på ett eller annat sätt. IVL, Svenska Miljöinstitutet, utreder för närvarande i ett tvåårigt projekt ”kilometerskatt för en effektiv vägtrafik”, som tar avstamp just i den framtida ökningen av elbilar. Så även om vi investerar i dyra elbilar blir det inte nödvändigtvis billigare att köra med dem, men förhoppningsvis med avsevärt minskat miljöavtryck. 
När det gäller Boschs utspel – det tar tid att utveckla och testa. Och tekniken måste fram snabbt om den ska bli aktuell. När det över huvud taget gäller diesel så kan man också här vinna mycket på alternativa bränslen. Alla dieselbussar körs nu på biodiesel i Stockholm. Vi står inför en stor förändring men det är inte lätt att sia om hur snabbt det går eller hur mycket det verkligen kommer att kosta att köra med de olika alternativen.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Hur tror du att framtiden kommer att se ut när det gäller elbilar och laddning?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#v • Uppdaterat: 2018-12-01 16:18
Axa

Notarius
Under 2017 gjorde jag av med drygt 8000 kWh uppvärmning OCH hushållsel. Alltså totalt. Huset är 140 kvm. Vad gäller själva bergvärmen så har jag inte större koll än att hålet är iallafall 80 m.

Som konsument har jag ju ekonomiskt intresse av att leva energieffektivt. Jag tycker jag lyckas ganska bra. Om många fler tänkte som jag skulle det finnas betydande utrymme i svenska elnät.

#w • Uppdaterat: 2018-12-01 20:44
Reverend Benny

Sen så ska man komma ihåg att vi/staten får in mer flis på elskatter än på bensinskatter.

#x • Uppdaterat: 2018-12-01 21:57
HT19

När dom stänger rektorerna i Ringhals så kommer vi tappa mycket effekt. Man kan titta på Tyskland där de har försökt minska kärnkraften och ersätta den subventionerad sol vind kraft. Där ökar co2 utsläppen och elpriserna är skyhöga. Ryssarna är glada då de får sälja mycket gas.
Samma tankevurpa gör politikerna nu i Sverige. Man subventionerar sol och vind med elcertifikaten och bidrag som gör att elen från kärnkraft blir olönsam.
Vi har länge haft ett elsystem som länder har drömt om. Låga priser och mycket effekt. Nu nedmonteras allt!

#y • Uppdaterat: 2018-12-02 10:35
LeifV

Skall man kika på elförbrukningen för det fall att alla kommer köra eldrivet, så bör man nog börja med att kika på hur folk idag kör sina bilar. Dvs hur kommer den verkliga laddningen se ut? Sedan får man lista ut vilken kravställning gentemot bilindustrin detta skall skapa. Jag törs säga att den stora majoriteten av oss kör så lite, så det räcker med 3-4 A laddning över natten för att hela tiden hålla batteriet på topp (batterier sägs må bäst av att vara fyllda till 80%. 100% kör man i bara när det verkligen behövs).

Med denna svaga laddning så kommer inget elbolag/elnät få problem med överbelastning eller elbrist, inte heller behöver man bygga om alla sveriges garage med snordyr och överdrivet girigt prissatt utrustning. Det räcker bra med befintligt eluttag, och de nya som behövs blir inga dyra saker (typ uttag på lyktstolpar etc för de som gatuparkerar).

#z • Uppdaterat: 2018-12-02 16:43
Anders_O

- Elnätet kommer inte att vara ett problem så länge folk laddar LÅNGSAMT på NATTEN som LeifV säger.
Dygnsvariationerna i belastningen är redan idag så stora att man har utrymme för att ladda hela Sveriges personbilsflotta nattetid.
Man måste vara medveten om att en genomsnittlig elbil trots allt bara kräver omkring 2500 kWh per år vilket är ungefär en tiondel av vad en villa med direktverkande el konsumerar, eller ungefär lika mycket som hushållselen i en lägenhet (varmvatten, värme och el för tvättmaskin/tork inte inräknat).

- Att driva alla Sveriges fem miljoner bilar på el skulle kräva ca 11 TWh per år. Vi konsumerar ungefär 130 TWh per år och exporterade förra året 19 TWh. Sedan 2001 har förbrukningen i landet dessutom sjunkit med ca 10 TWh.
Utrymme finns alltså för att ladda bilar så länge det görs på rätt sätt.
Börjar man däremot med elvägar, som ger en kraftig belastningsökning när nätet är som mest belastat, eller vätgas, som kräver ungefär tre gånger så mycket el, då lär man få problem i längden.

- Att lägga ner två fungerade reaktorer i Ringhals är vansinne då strömmen från dessa två hade räckt för att driva samtliga personbilar i landet på el, men kommer trots det inte att leda till någon större import av el eftersom vi redan exporterar såpass mycket.

- Vad gäller skatten så betalar personbilisterna idag ungefär dubbelt så mycket som alla kostnader de orsakar och bilisterna subventionerar därmed både lastbilar, godståg och stadskassan. Detta är inräknat "miljökostnader" som utsläpp, partiklar och buller.
Går vi över till el så kommer staten få in mer pengar på elskatt samt på att mindre pengar lämnar landet för oljeinköp och "miljökostnaderna" kommer samtidigt att sjunka.

Skulle staten beskatta bilisterna så att dom bara betalar dom kostnader dom själv orsakar skulle därför troligen en skatt på omkring 5000 kr per fordon och år räcka.

Den stora frågan är därför snarast om staten i framtiden kommer låta det bli så billigt som det borde vara att åka bil, eller om man kommer fortsätta använda bilisterna som kassako för att slippa att höja de skatter och avgifter man egentligen borde höja.

#110 • Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Gäst (ej verifierad)

Ett exempel till Notarius, appropå energiförbrukning i villor.
Jag har ett hus från 1946. Timmerstomme på nedervåning plank på övervåning. Ingen isolering förutom lite sågspån och och ett par extra dm lösull på vinden, hyfsat modern tvåglas energirutor. 200m2 i 1,75 plan + källare på 100 m2
390m slang (ytjordvärme) 6 m2 poolsolfångare som ”laddar” värme i marken sommartid.
Totalt förbrukar jag 14.500 kWh inklusive hushållström.
Men kommer trotts det troligen inte köpa en Tesla. Men kanske en annan elbil då utvecklingen går framåt inen rasande fart.

#111 • Uppdaterat: 2018-12-05 12:25
Svenne60

Det tycks finnas elbilsentusiaster och alarmister som tror att vi måste, som det heter "ställa om" och köpa elbilar nu direkt helst igår, annars går jorden under. Så ser det inte ut, vi kommer att ha tillgång till flytande bränslen som kan driva diesel-, och bensinbilar under mycket lång tid framöver, sannolikt för alltid. Om vi inte förbjuder dem. Men till vilken nytta? Exakt ingen alls

#112 • Uppdaterat: 2018-11-30 10:00
milkylainen

Strömmen räcker alldeles utmärkt till. Svenska fordonsflottan står inte för orimliga mängder energi.
Vi nettoexporterar energi och underkör alla våra effektreserver.
Det är snarare effektbehovet i ett redan overcomittat lövnät som är problemet om alla ska ladda en elbil om 10kW+ i varje hushåll varje natt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.