Nästa artikel
General Motors skär ner i USA
Nyheter

General Motors skär ner i USA

Publicerad 27 november 2018 (uppdaterad 28 november 2018)
Biltillverkaren General Motors kommer att stänga flera bilfabriker, bland annat den i Detroit-Hamtramck.
GM stänger fabriker, skrotar 6 bilmodeller och avskedar tusentals anställda.

General Motors kommer 2019 att stänga fem bilfabriker i USA och Canada och ytterligare två utanför Nordamerika. Det skriver företaget i ett pressmeddelande. De bekräftar också att nästa år upphör produktionen av bilmodellerna Buick LaCrosse, Chevrolet Volt, Cadillac CT6, Chevrolet Impala, Chevrolet Cruze och Cadillac XTS.

General Motors planer på nedskärningar har förargat USA:s president Donald Trump. Enligt nyhetsbyrån Reuters ska han ha krävt att biltillverkaren hittar en ny bilmodell att bygga i Ohio, där en av fabrikerna som ska stängas ligger. De tullavgifter Trumpadministrationen infört på importerat stål har kostat General Motors uppskattningsvis en miljard dollar. Biltillverkarens åtstramningar innebär att ungefär 15.000 jobb försvinner.

Diskutera: Hur tror du att det kommer att gå för General Motors?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2018-11-28 01:59
Olle Öberg

Att man lägger ner Chevrolet Silverado stämmer självklart inte, det är nog en av de modeller man tjänar mest pengar på!
Den sjätte modellen som läggs ner är istället Cadillac XTS.

#m • Uppdaterat: 2018-11-28 08:25
Maria Dahlin

Helt rätt Olle Öberg, i faktabladet hade GM angett att de slutar tillverka förra generationen Silverado/Sierra. Men nya fortsätter produceras.

#n • Uppdaterat: 2018-11-28 08:44
hultarn

Självklart är det Trumps fel att GM lagt ner 40 märken under 1900-talet...
Förresten är det väl hans fel att bilindustrin i UK också försvann?
Och NSU, Borgward, m.fl. i Tyskland.
Annars kan det ju anses som naturlig utveckling.
LC4: Dagens Impala har inget gemensamt med 80-talets Impala, förutom namnet. Inte en skruv.

#o • Uppdaterat: 2018-11-28 08:52
L West

Om jag inte minns helt galet sa väl Trump en gång att "handelskrig är enkla och lätta att vinna". Skulle inte tro det...

#p • Uppdaterat: 2018-11-28 08:57
Raphael

Trump gav GM enorma skattelättnader, och ändå lägger GM ner. Strax efter att Trump tillträdde så gav han ett annat företag skattelättnader för att de inte skulle lägga ner, och de avskedade ändå massor med folk. Och hans enorma skattelättnader för rika har inte gett de fattiga mer pengar i plånboken. Detta är en politik som inte fungerar, för den handlar om ett ideologiskt ställningstagande från Trump och inte är baserat på kunskap, vetenskap och forskning.

Handelskriget med Kina är till nackdel för USA, och Kina förlorar inte på det. Kina har infrastrukturen för högteknologisk och effektiv tillverkning. De har ett effektivt samarbete mellan universitet/högskolor och företag, mellan olika specialistleverantörer som kan producera olika komponenter billigt. De har hela städer för smart, effektiv och högteknologisk industriproduktion.

USA har inte detta. USAs infrastruktur för teknikproduktion är nedlagd och flyttad till Kina, för Kina är mer effektiva. Och i Kina vågar inte arbetarna säga ifrån och protestera.

Och medan Kina satsar på högteknologi så satsar Trump på något så ålderdomligt som kol!

Trump är som kommen rakt från 70-talet och han varken ser eller förstår förändringarna i samhället som skett sedan dess. Därför är hans politik misslyckad.

Men det är onekligen underhållande att se hur Trump kör USA i botten.

#q • Uppdaterat: 2018-11-28 09:15
40-talisten

Trump blev president tack vare sina löften till avskedade arbetare i USA:s rostbälten. Dessa röstade nu republikanskt, för de trodde på Trumps löften om "make america great again." Nu måtte deras besvikelse vara stor, och jag undrar om detta kommer att avgöra presidentvalet 2020.

#r • Uppdaterat: 2018-11-28 13:09
LC4ever

@hultarn, självklart är det helt andra bilar, och jag skrev inget om att det var samma bil som på 80-talet, bara att den kändes som en 80-tals-bil. När körde du en "ny" Impala senast?
Säger bara att de inte hängt med i tiden.

#s • Uppdaterat: 2018-11-28 19:47
Axa

JL
Att GM går ut med påståendet att de ska ställa om produktion till andra typer av bilar och modeller tror jag snarare beror på att de vill rädda aktiekursen från fritt fall.

40-talisten
Om man är uppdaterad på läget för Trump så ligger Trump riktigt risigt till och det är nog snarare troligt att han blir avsatt innan 2020.

#t • Uppdaterat: 2018-11-29 08:34
hultarn

LC: du skrev "Chevrolet Impala var att den var billig. Ingen utveckling sedan 80-talet"
Vilket knappast är sant, då 80-tals Impala var en rambyggd bakhjulsdriven bil med V8, medan dagens Impala är självbärande, med tvärställd rak 4 eller V6. Finns även med bi-fuel.

#u • Uppdaterat: 2018-11-29 10:17
Kanske

Fram till slutet av 80-talet hade GM stora stationsvagnar. Dessa ersattes av minivans. Dessa blev efter ett par generationer riktigt stora. Nu har de ersatts av SUV.
Sedanerna har klarat sig hyfsat sedan 80-talet, men även här väljer kunden en SUV före en sedan.

Sport Utility Vehicle, SUV, är i grunden en mer praktisk bil än en stationsvagn, minivan eller en sedan. Visst ofta onödigt stor och törstig men praktiskt bättre än de andra tre typerna.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.