Nästa artikel
Volkswagen ställer om till att bygga elbilar
Nyheter

Volkswagen ställer om till att bygga elbilar

Publicerad 20 november 2018 (uppdaterad 20 november 2018)
I.D, Buzz och Crozz, tre kommande elbilar från Volkswagen.
Tyska biljätten gör sig redo för storskalig batteribilsproduktion.

Vi har tidigare berättat om Volkswagens planer att bygga folkliga elbilar under familjenamnet I.D och på grunden MEB. I slutet av 2019 inleds produktionen av första batteribilen, som kommer att vara en kompakt modell, i tyska Zwickau. Här kommer 330.000 elbilar om året rulla av produktionsbandet. Dessutom siktar man på att bedriva en så koldioxidneutral tillverkningskedja som möjligt. Den energiintensiva produktionen av battericeller ska använda sig av grön energi från förnybara källor. 

2022 utökas antalet elbilsbyggande fabriker, då eldrivna folkabussen Buzz börjar tillverkas i Hannover och samtidigt ställer Emden i norra Tyskland om till att bygga elektriska småbilar och sedaner från flera märken i Volkswagengruppen, där Seat och Skoda ingår. 

Tillverkningslinan för Volkswagen Passat flyttas 2023 till Skodafabriken i Kvasiny, Tjeckien, där den samsas med Skoda Superb och Kodiaq. Därmed måste Skoda Karoq och Seat Ateca flytta någon annanstans, men vart de ska byggas är inte bestämt än. Volkswagengruppen letar efter en lämplig plats i Östeuropa för ändamålet. 

Diskutera: Vad tycker du om Volkswagens framtidsplaner?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2018-11-21 11:57
1

Vargen har helt rätt. Tagga ner.

#m • Uppdaterat: 2018-11-21 11:58
1

Bra att vw åkte fast, nu skärper de sig.

#n • Uppdaterat: 2018-11-21 14:19
L. Mäkinen

Jag tror inte man behöver vara bilfientlig för att inse att inskränkningar på friheten är att vänta. Om man samåker eller på annat sätt samordnar sina transporter kan man minska utsläppen och på det sättet kanske fördröja totalförbudet för innehav av bil.
För egen del brukar jag frakta med en kollega en bit av vägen hem så hon får lite mer tid i hemmet på kvällen. Det kostar mig cirka 2 minuter av min tid.

#o • Uppdaterat: 2018-11-21 15:02
Skodaägare

"Jag tror inte man behöver vara bilfientlig för att inse att inskränkningar på friheten är att vänta. Om man samåker eller på annat sätt samordnar sina transporter kan man minska utsläppen och på det sättet kanske fördröja totalförbudet för innehav av bil."

Tror inte ett totalförbud kommer hända inom överskådlig tid. Inte ens totalitära stater som Kina har förbjudit privatbilism. Även om Peking tvingar invånarna att ställa bilen en dag i veckan. Isåfall tror jag mer på ökade möjligheter att jobba ifrån hemmet, vilket dramatiskt skulle minska mängden transporter varje dag. Att tvinga folk till ett kontor varje dag när man ändå sitter framför en dator merparten av tiden känns ordentligt föråldrat i dagens samhälle.

#p • Uppdaterat: 2018-11-21 15:47
Skodaägare

" Förbjud ensam åkande till och från jobbet, det sitter en person i varje bil i bilköer i storstadsregionerna. Tänk så mycket tid och miljö vi sparar om varje bil har minst tre åkande (inkl förare). Det skulle nog inte ens existera bilköer om regeln infördes."

Du får gärna förtydliga hur du tänkte lösa detta rent praktiskt. Ska man tvingas rapportera sin dagliga resväg till ett centralt dataregister som sedan hittar samåkare till en? Och sedan är du tvungen att plocka upp dessa varje dag? Skulle kanske fungera, fast hur många är villiga att samåka med främmande människor varje dag? Där jag jobbar försökte man ett tag med något i den stilen, fast på frivillig basis. Men det tog aldrig fart riktigt.

#q • Uppdaterat: 2018-11-21 15:59
EnannanRobban

Jag har i stort sett halverat mina utsläpp till och från jobbet 3-4 dagar i veckan...
Samåker från Uppsala till Kista och det kostar oss 10-15 minuter i varje riktning tidsmässigt, men vi har mycket trevligare och tar hälften så stor plats av vägutrymmet. Att vi dessutom sprider gracerna med att släppa ut NOx ena dagen och Bensen och partiklar andra dagen är bara rättvist...
Det känns ändå som om VW gör en hel rätt satsning med detta.

#r • Uppdaterat: 2018-11-21 16:42
Optimus

Yes Robban, jag har också halverat genom att helt enkelt välja att åka buss och tunnelbana 3 dagar av 5 till jobbet. Alla dessa som "säger sig" behöva köra bil till jobbet, finns det nog ett riktigt rejält antal som lika bra kan åka kommunalt men är för bekväma för detta. Enklare att gå ut och sätta sig i bilen istället. Jag är beredd på att få ruttna tomater på mig efter att skrivit denna text...

#s • Uppdaterat: 2018-11-21 23:35
Apex

Optimus

Det går framförallt snabbare när man tar bilen om man inte jobbar exakt vid centralstationen. Oavsett om det är korta eller långa resor.

Här är två ex:
-Tar 10 min till mitt jobb med bilen, 30 kollektivt om jag stressar och halvt springer(vilket jag alltid gör när jag åker kommunalt)
-Tar 45-55 min till min skola med bilen, 1 h 15 min med pendeln trots att den kör typ dubbelt så snabbt som jag kör med bilen.

Räknar från dörr till dörr i båda exempel. Jag tar trots detta tåget till skolan och kör sällan bil till jobbet men jag förstår dem som gör det.

#t • Uppdaterat: 2018-11-22 08:22
L. Mäkinen

Även jag skulle kunna åka kollektivt till jobbet, men det tar några timmar extra per dag.

Edit:
Kollade med resrobot. Med bil åker jag hemifrån 06:45 och är hemma 17:05.
Med kollektivtrafik ska jag gå hemifrån 06:20 och är hemma 18:40. Om det klaffar perfekt.

#u • Uppdaterat: 2018-11-22 09:14
Kricko

Att bilen till jobb/skola är för många enkelt och bekvämt, annars hade man knappast gjort det, men sällan eller snarare aldrig nödvändigt - slaveriet är avskaffat och vi väljer själva var vi vill arbeta och bo. Säkert gör man de valen av god anledning men det är icke desto mindre aktiva val vi gör. Men det är ju det som är det fina med elbilen - vi kommer att kunna bibehålla den livskvalitén friheten att kunna välja medför utan klimatpåverkan. Batteritillverkningen Notarius hänvisar till finns inte längre, om den någonsin fanns eftersom grundantagandena byggde på rätt löjliga antaganden om elproduktion, och jo det har definitivt hänt väldigt mycket sedan den publicerades. Mer relevant är att betrakta hur t.ex. Tesla redan idag producerar sina batterier (alltså verklig produktion hos en stor spelare på marknaden, inga antaganden) med enbart förnyelsebar elproduktion och väldigt lite kobolt i batterierna (och den kobolten jobbas det hårt på att byta ut, det dröjer sannolikt inte länge). Återvinning? Varför ska återvinning av elbilbatterier vara något problem? Bilar har i alla tider innehållit batterier som haft ett väldigt tveksamt innehåll, med svavelsyra, tungmetaller och allehanda godsaker utan att Notarius haft något bekymmer med det? Elbilsbatterier innehåller inga sådana problem och kan inte bara återvinnas utan återanvänds redan för sekundär energilagring. Pågår även försök att använda dem som effektreserv för att säkra spänningen i elnätet, så nej notarius det där är bara trams.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.