Nästa artikel
Volkswagen ställer om till att bygga elbilar
Nyheter

Volkswagen ställer om till att bygga elbilar

Publicerad 20 november 2018 (uppdaterad 20 november 2018)
I.D, Buzz och Crozz, tre kommande elbilar från Volkswagen.
Tyska biljätten gör sig redo för storskalig batteribilsproduktion.

Vi har tidigare berättat om Volkswagens planer att bygga folkliga elbilar under familjenamnet I.D och på grunden MEB. I slutet av 2019 inleds produktionen av första batteribilen, som kommer att vara en kompakt modell, i tyska Zwickau. Här kommer 330.000 elbilar om året rulla av produktionsbandet. Dessutom siktar man på att bedriva en så koldioxidneutral tillverkningskedja som möjligt. Den energiintensiva produktionen av battericeller ska använda sig av grön energi från förnybara källor. 

2022 utökas antalet elbilsbyggande fabriker, då eldrivna folkabussen Buzz börjar tillverkas i Hannover och samtidigt ställer Emden i norra Tyskland om till att bygga elektriska småbilar och sedaner från flera märken i Volkswagengruppen, där Seat och Skoda ingår. 

Tillverkningslinan för Volkswagen Passat flyttas 2023 till Skodafabriken i Kvasiny, Tjeckien, där den samsas med Skoda Superb och Kodiaq. Därmed måste Skoda Karoq och Seat Ateca flytta någon annanstans, men vart de ska byggas är inte bestämt än. Volkswagengruppen letar efter en lämplig plats i Östeuropa för ändamålet. 

Diskutera: Vad tycker du om Volkswagens framtidsplaner?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2018-11-20 17:22
Styggavargen

Låt oss bara hoppas att alla dessa bidrag vi skattebetalare står för tas bort. Nu betalar vi också bilar som skickas utomlands. Snälla politiker, avskaffa alla bidrag och förenkla istället skatteregler så vi slipper bidrag och avdrag och alla former av godispåsar som folk och företag vill fuska med.

https://www.expressen.se/motor/bilnyheter/bilhandlare-far-miljopremie-saljer-sen-bilen-till-norge/

#c • Uppdaterat: 2018-11-20 17:44
jeppe100000

Alla de beräkningar jag läst säger 2,5%.
Att elbolagen vill ha mer pengar förvånar mig inte. Jag ska leta fram beräkningarna och återkomma.

#d • Uppdaterat: 2018-11-20 18:16
jeppe100000

Har läst Vattenfalls och Ny Tekniks artiklar om elbilar och tillgången på el.
Det är ju så att de flesta kommer att ladda nattetid när det är överskott på el.
En variant som kommer är också möjligheten att ha batterierna som buffert, eftersom laddboxarna kan göras dubbelriktade. Då skulle det kunna bli ett nollsumme resultat! Men leta upp artikeln och läs det blir för krångligt att förklara här.
Elbilen blir bättre och bättre...

#e • Uppdaterat: 2018-11-20 19:35
Apex

Styggavargen

Nej tack. Finns det inte en hemsida som heter ViBilfientliga för sånna som dig istället för att spamma här?

#f • Uppdaterat: 2018-11-20 19:38
L. Mäkinen

Not..,
Kolla den här videon. https://youtu.be/6RhtiPefVzM
Länkar till forskning finns i beskrivningen på Youtube.
IVLs undersökning har debunkats av så många att det är tragiskt att se någon nämna den igen.

#g • Uppdaterat: 2018-11-20 21:21
Styggavargen

Apex, svider sanningen? Jag säger bara, att samåka eller köra mindre (lättare) bilar så kommer vi att lösa en hel del på miljöområdet. Vi kommer att klara av klimatkrisen om alla på jordklotet samarbetar och minskar sin energianvändning. Visst, många kanske vill köra en stor EL SUV på 2,5 ton.. och då kommer det inte att funka, tyvärr... för samma utsläpp som EN sådan här bil lär det gå att tillverka 3 mindre på samma utsläpp och energimängd. Egentligen borde alla dagens bilar skrotas direkt, de är för tunga för sitt uppdrag. Den last en bil transporterar utgör idag mindre än 5% av totalvikten. Inte ens elbilar, där mycket vikt ligger i batterier kommer att bli särskilt effektiva om vi fortsätter med dagens tunga karosser mm. Hade vi kunnat bygga helt autonoma bilar, hade kanske allt onödigt krockskydd kunnat tas bort. Formeln för säkerhet, som den ser ut idag att ingen tillverkare vill minska ned vikten för att andra biltillverkare inte heller gör det leder bara till upptrappning, likt en kärnvapen kapprustning... fast nu istället passiv säkerhet.

#h • Uppdaterat: 2018-11-20 21:43
J.L

Helt klart står bilindustrisektorn inför en gigantisk omställning där dagens konservativa bilföretag gör allt för att klamra sig fast vid gammal ineffektiv teknik. Nytänkare som Tesla är fortfarande överlägsna på regleringen av sina elmotorer som klår alla förbränningsmotorer med fyrhjulssystem o antispinn etc. Varför bränna 50-60 % av energin till kråkorna som bensin o dieselbilar gör ibästa fall jämfört med elmotorns effektivitet. Nej dra ur proppen nu VW, o gå på kross med elbilskonceptet mot konkurrenterna, som visar vilken kraft tysk industri har.

#i • Uppdaterat: 2018-11-20 22:32
Apex

Styggavargen

Vilken sanning? Det var det dummaste förslaget jag hört på länge. Det svider inte öht, tycker dock att det är märkligt ja till och med irriterande att någon som så uppenbart hatar bilar är så aktiv på en sida som bygger på bilintresse.

#j • Uppdaterat: 2018-11-21 08:26
L. Mäkinen

Not,
Partsinlaga? Rapporterna den baseras på finns att ta till sig intill filmen och det tar betydligt mer än 14 minuter att läsa igenom så att du kan förstå ämnet. Tyvärr räcker det inte att läsa kvällstidningarnas löpsedlar angående IVLs skeva rapport för att förstå komplexa förhållanden.
IVL har jämfört tillverkningen av ett ovanligt stort elbilsbatteri med förbrukningen av diesel i en liten bil. Att dieselbilens delar också behöver energi för att framställas finns inte med och batteritillverkningen de använt i sin text är inte något som använts idag utan gamla uppgifter. Det är alltså inte en rapport där man tagit in ny information utan man har kokat ihop soppa på gamla rapporter med otydlig bakgrund vilket man själva säger "In general there is a lack of primary data regarding the production of batteries, something that could be improved upon by partnerships between LCA practitioners and the battery supply chain. More comparisons between different types of vehicles would be interesting".

IVL har själva senare sagt att "elbilar har stora miljöfördelar, och ännu större potential".

#k • Uppdaterat: 2018-11-21 09:29
Skodaägare

Videon Mäkinen länkade till är intressant men jag är tveksam till om ekvationen ser lika ljus ut för elbilen om fossbilen är en diesel som körs på HVO. Då vill det till oerhört miljövänlig batteriproduktion för att elbilen ska bli bättre.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.