Nästa artikel
Ledare för Renault och Nissan anklagas för pengafusk
Nyheter

Ledare för Renault och Nissan anklagas för pengafusk

Publicerad 19 november 2018
Carlos Ghosn sägs ha undanhållit inkomster och använt bolagens tillgångar till privata ändamål.
Japanska biltillverkaren Nissan beskyller sin styrelseordförande för grova tjänstefel och rekommenderar styrelsen att avskeda honom. Enligt Automotive News, som hänvisar till japansk media, har han dolt intjänade summor på miljontals dollar.

Nissan bekräftar på sin hemsida att en internutredning visat att Ghosn under flera år rapporterat in ersättningsbelopp som var lägre än den faktiska summan. Nissan säger också att Ghosn gjort sig skyldig till fler oegentligheter, bland annat personligt nyttjande av företagets tillgångar. 


64-årige Ghosn är förutom styrelseordförande i Nissan också styrelsemedlem i Renault och Mitsubishi. Han är även vd för Renault och driver samarbetet i Renault-Nissan-Mitusbishi-alliansen. 
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2018-11-19 17:15
systembolaget

Är någon förvånad? mycket vill ha mer,och så har han säkert ett lukrativt fallskärmsavtal, fy fan.

#2 • Uppdaterat: 2018-11-19 19:12
Audi A5 SB

Raphael har säkert en förklaring till detta, så misströsta inte;-)

#3 • Uppdaterat: 2018-11-20 07:44
Hackenbush

Inget konstigt, chefer skall alltid ha bonusar, extra lön och förmåner oavsett hur de sköter sitt jobb.

#4 • Uppdaterat: 2018-11-20 08:14
Saabium

Inte ens råd att köpa en välsittande kostym, verkar det som...

#5 • Uppdaterat: 2018-11-20 09:21
Raphael

Jag har givetvis ingen aning om detaljerna i Ghosns avtal och vad han gjort och inte gjort, utredning pågår. Så jag förstår inte vad det är som Audi vill att jag kommenterar. Jag är inte officiell talesperson för Nissan eller har insyn i Nissans interna utredning.

Men detta har ju inget med bilarna eller produkterna att göra. Faktum är att under Ghosn som chef så har förlust vänts till vinst och både Renault och Nissan har nått framgångar på världsmarknaden. Alliansen dem emellan var ett lyckat drag och det har varit fruktbart för båda märkena att dela plattformar och teknik med varandra. Renault under Ghosn var även en nyttig skola för Tavares som sedan en tid tillbaka är chef för PSA och som lyckats stoppa fallet och vända företaget.

Vad som än har skett med förmåner och redovisning av dessa, som jag inte har insyn i, så ska vi inte förneka att Ghosn har varit bra för Renault-Nissan och han är mannen bakom framgångarna.

Nu har företagen en stabil position på världsmarknaden och en stabil produktutveckling. Om det som nu händer i Japan innebär att Ghosn tvingas lämna sin position, så finns det flera som kan ta över och fortsätta framgången. Det finns en stabil grund att bygga vidare på och företagen är inte hotade.

Apple lyckades klara sig utan Steve Jobs. Företaget går starkt och presenterar vinst. Lika lite som Apple stod och föll med Steve Jobs, lika lite står Renault-Nissan-Mitsubishi och faller med Ghosn.

#6 • Uppdaterat: 2018-11-20 10:25
PREVIA

Renault aktie rasade i alla fall vilket inte är så bra.
https://www.vafinans.se/aktier/renault-aktie

#7 • Uppdaterat: 2018-11-20 11:04
Raphael

Aktierna för Renault, Nissan och Mitsubishi har gått ner, märks tydligt på asiatiska börser. Och det beror ju på att en ersättare till Ghosn inte är utsedd. Aktiemarknaden blir alltid nervös av förändringar. Apples kurs gick ner när Steve Jobs lämnade företaget genom sin död. Kurser går ner och de går upp. Inget att bekymra sig för.

#8 • Uppdaterat: 2018-11-20 15:22
Peugo

Aktievärden ska man kolla åtminstone över en tioårsperiod ifall man önskar se hur det går för ett företeg. Ingen skillnad ifall dom faller eller ökar under typ en vecka. Hoppas han hamnar i finkan ifall han är skyldig (vet inte ännu).

#9 • Uppdaterat: 2018-11-20 16:36
Pi

Det är som vanligt - mycket skall alltid ha mer...Gäller inte minst välbetalda ledare.

#a • Uppdaterat: 2018-11-20 19:40
Audi A5 SB

Ghosn sitter häktad i Japan. Nissan och Mitsubishi sparkar honom som styrelseordförande. Renault har via den franska regeringen i princip gjort detsamma. I övrigt har jag inga kommentarer.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.