Nästa artikel
Bilfrågan: Diesel i Subaru Outback?
Bilfrågan

Bilfrågan: Diesel i Subaru Outback?

Publicerad 13 november 2018 (uppdaterad 6 november 2020)
Subaru säljer inga bilar med dieseldrift i Sverige längre.
”Till min stora förvåning verkar inte boxerdieseln vara tillgänglig. Vad säger importören om detta?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga
Jag har funderat på att köpa en Subaru Outback men till min stora förvåning verkar inte boxerdieseln vara tillgänglig efter den senaste faceliften. Vad säger importören om detta?

Svar:
Svaret från svenska importören lyder kort och gott: Subaru erbjuds inte med diesel i Europa längre. Fabriken fattade beslutet efter att ha noterat en kraftigt minskad efterfrågan i spåren av det som kom att kallas Dieselgate.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om att Subaru inte längre erbjuder dieselalternativ?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#115 • Uppdaterat: 2018-11-16 07:46
A.L

John. Om du har missat att miljörörelsen med mp i spetsen har som mål att få ner konsumtionen så föreslår jag dig att använda Google alternativt läsa mp;s eget partiprogram. Eller att läsa fler av de underlag som finns från Regeringen. https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/mp-sprakroren-ryter-ifran-kop-och-slang-samhalle/

Med sänkt konsumtion får vi lägre aktivitet i ekonomin och i slutändan minskade möjligheter att bedriva vård, skola och omsorg. Några grupper får alltså betala miljörörelsens korståg att rädda världen. I Sverige har denna kostnad redan börjat ticka - inte minst i kommunerna (där skulderna skenar).

Likheterna med dåtidens gisslare är därför påtagliga.

Varför en diesel i Subaru skulle vara föremål för debatt när substitutet stavas bensindrift kan jag f.ö inte se. Kan John måhända utveckla?

MVH AL

#116 • Uppdaterat: 2018-11-16 08:22
Skodaägare

Ur artikeln A.L. länkade till:

”Vi behöver styra om ekonomin så att den i stället för att fokusera på ständigt ny prylproduktion och konsumtion, skapar lönsamhet i att prylar håller längre, har mindre klimatpåverkan, flera användare under sin livslängd och slutligen återvinns”.

Tycker att MP måste bestämma sig, å ena sidan så ska vi behålla sakerna längre, men å andra sidan så ska man införa miljözoner så att många, som bor i Stockholms innerstad, tvingas byta bort fullt fungerande bilar

#117 • Uppdaterat: 2018-11-16 08:46
Skodaägare

Ännu mer skrämmande är ju dessa högt uppsatta individer som vill avskaffa demokratin för att komma tillrätta med klimatproblemen:

http://supermiljobloggen.se/nyheter/2018/04/klimatbluffen-hur-bra-ar-egentligen-kinas-miljoarbete-utdrag-ur-jojje-olssons-nya-bok
https://www.svd.se/lat-inte-diktaturens-nyttiga-idioter-kapa-klimatfragan

#118 • Uppdaterat: 2018-11-16 08:48
A.L

Skodaägare.

Bra länkar! Historien upprepar sig som sagt.

MVH AL

#119 • Uppdaterat: 2018-11-16 18:28
Axa

AL
Precis som historien upprepar sig ifråga om finansiella krascher.
Som ekonom borde du förstå att vissa kostsamma åtgärder idag handlar om att undvika större framtida kostnader.

Vidare vill jag påpeka att ni, du och Skoda, gör det felaktiga att samtliga som vill ta itu med miljöproblem klassas som fanatiska eller Miljöpartister.
Man behöver inte vara Miljöpartist eller fanatisk för att förstå det skadliga i att tex bo i ett asbesthus. Vilken tur att asbest förbjöds, eller hur?!?

#11a • Uppdaterat: 2018-11-17 10:00
John2008

AL #46: Artikeln som du länkade till om vad språkrören Fridolin och Lövin säger, innehåller ju en hel del sanningar, även om det kan upplevas vara besk medicin för somliga. Och nej, det leder inte till fattigdom och misär om man följer förslagen i artikeln.

Googla gärna på "White Monday", som är en motreaktion på Black Friday.

Varför inte diskutera Subaru och deras dieslar när artikeln här heter "Bilfrågan: Diesel i Outback?".

#11b • Uppdaterat: 2018-11-17 11:11
A.L

Axa. Om du hade tagit till dig innebörden i det jag skriver så hade du insett min poäng. Det är just genom att prioritera saker där åtgärdseffekterna är påvisbar som vi kan motivera satsningar.

I fallet koldioxidutsläpp går detta inte att visa. Där eldar vi så att säga för kråkorna och tränger därigenom undan andra mer relevanta satsningar.

NOx -som denna artikel handlar om - utgör inget problem. Halterna från transporterna och samhället i stort har sjunkit rejält över tid. Faktum är att halterna av NOx aldrig varit lägre än idag och att stora delar av de uppmätta bakgrundsnivåerna härstammar från processer som ligger utanför Sverige.

Jakten på transporter och dieselbilarna i synnerhet är därför verkningslös - och dessutom kontraproduktiv.

Men syftet är ju heller inte att förbättra för någon utan att stoppa alla transporter. I vilka termer som detta uttrycks - koldioxid, partiklar eller NOx - är sekundärt.

MVH AL

#11c • Uppdaterat: 2018-11-17 11:27
A.L

John; Ett tips innan vi fortsätter den här diskussionen är att du läser in dig på lite grundläggande ekonomi. Sedan tidigare debatter (bränslepriser) har jag föreslagit dig att läsa mikroekonomi (studier av enskilda marknader) och som ett komplement vill jag nu även att du läser in dig på makroområdet.

Konsumtionen utgör grunden för både välstånd som ekonomins progression. Den definieras både inom makro som mikro via en efterfrågandekurva. Ofta uttrycker man summan av all efterfrågan som BNP, vilken består av privat och offentlig konsumtion, investeringar och nettoexporten. För att komma ner till ett fotavtryck om 1 (mot dagens 4,2) måste konsumtionen sänkas och det rejält. Det är vad modellen om fotavtrycket handlar om. Det är också precis det som miljöfanatikerna önskar. De vill sänka vår konsumtion och därmed både levnadsstandard som inkomstnivåer.

Det finns ingen metod för att minska avtrycket till 1 genom energieffektiviseringar, eller förändrade konsumtionsmönster. Det är i bästa fall enbart marginaleffekter (om de ens existerar). Det enda som återstår att att stoppa konsumtionen. Vi måste sluta ge folk mediciner, vi måste hindra matdistribution och förflyttning av varor och tjänster, vi måste i princip upphöra med stora delar av all industriell produktion osv. Detta i sin tur betyder att vi återgår till perioden före industrialiseringen. En period med både fattigdom och svält.

Ja, artikeln handlar om NOx. Men hela NOx-debatten är från början skev och dessutom gravt politiskt vinklad. Därtill kontraproduktiv. Därför är att konstatera att de gisslare som tidigare åberopade vidskepligheter för att motivera sina korståg idag bytt skepnad till miljörörelsen istället. De gör alltså samma sak som tidigare fast inom ett annat område.

MVH AL

#11d • Uppdaterat: 2018-11-17 12:12
A.L

Att korrigera felaktigheter är inte att mästra Shogun.

Det man behöver förstå är att det råder ett motsatsförhållande mellan ekonomisk tillväxt och sänkt konsumtion.

I fallet bilar - som är ett multidisciplinärt område - pekar ofta miljötalibanerna ut dessa som ett av jordens största hot. Det är därför som man gör vad som helst för att stoppa dem vilket också hela diskussionen om dieselbilar handlar om. Och för att få Shogun att öka förståelsen för det jag kritiserar, miljöfanatikerna vill också lägga ner Toyota och förbjuda Prius.

MVH AL

#11e • Uppdaterat: 2018-11-17 13:44
Axa

AL
Men det du verkar inte förstå är att det inte håller finns ett motsatsförhållande mellan miljösatsningar och ekonomisk tillväxt.

Vad gäller dieselmotorn från Subaru var det väl bra att den inte längre finns då den uppenbarligen var en dålig motor.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.