Nästa artikel
Färre krockar med kollisionsvarning
Nyheter

Färre krockar med kollisionsvarning

Publicerad 15 november 2018 (uppdaterad 15 november 2018)
Studier visar att antalet incidenter halveras om fordonen kan varna och bromsa automatiskt när de är på väg att krocka med en bil framför.
Amerikanska försäkringsinstitutet IIHS har nyligen gjort en undersökning på General Motors bilar i USA som visar att jämfört med fordon som inte var utrustade med tekniken hade bilar med autobroms och främre kollisionsvarnare 43 procent färre polisrapporterade upphinnandeolyckor. Upphinnandeolyckor är scenarion där en bils front kraschar in i bakdelen på bilen framför.  

Resultatet bekräftar det som IIHS kom fram till i en tidigare rapport där de granskade tekniken i Acura, Fiat Chrysler, Honda, Mercedes-Benz, Subaru och Volvo. Resultaten från den studien var att kombinationen kollisionsvarning framåt plus autobroms reducerade front-mot-akterolyckor med 50 procent. I de fall där skador uppstod minskade andelen med 56 procent.

– Bevisen att aktiv krocksäkerhet fungerar blir alltfler, säger Jessica Cicchino som gjort båda studierna för IIHS räkning. 

Diskutera: Vad tycker du om moderna varningssystem i bilar?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2018-11-16 10:19
Pi

Klarsynt/Antifeministen - du har väl redan en avstängning här på ViB så att klaga över att andra möjligen påpekar detta känns lite märkligt. Och är det nån som tjatar, i detta fall om nackdelarna med vissa säkerhetssystem, så är det ju faktiskt du själv. Hur många gånger har vi inte hört dig uttrycka dig negativt över sådant som du anser är "elektroniskt bling-bling" och utan praktisk, positiv verkan.

#m • Uppdaterat: 2018-11-16 10:19
mso 1000

Klarsynt låna en ny bil och känn efter skälv.

Det är skälv indikerande och ger felkod om värden inte stämmer.

Dessutom så kör man lite vårdslöst så kommer bromsvarningen upp dagligen.

Ganska lätt att kolla skälv om man vet det är sommar före och du kan bromsa säkert.

#n • Uppdaterat: 2018-11-16 10:49
Styggavargen

SJÄLV har jag ingen autobroms, men vill ha det på nästa bil. All teknik är inte bra, men rätt använd kan den göra stor skillnad på många områden. Tekniken kan alltid missbrukas. Det är inte fel att vara kritisk, det känner jag att om man framför kritisk hållning här blir man nerklubbad direkt. Det finns ingen nyanserad bild, utan det brukar urarta ganska snabbt.

#o • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Nu ÄR ju detta en oberoende undersökning då IIHS är en icke vinstdrivande organisation med syfte att få ner ALLA typer av olyckor med motorfordon inblandade, alltså inte bara påkörningar bakifrån.

Det är med andra ord inte ett försäkringsbolag som endast räknar ören...

Visst ska man vara sunt skeptisk till nya saker och påfund, men nån gång ibland kanske man får ta till sig de fakta som presenteras och revidera sin åsikt, i alla fall en smula.

#p • Uppdaterat: 2018-11-16 12:01
mso 1000

Nåja jag har svårt för att förstå varför klaga på säkerhetsutrustning som fungerar och räddar liv och skador på mäniskor.

Tycker det är mer befogat att gnälla på designhysterin som omöjliggör bakåtsikt och absolut noll koll 45gradr bakåt på många nya bilar.
Skall man ut på en motorväg får man veva ner rutan och sticka ut skallen för stt vara säker.
Backkameror som är igensmetade efter en halvtimmes körning och i 5 månader om året.
Men ojojoj vad bra.

#q • Uppdaterat: 2018-11-16 14:08
Klarsynt

@mso 1000

Backkameror får folk att glömma hur man gör när man backar själv. När dessa slutar fungera eller blir nersmetade med slask (bådadera händer allt elektroniskt bling-bling) så försöker folk backa ändå. Med katastrofala följder. Bättre då att inte ha dem alls.

.

#r • Uppdaterat: 2018-11-16 14:30
Roger Skagerström1

Tror du folk fortsätter titta på den svarta skärmen och bara backar i blindo?

#s • Uppdaterat: 2018-11-16 14:43
mso 1000

Backkameran= en snabb check och sedan tittar man som vanligt om man nu ser något för c-stolpen.
Bara en förklaring för dom som inte vet eller fattar.

#t • Uppdaterat: 2018-11-16 14:49
Deeds

Backkamera är en enorm säkerhet att ha om man har barn. Även om du tittar bakom bilen innan du sätter dig i och backar så kan ett barn snabbt hamna bakom. Detta ser du i backkameran. Jag backar inte med backkameran, och vet ingen som gör det men använder den som en backspegel. Alltså tittar till då och då vid backning. Finns flera incidenter rapporterade där barn har blivit påbackade och dött och skulle det hända så är livet förstört. En backkamera kan förhindra det och jag köper aldrig mer en bil utan detta.

#u • Uppdaterat: 2018-11-16 16:17
Peter E

Det som är mest förvånande är att signaturen Klarsynt befattar sig med sådant elektroniskt bling-bling som möjliggör att hen kan skriva här. :-)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.