Nästa artikel
Bilfrågan: Diesel i Subaru Outback?
Bilfrågan

Bilfrågan: Diesel i Subaru Outback?

Publicerad 13 november 2018 (uppdaterad 6 november 2020)
Subaru säljer inga bilar med dieseldrift i Sverige längre.
”Till min stora förvåning verkar inte boxerdieseln vara tillgänglig. Vad säger importören om detta?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga
Jag har funderat på att köpa en Subaru Outback men till min stora förvåning verkar inte boxerdieseln vara tillgänglig efter den senaste faceliften. Vad säger importören om detta?

Svar:
Svaret från svenska importören lyder kort och gott: Subaru erbjuds inte med diesel i Europa längre. Fabriken fattade beslutet efter att ha noterat en kraftigt minskad efterfrågan i spåren av det som kom att kallas Dieselgate.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om att Subaru inte längre erbjuder dieselalternativ?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#v • Uppdaterat: 2018-11-14 23:36
A.L

Ja du Axa. Det är upp till dig att dra egna slutsatser.

Själv konstaterar jag att likheterna mellan dåtidens flagellanter och nutida miljöfanatiker är tydliga. Båda grupperna drevs och drivs av ideologi snarare än kunskap och båda grupperna räds inte lite smärta för att realisera sina vidskepligheter.

Att John tillhör en sådan grupp har vi redan konstaterat. Han förnekar sådant som inte passar in på agendan. Att dieseln ger lägre utsläpp av växthusgaser och att den dessutom generellt sett är renare än en bensinmotor ät ingen vanföreställning. Det är ingenjörsmässig fakta. Samma sak gäller att dieseln per definition har minskat på utsläppen av koldioxid i Sverige.

För egen del kan jag inte se att människor kommer vilja sänka sin levnadsstandard. Och därför kommer miljömålen aldrig uppnås.

MVH AL

#w • Uppdaterat: 2018-11-15 00:27
John2008

AL, att dieselmotorn är bränslesnålare och i en del fall är renare än en bensinmotor, speciellt tankat med förnyelsebart drivmedel, har jag aldrig påstått vara en vanföreställning. Men med tanke på senare års avslöjande av väldigt höga, olaglig utsläpp av NOx från många nya dieselbilar, tycker jag man ska vara försiktig med att höja dieselmotorn till skyarna.

Användandet av ordet "miljöfanatiker", så fort det inte passar ens egen föreställningsvärld, grundas däremot på till största del av vanföreställningar och fördomar.

AL tycks ha missat eller vill inte kännas vid att regeringen har som mål att Sverige ska bli ett fossilfritt välfärdsland och att det finns miljömål som ska uppnås. Se https://www.regeringen.se/artiklar/2018/04/sverige-ska-bli-ett-fossilfritt-valfardsland/

Tycker man sin levnadsstandard är hotad av att det behövs en mer hållbar livsstil för att inte förstöra planeten och förutsättningar för liv, lär det vara man själv som är den felande länken och som det behöver jobbas extra med för att komma på rätt spår.

#x • Uppdaterat: 2018-11-15 13:38
Skodaägare

"Du har nog inte förstått varför SUV bilar bara ökar och ökar i försäljning i Sverige (och i övriga världen). Det har inget som helst med skrävel och status att göra påstår jag, för gemene man, utan mera med komfort, bra sittställning,köregenskaper och säkerhet."

+1

#y • Uppdaterat: 2018-11-15 20:17
Axa

AL
Ja, jag undrar vem som drivs av fanatism och ideologi...

#z • Uppdaterat: 2018-11-15 21:20
mso 1000

Fast skodaägaren.
Alla småsuvar typ capur,mocca mfl är som att åka 90 tals bil och trång och bullrig och inga nämnvärda köregenskaper eller säkerhet mot din bmw men säljs som smör ändå.
Trend och försäljarpåverkan och mördande reklam.
Eller bejakar alla sin ålderdom med stela ryggar.
Lite konstigt är det nog ändå.
Pratar vi komfort och ekonomi är det bra mycket högre och bättre på många vanliga bilar

#110 • Uppdaterat: 2018-11-15 23:23
A.L

Axa: Har u någon som helst koll på de mått som man använder för att avgöra ekonomins storlek, samt vilka åtgärder man kan använda för att påverka storleken på densamma?

Eller lider även du av det som du och John kallar för "vanföreställningar"?

Svensk ekonomi är helt beroende av att folk konsumerar, du vet det där som medför att vi behöver 4 jordklot istället för 1. Den dagen vi slutar att konsumera för att "spara miljön" (både i Sverige som utomlands) kommer vi bli fattigare. Och den välståndsminskningen kommer att drabba många människor.

Frågan som kvarstår är vilka som skall få det sämre och hur det skall motiveras? Det vägrar miljöaktivisterna att svara på eller så anser de att vi helt enkelt skall ha det sämre framöver (ett tema hos mp) - precis som flagellanterna.

MVH AL

#111 • Uppdaterat: 2018-11-15 23:26
A.L

Shogun: Trots att jag tycker att Prius är intressant som ide är det ganska ovidkommande att jämföra en liten Prius med en större och mer prestandainriktad vagn och motor. Det blir helt enkelt att jämföra äpplen med päron.

Dessutom ökar Prius spridningen av ett av världens mest cancerogena ämnen eftersom den drivs av bensin.

MVH AL

#112 • Uppdaterat: 2018-11-16 00:24
A.L

John: Även om det inte är så lätt att förstå ekonomisk teori, det ekonomiska kretsloppet samt vad som kännetecknar ekonomins storlek och hur en marknad fungerar, så hjälper det inte att blunda för det motsatsförhållande som råder. Inte ens när man lider av vanföreställningar:-). Det kan inte några svenska politiker i en liten aktivistisk ankdamm uppe i norra Skandinavien heller påverka:-).

Nej diesel är inte skitigare än bensin, och NOx är inget problem i Sverige ö.h.t och allra minst via det blygsamma tillskott som härstammar från dieseldrivna personbilar. Att miljöfanatikerna tog upp det handlar om ren och skär populism.

Så det som ni behöver svara på är vem eller vilka som skall få det sämre i framtidens Sverige.

Några som redan betalar kalaset är svensk industri, privatpersoner samt en rad kringliggande branscher kopplat till onödigt höga transportkostnader. Att miljörörelsen tycker att det är vettigt stödjer enbart det jag uttryckt tidigare här i tråden. Flagellanterna från 1200-talet har alltså bara bytt skepnad, från gisslare till miljöpartister. Historien upprepar sig....

MVH AL

#113 • Uppdaterat: 2018-11-16 04:00
John2008

AL: Vem eller vilka säger att vi helt ska sluta konsumera? Jag har ingen aning.

Att fortsätta konsumera som om det fanns fyra jordklot är inte speciellt smart, då det är som att såga av grenen man sitter på. Lyckligtvis finns massor av sätt att konsumera både mindre och bättre, bara man skaffar sig information och tänker till innan.

Att Subaru Outback 2.0D, som i test släppte ut över 1000 mg/ 1 gram kväveoxid per km (!), försvunnit från europeiska marknaden ihop med andra Subaru med diesel, kan man förstå. Se https://www.mestmotor.se/automotorsport/artiklar/nyheter/20170810/stort-avgastest-avslojar-skrammande-daliga-dieselmodeller-och-ett-par-riktigt-bra/

#114 • Uppdaterat: 2018-11-16 07:34
A.L

Shogun. Du missförstår kontexten av resonemanget. Prius är intressant ja, både affärsstrategiskt som av många andra skäl. Men något tekniskt underverk är den inte. Kort och gott är det en volymprodukt konstruerad för masstillverkning som Toyota vill sälja världen över för att fylla på sin kassakista. Att den skulle ha en särskild gynnsam påverkan på miljön är marknadsföring och ingen absolut sanning. Det är därför som jag informerar dig om att Prius sprider ett av världens mest cancerogena ämnen, något Shogun inte tycks vilja kommentera trots att WHO klassat ämnet som livsfarligt i årtionden.

Sensmoral: Fakta har ofta många dimensioner. Det gäller särskilt när man diskuterar hälsoeffekter från personbilar som är ett komplext område..

MVH AL

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.