Nästa artikel
Bilfrågan: Vilken är statusen för Volkswagens felaktiga kamkedjor?
Bilfrågan

Bilfrågan: Vilken är statusen för Volkswagens felaktiga kamkedjor?

Publicerad 12 november 2018 (uppdaterad 6 november 2020)
Frågeställarens Volkswagen Touran sträckte sin tredje kamkedja vid 15.000 mil.
”Är vår bils historia unik med tre sträckta kedjor?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga
Vi har en VW Touran, som just sträckt sin tredje kamkedja. Allt VW velat göra för att hindra sträckning skulle vara gjort vid första bytet av kedja. All service är gjort på auktoriserad VW-verkstad med som längst kring 2.000 mil mellan servicearna.
Första kamkedjan sträcktes strax före 5.000 mil för bilens första ägare, vilket VW tog på goodwill.
När jag tagit över bilen var det dags för kedjebyte igen vid 10.000 mil vilket gick på vagnskada med självrisk.
Nu strax före 15.000 mil är det dags igen, tredje sträckta kedjan och det precis efter en reparation där insprutningsventilen bytts på cylinder ett för dryga 9.300 kronor inklusive felsökning. Inväntar nu besked från garantiansvarig på VW. Hur är status för VW i kamkedjefrågan? Är vår bils historia unik med tre sträckta kedjor?
Christian Stern

Svar:
Vi har skrivit en hel del om dessa kamkedjeproblem. Kedjorna sträcks och spännanordningen tycks inte klara det. Förbättringar har gjorts av både kedjor och sträckare. Enligt informationschef Marcus Thomasfolk på VW har man inga rapporter om problem med kamkedjan som fått den senaste reparationssatsen. 
För att få ersättning är det följande som gäller enligt Marcus Thomasfolk: ”Bilägaren ska till att börja med kunna visa upp dokumentation att servicen är fackmannamässigt utförd och att man gjort den i tid. Utifrån det görs en bedömning av det enskilda fallet där hänsyn tas till olika parametrar.”
Vissa försäkringsbolag vägrar ta dessa skador på maskinförsäkringen, vilken för övrigt i ditt fall troligen inte längre är gångbar.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Har du hört talas om fler med samma problem som frågeställaren?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2018-11-12 20:11
2TT2

Apropå tyska kamkedjor. Under en kortare tid böt man från Japanska kamkedjor till tyska på Saab 9000, man böt snabbt tillbaka då de tyska inte höll måttet med havererade motorer som följd.

#c • Uppdaterat: 2018-11-12 20:31
N-iklas

Lägre vikt, intern rörlig massa för bidragande till lägre förbrukning och lägre tillverkningskostnad är väl orsakerna till sämre eller dålig hållbarhet på kedjor.

Tidigare var det ju kvalitet och driftsäkerhet som var målsättningen eftersom kunderna hade det som krav, numera bryr sig få nybilsköpare om faktisk kvalitet och långsiktig driftsäkerhet och då prioriterar tillverkarna av självklara orsaker de andra kraven istället, inte minst minskade tillverkningskostnader för att kunna öka sin egen vinst.

Begagnatköpare eller sådana som behåller bilen längre är inte en grupp vars önskemål tillverkarna prioriterar.

Det finns ju nyare motorer med kedja som än så länge håller, Opels bensinmotorer med kedja från och med 2009 har inte haft några rapporter om tekniska fel, än, om 10 år vet man väl hur det gick.
Men som bekant har Opel sålt bilar med förlust och till vikande antal köpare, så att dessa Opelmotorer har prioriterats med kvalitet som mål och därmed inte gått att sälja speciellt bra är helt enligt förväntningarna.

#d • Uppdaterat: 2018-11-13 07:34
Hackenbush

Sidan är knappt läsbar p.g.a. all reklam och denna sjuka sprider sig till fler och fler hemsidor.
Det är girigheten av reklamintäkter som pockar på. Hemsidan förlorar sitt syfte.

#e • Uppdaterat: 2018-11-13 08:46
Maisch

Niklas, GM har dock ett rätt dunkelt förflutet när det kommer till kamkedjor, men det har ju styrt upp sig lite. När man undrar hur sånt här faktiskt går till finns oftast bara ett svar, pengar, man försöker maximera vinsten på varje liten del. Inom VW koncernen viner besparingspiskan dagligen, det är dom stenhårda med, ibland blir det bra, ibland blir det mindre bra. Har haft en VAG bil, kommer inte bli fler på ett tag av många anledningar, bla deras kundservice är ju ofattbart usel tyvärr.

#f • Uppdaterat: 2018-11-13 09:46
Ingemar Bohman

Enklaste sättet slippa alla VAG skandaler är om man har möjlighet
*Byt till ett seriöst märke!*

#g • Uppdaterat: 2018-11-13 13:35
N-iklas

Jag vet inget om vilka bekymmer övriga GM haft med kedjor?
Men i Europa har det endast varit de allra första efter att man börjat med dem igen 2000 och fram till huvudsakligen 2005, (vilket nästan var att vänta då man hade glömt konsten sedan man sist gjorde det) som dels tappade spänningen och fick bytas för att de började rassla men de gick inte av, och dels på 2.2 motorn där kedjor ofta gått av, dock inte på alla tydligen då vissa gått över 20 000 utan problem konstigt nog, men på alla övrig och senare har det inte varit några problem.

Dock så är det inte samma bakgrund, de som tappade spänningen var på små 1.4 motorer från Opel medan den 2.2 som gick av var en GM motor framtagen av Holden, Chevrolet, Saab och Opel, vardera 25 %, inget lyckat upplägg.
Turbomotorn på 2.0 baserad på samma motor däremot som kom senare har inte haft några problem, några enstaka kedjor har bytts i några sällsynta fall men orsaken är tveksam då denna motor är populär att trimma upp effekten på.

#h • Uppdaterat: 2018-11-13 14:59
mso 1000

Ja det är skrämmande dåligt.
Tredje gången och 5000 mil mellan byten.
Konstruktions fel så det stänker om det.
Tur man haft kamrem på dieslarna som rullat utan problem.

#i • Uppdaterat: 2018-11-13 15:35
erikivan72

Man kan väl också fråga sig varför du behöll bilen, när samma fel drabbade den andra gången? Jag menar, en gång är ingen gång. Men byta kamkedja 2 gånger på 10 000 mil? Då är det läge att byta fortare än kvickt!

#j • Uppdaterat: 2018-11-13 20:12
Tuve Göteborg

Hade jag haft ett bilmärke med den usla kvaliten så hade jag sökt mig till något annat märke. Har själv haft en bil från VAG vilken var den sämsta bil jag nånsin haft. Mer på verkstan än hemma hos mig.

#k • Uppdaterat: 2018-11-13 20:12
Tuve Göteborg

Hade jag haft ett bilmärke med den usla kvaliten så hade jag sökt mig till något annat märke. Har själv haft en bil från VAG vilken var den sämsta bil jag nånsin haft. Mer på verkstan än hemma hos mig.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.