Nästa artikel
Endast var femte svensk litar på självkörande bilar
Nyheter

Endast var femte svensk litar på självkörande bilar

Publicerad 6 november 2018 (uppdaterad 6 november 2018)
Förtroendet för förarlösa bilar är lågt och majoriteten tycker att tekniken bör testas några år till.
I en Novus-undersökning som gjorts på uppdrag av mässan Logistik & Transport som nu pågår i Göteborg, visar det sig att hälften av de 1.032 svarande tycker att det känns osäkert med självkörande bilar och fordon. Åtta av tio tycker att tekniken behöver testas några år till innan den släpps lös i allmän trafik. 

Kvinnor är generellt sett mer skeptiska än män till självkörande fordon. De som är mest positiva till förarlösa bilar finns i åldersspannet 18-29 år. 37 procent av svenskarna tippar på att autonoma fordon kommer att bli ett vanligt inslag i trafikfloran om fem år.

– Det kommer självklart ta ett tag för allmänheten att vänja sig vid självkörande fordon på vägarna. Men där ligger det helt enkelt på oss i branschen att bevisa att de är säkra, rent av säkrare än vanliga fordon. Vår förarlösa lastbil T-pod börjar användas kommersiellt hos DB Schenker i Jönköping redan här i höst, säger Adam Nelvin från Einride, som är en av utställarna på mässan.

Drygt en fjärdedel, 26 procentav de som deltog i undersökningen svarade att de skulle vilja äga ett självkörande fordon.

Diskutera: Vad tycker du om självkörande bilar?
 
Så tycker svenskarna om självkörande fordon
  • 5 procent tycker att tekniken med förarlösa fordon är färdigtestad – 79 procent tycker det inte.
  • 21 procent tycker att självkörande fordon känns säkert – 53 procent tycker det inte.
  • Män och unga är mer positiva till självkörande fordon. I åldrarna 18-29 tycker 36 procent att självkörande bilar känns säkert. Bland män är siffran 30 procent.
  • 26 procent skulle gärna ha ett eget självkörande fordon. Bland män är siffran 35 procent och mest positiva till det är personer i åldrarna 30-49 år (39%).
  • 3 procent tror att vi har förarlösa fordon inne i våra städer inom 1 år, 37 procent tror vi har det inom 5 år och 36 procent inom 10 år.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#v • Uppdaterat: 2018-11-11 11:08
Hackenbush

Den dagen när det endast rullar autonoma bilar på våra vägar är mycket mycket långt borta och som väl är slipper man vara med om detta.

#w • Uppdaterat: 2018-11-14 16:57
Roy J

Det verkar som att Zoux är en av få som har en balanserad och realistisk syn på detta med självkörande bilar.
Att ha någon synpunkt på vad som finns idag, låter sig inte göras. Volvo nämns, men det handlar om nivå 1. Som jag skrivit ett antal gånger tidigare, borde definitivt nivå 3 förbjudas – och det är där testbilarna befinner sig idag.
Vad som är möjligt i framtiden är också helt omöjligt att ha synpunkter på. Nivå 4 kommer med all säkerhet, nivå 5 är omöjligt att sia om. Det finns ju faktiskt förhållanden när bilkörning är helt omöjligt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.