Nästa artikel
Bilfrågan: Manuell ljuständning?
Bilfrågan

Bilfrågan: Manuell ljuständning?

Publicerad 8 november 2018 (uppdaterad 6 november 2020)
Frågeställaren äger en Toyota Verso och undrar om det är korrekt att man manuellt måste koppla på lyset när det är dags att köra med släp.
”Normalt kör jag med auto, men när jag kopplar på ett släp, så måste jag ändra manuellt. Är detta verkligen rätt?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har köpt en Toyota Verso för cirka ett år sedan med monterad dragkrok. Normalt kör jag med ljusreglaget på auto. Men när jag kopplar på ett släp, så måste jag ändra manuellt för att få släpvagnens ljus att tändas. Jag har påpekat detta hos säljaren, men där påstås det att det är korrekt. Är detta verkligen rätt?
L A

Svar:
Det stämmer att man manuellt behöver vrida om ljusläget till halvljus vid tillkoppling av släpvagn. Bakgrunden och anledningen är att EU-typgodkända bilar omfattas av ett undantag i den svenska trafikförordningen, som gör att de kan köra med tända varselljus fram och släckta bakljus under dagtid, vilket sköts automatiskt med ljusreglaget i auto-läge. 
Undantaget omfattar dock inte släpvagnar som därmed alltid måste ha bakljusen tända enligt svenska regler – och därför måste föraren manuellt ställa om ljusreglaget.
Erik Gustafsson, Toyota Sverige

Diskutera: Vad tycker du om svaret?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2018-11-08 19:46
McTar

Mso: Det är just så som det skall fungera. Men... Mitt på dagen, en solig dag, med slävagn påkopplad så lyser inte bakljusen på släpvagnen. Då måste man tvinga bakljusen att lysa manuellt. Släpvagnens ljus lyder bakljusen på bilen.

#m • Uppdaterat: 2018-11-09 08:28
johnkommentar

Ja vad är poängen med att bakljusen, som numera är LED, ska vara släckta? Så korkat...

#n • Uppdaterat: 2018-11-09 20:39
skidoo1238

Jag fattar inte vad folk hakar upp sig på att bakljusen är mörka på soliga dagen.
Om led ljusen bak är mörka vad är det att haka upp sig på när ljus sensorn tänder upp dom i autoläget och dimrar ner skärm och instrument när det blir mörkt ute.
Antagligen håller led lampan 20 år istället för 10 om dom brinner hela tiden.
Bättre och haka upp sig på dom 75% av Toyota bilarna som kör svart där bak även på sena natten

#o • Uppdaterat: 2018-11-09 21:42
saabnisse

Jo när EU tog beslut om DRL, något som vi i Sverige haft sedan 1977, var det några muppar som påpekade det viktiga att det skulle höja bränsleförbrukningen och därför nöjde man sig med framljusen.
Att Led bak ger en omätbar ökning kände man inte till och Led var inte vanligt heller på alla bilar.
Och det är ju inte första gången dumheten fått råda!

#p • Uppdaterat: 2018-11-09 21:02
christer_1

Problemet skidoo 1238 är när INTE sensorn tänder upp bakljusen när det blir mörkt utan vissa bilmärken förblir svarta trots att mörkret infallit. Är det så svårt att FATTA?

#q • Uppdaterat: 2018-11-11 10:19
adzam

bakljus som inte lyser under dagtid är inget brott. men fortkörning som dom allra flesta bilister håller på med, det är ett brott

#r • Uppdaterat: 2018-11-11 11:06
Raphael

Om bakljusen inte tänds vid mörker så har troligen föraren helt enkelt ljusreglaget felkopplat, alternativt att just den versionen inte har ett Auto-läge. Men för det mesta är det handhavandefel hos föraren.

#s • Uppdaterat: 2018-11-12 09:54
mrbackoffice

På bilar som inte har ett autoläge så brukar instrumentbelysningen lysa maximalt när man har dagsläget på. Det brukar göra att i alla fall jag ställt om till halvljusläge för att slippa bli bländad. Men ja, man ser många med DRL-ljusen på även på kvällstid, körde förbi en Nissan Qasqai på E4 häromveckan som hade en kisande förare i förarsätet och endast ledljusen på kl 19 på kvällen. Förundrad över att personen inte reagerar!

Annars brukar autoläget fungera OK är min erfarenhet, även på Subaru som jag själv kör.

#t • Uppdaterat: 2018-11-13 12:11
N-iklas

Tillverkarna lägger pengar på att "designa" märkligt formade bakljus och sedan kör man omkring med dem släckta... bortkastad möda.
Någon svensk myndighet borde föra en "dialog" med branschen för att få till en ändring då denna röra där alla tycker si eller så är ohållbar.

#u • Uppdaterat: 2018-11-13 17:01
Mr.Wheeler

N-iklas: I Sveriges bor mindre än 2% av EU:s befolkning och har bilmarknade därefter. Varför skulle branschen lyssna på denna lilla del av marknade?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.