Nästa artikel
Bilfrågan: Manuell ljuständning?
Bilfrågan

Bilfrågan: Manuell ljuständning?

Publicerad 8 november 2018 (uppdaterad 6 november 2020)
Frågeställaren äger en Toyota Verso och undrar om det är korrekt att man manuellt måste koppla på lyset när det är dags att köra med släp.
”Normalt kör jag med auto, men när jag kopplar på ett släp, så måste jag ändra manuellt. Är detta verkligen rätt?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har köpt en Toyota Verso för cirka ett år sedan med monterad dragkrok. Normalt kör jag med ljusreglaget på auto. Men när jag kopplar på ett släp, så måste jag ändra manuellt för att få släpvagnens ljus att tändas. Jag har påpekat detta hos säljaren, men där påstås det att det är korrekt. Är detta verkligen rätt?
L A

Svar:
Det stämmer att man manuellt behöver vrida om ljusläget till halvljus vid tillkoppling av släpvagn. Bakgrunden och anledningen är att EU-typgodkända bilar omfattas av ett undantag i den svenska trafikförordningen, som gör att de kan köra med tända varselljus fram och släckta bakljus under dagtid, vilket sköts automatiskt med ljusreglaget i auto-läge. 
Undantaget omfattar dock inte släpvagnar som därmed alltid måste ha bakljusen tända enligt svenska regler – och därför måste föraren manuellt ställa om ljusreglaget.
Erik Gustafsson, Toyota Sverige

Diskutera: Vad tycker du om svaret?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2018-11-08 13:13
christer_1

På mina bilar en Volvo och en Opel så är det DRL fram och tända lysen bak alltid,OM det är tillräckligt ljust, annars tänder skymningssensorn halvljuset. Och då står ljusomkopplaren i AUTO läge. Det kallar jag Automatisk belysning som aldrig kan bli fel, så man åker med släckta bakljus fastän det är mörkt ute. Detta borde ju som N-icklas säger vara extremt lätt att fixa med en dator på serviceverkstaden, bara man vill.

#c • Uppdaterat: 2018-11-08 13:50
Mr.Wheeler

@1: Hur fungerar det i dimma under dagtid eller i snörök under dagtid?

#d • Uppdaterat: 2018-11-08 14:34
EnannanRobban

1: Hur fungerar det med släp?

#e • Uppdaterat: 2018-11-08 16:01
1

Som sagt, funkar perfekt. Hur det funkar med kärra besvaras ju i ”Bilfrågan” ovan. Kommentarer om bakljus och övrig automatik har jag besvarat.

#f • Uppdaterat: 2018-11-08 16:22
Roger Skagerström1

Min Mazda6 från 2008 hade ett Auto-läge på spaken - men då automatik enligt säljaren inte var godkänt i Sverige så var det bara det vanliga halvljusläget. Antar att det var så att eftersom vi hade halvljuslagen hade den automatiken ingen funktion här.

#g • Uppdaterat: 2018-11-08 16:26
vv.13

Majoritet som tyvärr ej ställer in autoläget utan mixtrar runt m annat utan att ta sig tid att ta reda på vad som händer m bakljuset. Lånebilarna på jobbet står alltid fel när man hämtar. Problemet är stort. Låg senast i helgen i långa köer utanför Sthlm i mörkret. Minst 10% släckta bak och de fattar inte att tända trots att man ligger bakom och blinkar.....oroväckande låga kunskaper på sina håll

#h • Uppdaterat: 2018-11-08 17:15
Raphael

Automatik på äldre bikar kopplar om mellan inget ljus och halvljus, i Sverige kör den halvljus hela tiden det enda auto är instrumentbelysningen som justeras beroende på omgivningen.

Modernare bilar med varselljus kopplar däremot om mellan varselljus och halvljus. Och läget varselljus är utan att bakljusen lyser, men undantag finns.

#i • Uppdaterat: 2018-11-08 18:38
Ronneby-Benny

Det mesta i dåraväg är ju att inte baklyset fungerar i dagsljus speciellt i Novemberdagsljuset....Otroligt idiotiskt beslut av EU....

#j • Uppdaterat: 2018-11-08 19:17
christer_1

Som ni förstår på vissa kommentarer här så verkar inte vissa förstå vad Autoläge skall innebära när ljusomkopplaren står i läge Auto. Dom tror att det innebär DRL eller halvljus fram, vad som sker med bakljusen har dom ingen aning om. För det man inte ser är väl inget viktigt?!?!

#k • Uppdaterat: 2018-11-08 19:24
mso 1000

På min octavia fungerar det alltid i på autoläget.
Det räcker med en riktigt mulen dag för att ljus sensorn tänder upp halvljuset och bakljusen.
Några regnstänk på vidrutan tänder också upp halvljus och bakljus.
Släpvagn ingen skillnad.

Det är beklämmande med hur många som inte fattar att dom kör omkring med halvmörk bil på sena kvällarna.
Koreaner, japaner företrädesvis.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.