Nästa artikel
Hyundai och Kia gör laddbara soltak
Nyheter

Hyundai och Kia gör laddbara soltak

Publicerad 1 november 2018
Tre typer utvecklas: För hybrider, för elbilar – och för första gången till fossilbilar.
2019 ska Hyundai och Kia introducera solpaneler på utvalda bilmodeller. Att montera solceller som lagrar energi på taket av bilar är inget nytt, bland annat har Toyota Prius laddhybrid den funktionen. Men enligt Hyundai och Kia blir detta första gången som teknologin används på ett fordon med enbart förbränningsmotor.

Den första typen av halvtransparent, laddbart soltak kommer som sagt nästa år, och då är det till hybrider. Enligt beräkningarna ska solpanelerna på taket vara kapabla att ladda upp 30-60 procent av batteriet under en dag beroende på väderlek. Den andra typen av laddbart soltak kommer sen. Det ska monteras på ICE-fordon (Internal Combustion Engine), alltså fordon med enbart förbränningsmotor. Tredje generationen soltak är menad för renodlade elbilar. 

– Det är en spännande utveckling för oss, att kunna designa en teknologi till bilägare för att hjälpa dem skifta från att vara energianvändare till att bli energiproducenter, säger Jeong-Gil Park chef för ingenjörs- och designgruppen på Hyundai. 

Diskutera: Vad tycker du om laddbara soltak?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2018-11-01 19:04
1

Blodbatterier är mysigare än blodsolja.

#c • Uppdaterat: 2018-11-01 19:06
1

Finns jättemycket solenergi att ta vara på även i Sverige. Sen är det ju så att Sverige är ett litet och obetydligt land.

#d • Uppdaterat: 2018-11-01 19:36
N-iklas

Konceptbilar räknas visst eftersom det är det intellektuella arbetet och att komma på saker som är svårt, vilken nolla som helst kan trycka på en knapp och dra igång en tillverkning, inte överdrivet imponerande även om det för all del kan vara en merit om man tillhör de tre första som börjar tillverka det, dock förutsätter det att man imponerar vid andra tillfällen, att bara vara tidig med tillverkning men inte med idekläckande och uppfinnande och innovativt tänkande är bara ett försök att stjäla andras arbete och ta åt sig äran för vad någon annan gjort.

#e • Uppdaterat: 2018-11-01 19:38
N-iklas

För övrig angående Polstar tål inte detta tak blixtnedslag heller.

#f • Uppdaterat: 2018-11-01 22:22
1

En myt att Saab var innovativa, de var bara konstiga och gjorde massa fel. Vet inte men tror inte de var först med denna grejen heller. Och de har ändå intet med saken att göra då de varit döda i tio år (jo, den sista tiden var bara dödsryckningar).

#g • Uppdaterat: 2018-11-02 09:45
Arne Nilsson1

@N-iklas Vilken nolla som helst kan trycka på en knapp och dra igång en tillverkning skriver du. Vad tycker du att Elon Musk är då? Han fick ju inte igång tillverkningen av "den billiga" Teslan enligt plan. Kanske är det inte så lätt att starta tillverkning som du tror.

#h • Uppdaterat: 2018-11-03 00:48
PREVIA

Prius plug-in bil finns med solcellstak som lämnar 180 Watt vilket ger max 5 km körsträcka per dag men i snitt 3.5 km i Sverige vilket är rätt bra i ett land där snittet på körsträcka är knappt 3 mil per dag. Om man lämnar Priusen på flygplatsens långtidsparkering eller någon annan stans utomhus så kan batteriet som klarar 5 mil vara helt uppladdat när man kommer tillbaka efter tio dagar, något som Teslaägare skulle uppskatta där deras bilar blivit helt urladdade när de lämnats med för låg laddningsgrad i batteriet vilket tömts då man har utrustning som drar ström även när bilen är parkerad och bilen får bärgas från platsen vilket inte är så kul för ägaren som vill komma hem.
Tommy var tidigt ute med elbil som han monterat solceller på ser man här.
https://www.evguide.nu/ev2014online.html
Körandes med solceller och elbil redan för 26 år sedan får anses som en föregångare.

#i • Uppdaterat: 2018-11-03 13:06
N-iklas

Arne Nilsson1
Hur många bilmodeller tillverkas det världen över varje år?
2 eller kanske 3 med stor möda och mycket besvär?
Lite fler är det nog... så så där svårt ser det väl inte ut att vara eller hur...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.