Vi Bilägares forum

Är 4WD livsfarligt?

Är 4WD livsfarligt?

I en artikel i AMS skriver Peder Karlsson att 4WD är livsfarligt därför att det ger en falsk trygghetskänsla.
http://www.automotorsport.se/bloggar/pederkarlsson/20151120/4wd-ar-livsfarligt?utm_source=Nyhetsbrev&utm_medium=email&utm_content=15768155&utm_campaign=2015-11-23

Det fick mig att fundera på om det i viss mån även gäller andra säkerhetsbefrämjande saker som t.ex. ABS, ESP, vinterdäck osv. som tydligen har medfört att många kör på tok för fort i förhållande till omständigheterna och samtidigt håller alltför kort avstånd till framförvarande.
Ett exempel på detta är tradare som ofta har ett avstånd på kanske bara tio m till framförliggande kompis, men de är ju absolut inte de enda, det är tyvärr alltför vanligt även bland vanliga bilister och det verkar vara vanligare hos de som ofta är ute i trafiken och kör mycket.
En kompis sa en gång att det beror på alla dataspel, går det åt skogen trycker man bara på en knapp så får man ett nytt liv och kan börja om!

Min första bil, en Ford B, hade mekaniska bromsar som oftast tog på ett hjul i taget, vilket bestämdes av hur hårt man tryckte och vad det var för väder och hur stark passagerare man hade som orkade dra i handbromsen!
Däcken var verkligen väl begagnade, man körde nästan alltid på slicks, däck som någon välbeställd bytt ut mot nya. Dessa gamla däck kasserades inte förrän man passerat minst ett cordlager och då endast för att slippa kostnaden för att ersätta en exploderande innerslang.
Givetvis körde man året runt på dessa slicks! Även om inte farten var så hög på 1960-talet, Forden maxade 95 (en gång, men då blåste vi ett vevlager!), normalt var 65-70, lärde man sig ändå att hålla lämpligt avstånd till framförvarande, bromssträckan från 70 var säkert 200 meter!
Känslan för avstånd sitter kvar, jag blir alltid rädd när jag åker med någon som jag tycker ligger för nära.

Uppdaterat: 2015-11-23 09:05
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Kommentarer

Han hade autobroms, en risig valiant......
Idag hade det varit en gammal f12 som jagat en T..... .

Uppdaterat: 2015-11-25 23:24

Jo jag minns Duellen, en klassiker man borde se igen! Hade han skruvat fast kylarkorken ordentligt så hade han kört ifrån lastbilen i dom branta motluten men det hade förstört dramatiken en hel del...

Uppdaterat: 2015-11-26 06:26

Att flera Kior, Toyotor och Hyundaier far runt med släckta bakljus beror just på att dom _saknar_ automatik för att tända halvljus+bakljus utan endast tänder DRL automatiskt.
För jobbigt för dessa bilister att vrid på ljuset manuellt.

Uppdaterat: 2015-11-26 08:25
Power to the people

Kior, Hyundaier och Toyotor har automatik precis som dom flesta bilar idag. Automatiken fungerar i de flesta tillfällen bra. MEN.. i dimma och ösregn så kan det vara så att de inte tänder som de ska. Det kan då vara svårt som förare att veta att de inte är tända. Detta är dock inte specifikt för KIA, Hyundai och Toyota utan för istort sett alla bilar idag som har denna teknik. Jag pendlar till Oslo och ser detta "fenomen" relativt ofta. Mercedes, VW, Audi, Kia, Hyundai, Toyota, Lexus... Listan kan göras lång.

Uppdaterat: 2015-11-26 08:38

Det är nog inte bara de nämnda märkena. En bil jag minns från E18 förra vintern var en nyare Renault som i mörker och regn var totalt mörklagd när jag kom ikapp honom... I min simpla Golf så släcks instrumentbelysningen om jag inte kör på halvljus när det börjar skymma. Inget automatiskt halvljuspåslag men högst uppenbart - om man kollar på bilens instrumentering. Men själv har jag alltid halvljuset påslaget - enklast så och då lyser ju också bakljusen alltid och allt slås på när motorn startar och slås av när motorn stängs av. Automatiskt...:)
Förresten är punkt 10 intressant i Calles uppräkning om man betänker vem som citerade Calle..:)

Uppdaterat: 2015-11-26 08:45

Jag har inte automatiskt halvljus/bakljus utan endast automatiskt DLR. Detta har Skoda löst på ett bra sätt.
Vid DLR lyser bara visarna i mätarna, siffrorna är släckta och när det börjar skymma ser man siffrorna väldigt dåligt och man tänder halvljus och därmed bakljus. Det är ett smidigt vred så jag får inte ont i tummen av att vrida det.

Uppdaterat: 2015-11-26 08:47
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.
Hackenbush skrev:

Jag har inte automatiskt halvljus/bakljus utan endast automatiskt DLR. Detta har Skoda löst på ett bra sätt.
Vid DLR lyser bara visarna i mätarna, siffrorna är släckta och när det börjar skymma ser man siffrorna väldigt dåligt och man tänder halvljus och därmed bakljus. Det är ett smidigt vred så jag får inte ont i tummen av att vrida det.

Väldig smart av Skoda må jag säga. Vet att ex. på Toyota Auris Hybrid lyser instrumenten starkare dagtid - det fungerar alltså omvänt - att man måste vrida på halvljuset för att dimra ner instrumenten om man vill undvika att bli bländad nattetid.

Uppdaterat: 2015-11-26 08:59
Power to the people

Samma som Hacken skriver om beskrev jag i inlägget före honom så det är nog VAGs standardlösning för de bilar som saknar Auto-läge för ljuset. Fast jag är rätt säker på att instrumentbelysningen är aktiv när det är ljust ute men när det börjar skymma så släcks belysningen - antagligen för att man skall bli uppmärksam på att tända halvljuset. F ö är ju styrkan på instrumentbelysningen automatiskt reglerad så jag blir lite förvånad när t ex ViB klagar över att man måste gå in via touch-panelen för att reglera denna - nåt som jag aldrig känt behov av på min Golf efter den allra första inställningen. Så för mig ett icke-problem.

Uppdaterat: 2015-11-26 09:08

Både min VW och hustruns Dacia har manuell påslagning av halvljus/bakljus när det blir mörkt eller är dimmigt eller regnar eller snöar. Nånting som borde sitta på alla bilar är automatisk avstängning av dimbakljus när någon bil finns inom 50 meter bakom eller automatisk indragning av körkort på folk som inte stänger av det när någon kommer ifatt.

Uppdaterat: 2015-11-26 09:09

Ok, jag trodde du menade killen med ditt jobb!

Uppdaterat: 2015-11-26 16:18
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Peders andra artikel inom ungefär samma område - http://www.automotorsport.se/bloggar/pederkarlsson?utm_source=Nyhetsbrev&utm_medium=email&utm_content=15790420&utm_campaign=2015-11-26
Det är väl inte många som har den första typen av SUV som han talar om - men väl den andra...:)

Uppdaterat: 2015-11-26 16:58

Det blir bra Christer men ännu bättre hade det varit om alla dessa "hantverkarbilar/budbilar" också skulle ha krav på autobroms för väldigt många av dessa framföres av extremt närsynta förare..:)

Uppdaterat: 2015-11-26 20:40

Hörde med bilprovningen vad dom sa om e-märkt drl, och e-märkt skymningsrelä till 740 men det skulle inte gå igenom besiktningen, för inga bilar fick ha det så... Det sägs ju spara bränsle, det är därför man har led-drl... :-)

Uppdaterat: 2015-11-27 06:39
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?