Nästa artikel
Bilfrågan: Vettigt att slopa oljesticka?
Bilfrågan

Bilfrågan: Vettigt att slopa oljesticka?

Publicerad 30 oktober 2018 (uppdaterad 6 november 2020)
”Istället får man förlita sig på ”dum” elektronik Är denna utveckling till gagn för oss bilägare?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga
 Min Volvo XC70 med den nya 2-litersdieseln har ingen oljesticka! Man har alltså sparat in på denna så billiga, enkla och vitala funktion för att själv kunna hålla koll på oljenivå och status. Istället får man förlita sig på ”dum” elektronik vars funktion du omöjligt själv kan kontrollera som bilägare. Förödande för en så viktig funktion som att hålla koll på rätt oljenivå. Nu har dessutom elektroniken upphört att fungera vilket tvingar in mig på ett akut verkstadsbesök. Är denna utveckling till gagn för oss bilägare?
”Irriterad Volvoägare”

Svar:
Det går att kontrollera oljenivån via bilens eget kontrollsystem. Så här gör du:
1. Förutsättningen för en oljenivåavläsning är att bilen måste ha körts i minst 30 km och sedan stått still på plan yta i minst fem minuter.
2. Först av allt – tryck inte ner broms-/kopplingspedal när du följer beskrivningen här nedan!
3. Stoppa in fjärrkontrollen i startlåsuttaget i panelen och tryck in den helt. 
4. Med fjärrnyckeln helt intryckt i startlåset – gör ett långt tryck på knappen för motorstart. Du försätter då bilen i det Volvo kallar nyckelläge II. (Strålkastarna tänds, varnings- och kontrollampor lyser i fem sekunder. Vissa övriga system aktiveras, eluppvärmning i sittdynor och bakruta kan dock inte aktiveras förrän efter motorstart.)
5. Tryck en gång på vänster rattspaksknapp på toppen och vrid sedan tumhjulet till oljenivå och ge ett kort tryck igen på spakens ytterände – då visas oljenivån.
Det här systemet är smartare än en oljesticka. Du kan sitta bakom ratten, slipper öppna motorhuven och kladdar inte ner händerna. Om du gör precis så här så får du en check av oljenivån – annars be din personliga Volvotekniker visa hur du ska göra.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Tycker du att det är en bra idé att slopa oljesticka på bilar?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#115 • Uppdaterat: 2018-10-31 21:13
christer_1

@Hannnah
Hade du haft en oljesticka, som det skall vara enligt vissa, så hade du sett när du tittat på oljestickan visuellt, precis vilken kondition motorn varit i och hur mycket olja du bör fylla på.Kanske?
Men vad fan då måste du läsa bruksanvisningen, jobbigt, och lära dig att motorn skall vara i arbetstemperatur och stå på plan mark och stått still i ca 5 minuter för att oljan skall ha hunnit rinna tillbaka till oljetråget. Men lugn Hannnah, med dagens motorer så behöver du sällan fylla på olja och kolla oljans kondition (om nu du förstår hur?). Det räcker att du läser bruksanvisningen och trycker och vrider lite på spakar och knappar så får du svaret om du är orolig att du har tillräckligt med olja i motorn.
Det oljestickeförespråkarna talar om gällde på 1970-talet och tidigare.

#116 • Uppdaterat: 2018-10-31 22:55
1

Övergående problem. Elmotorer har ingen olja, och gammelbilarna säljs snart inte längre.

#117 • Uppdaterat: 2018-10-31 22:58
1

En bil som läcker eller drar olja förtjänar inte att få leva.

#118 • Uppdaterat: 2018-11-02 09:12
erikivan72

1: helt fel. Alla Land Rover förtjänar ett liv. Det finns förresten ett talesätt hos Land Rover fantaster: så länge det läcker olja vet man att oljan inte är slut.
Dessutom drar alla bilar olja. Alla. Även helt nya där nivån på oljestickan inte förändras två millimeter mellan service. Grejen är att det alltid försvinner en del olja ut med förbränningen. Samtidigt tillkommer volym i oljan i form av bränsle och smuts. På en ny bil kan det vara väldigt små volymer, men har du kört 2000 mil är det inte ren motorolja i tråget längre.
Okej då. Om du kör en elbil drar inte motorn olja. Men ni fattar vad jag menar.

#119 • Uppdaterat: 2018-11-04 17:26
systembolaget

I min BMW finns det varken oljesticka eller temperaturmätare, känns inte alls bra för mej som har åkt rally och vet hur viktigt det är med rätt motortemperatur och rätt mängd olja. riktigt dåligt av ett premiummärke, men som många säger allt handlar om pengar.

#11a • Uppdaterat: 2018-11-06 16:31
Eric H

Är så gammal att jag fortfarande föredrar "oljenivåmätning unplugged"

#11b • Uppdaterat: 2018-11-12 17:57
jete

På min Megane -09 visas oljenivån direkt efter start automatiskt under några sekunder. Säger bara ok om det är fullt och om det minskat så visar den med streck hur mycket. Helt perfekt, behövs inga knapptryckningar en gross. Går inte att göra bättre!

#11c • Uppdaterat: 2020-06-18 22:25
Joakim L

Med en papperslapp tillhands blir jag inte kladdig överhuvudtaget vid oljekontroll. Hade en Ford Escort på 80 talet, med oljemätning. Förvisso en föråldrad teknik, men dess oljemätning gav inget förtroende

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.