Nästa artikel
BMW satsar på Northvolt
Nyheter

BMW satsar på Northvolt

Publicerad 15 oktober 2018 (uppdaterad 15 oktober 2018)
Biljätten och svenska företaget vill göra mer miljövänliga batterier till elbilar.
BMW har investerat en hemlig summa i Northvolt och de har tillsammans bildat ett teknik-konsortium. Pengarna ska gå till forskningscentret Northvolt Labs som just nu byggs i Västerås. Här ska elbilsbatterierna tas fram och testas innan de sätts i storskalig produktion i fabriken som kommer att ligga i Skellefteå.

Målet med Northvolts och BMW:s samarbete sägs vara att göra hela produktionskedjan mer miljövänlig, bland annat med förnybara resurser, ansvarsfull utvinning av råmaterial och grönare tillverkning.

– Allteftersom batterier blir en strategisk fråga för biltillverkare är detta partnerskap inte bara en milstolpe för Northvolt, det markerar också betydelsen av hållbara battericeller i den kommande vågen av elektrifiering, säger Peter Carlsson, vd för Northvolt. 

Diskutera: Vad tycker du om BMW:s och Northvolts samarbete?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2024-04-08 13:08
Gäst (ej verifierad)

notarius
Jag har slutat med guld och diamanter.
Det hjälpte inte.
Jag ska montera svagare belysning vid spegeln istället!

#m • Uppdaterat: 2018-10-16 12:57
107Carlsson

Det är sant som Notarius säger att man måste studera och jämföra hela livscykelprocesserna för batteri kontra oljebaserade fordon. Här måste man ta hänsyn till inte bara hur bränsle och hur batterier framställs och senare destrueras, utan även att en bil med förbränningsmotor innehåller en massa detaljer som inte behövs på en batteribil som förbränningsmotorn med alla dess delar, koppling/växellåda, avgassystem, bensintank, katalysator m.m.
När allt det som inte behövs i en batteribil försvinner från tillverkningsprocessen borde det också påverka miljön positivt, men kanske så mycket större ekonomiska problem för alla tillverkare som investerat i dessa produkter.

#n • Uppdaterat: 2018-10-16 16:13
Axa

Det finns ju inget som säger att utvecklingen på området skulle kunna ge miljövänligare batterier, elbilstillverkning och även el.

#o • Uppdaterat: 2018-10-16 19:38
Axa

Notarius
Nej, jag menar att det naturligtvis kan bli bättre. Och förmodligen kommer att bli bättre.
Jag tror det finns större potential att kunna utveckla och göra elbilar än mer miljövänliga. Mer potential än vad det gäller förbränningsmotorer.

#p • Uppdaterat: 2018-10-16 20:20
Axa

Notarius
Haha, du har rätt. Jag hade kunnat vara tydligare.

#q • Uppdaterat: 2018-10-17 09:35
wacom59

Människans beteende ändras sällan. Vi vill tro att vi först tar in information och sedan bildar oss en uppfattning, när vi i själva verket letar information som bekräftar vår uppfattning. Detta syns tydligt i elbilsdebatten!. Jag misstänker att i dagsläget så kanske en elbil har större miljöpåverkan än både diesel och bensinbil. Men tom en ny producerad Golf (som exempel) genererar nästan dubbla miljöpåverkan i form av CO2 mot en nytillverkad på 90 talet. Ingen har protesterat mot denna ökning. Man kan inte fortsätta som vi gör med att förbränna råvaror som är ändliga och förstör hälsa och miljö. El är ett alternativ som vi måste försöka utveckla och förbättra. Vätgas är ett annat alternativ som också måste satsas på tills vi vet vilken väg som är den mest hållbara. Etanol, metanol, HVO mm kan också hjälpa till på vägen mot en slutlig lösning. Att sitta still i båten med armarna i kors fungerar inte längre. Ingen ny teknik fulländad. Se på förbränningsmotorn! Över hundra års utveckling och inte ens 50% effektivitet! Men dagen argumentation mot el bilar skulle förbränningsmotor ha skrotats direkt då den lanserades.

#r • Uppdaterat: 2018-10-17 12:05
johnkommentar

Håller med ovanstående, termodynamiska lagarna gäller så förbränningsmotorn är chanslös i längden.

#s • Uppdaterat: 2018-10-17 22:02
Grosser

Tänk hur långt elbils- och batteriutvecklingen hade kommit på 100 år om det inte hade fått stå tillbaka för den fossila eran.
Särskilt kul är det nu att den stora tyska tillverkaren satsar på utveckling och produktion i Sverige. Underskatta inte vårt rykte i världen när det kommer till nydanande teknik.

#t • Uppdaterat: 2018-10-18 08:35
johnkommentar

Tysk/europeisk bilindustri är livrädda, med rätta. Läs det här: https://qz.com/1425775/volkswagen-ceo-says-the-german-car-industry-has-only-a-50-precent-chance-of-surviving/

#u • Uppdaterat: 2018-11-05 20:31
Klarsynt

Detta är visst falsk information.

" Nyligen ”investerade” biljätten BMW i Northvolt, skriver den svenska batteripionjären.

I själva verket är det ett – litet – lån, kan Di avslöja. "

https://www.di.se/nyheter/bmw-lanar-bara-pengar-till-northvolt/

.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.