Nästa artikel
Bilfrågan: Har bensinen blivit gammal?
Bilfrågan

Bilfrågan: Har bensinen blivit gammal?

Publicerad 5 oktober 2018 (uppdaterad 6 november 2020)
”Har kört nästan enbart på gas. Hur gammal kan man våga låta bensinen bli?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga
Jag har en VW Golf gasbil från 2015 som jag köpte i augusti 2017. Bensintanken var då fylld till cirka 75 procent. Eftersom jag kört nästan enbart på gas är det kvar nästan lika mycket bensin nu. 
Min undran är om man måste ha en viss omsättning på bensinen i tanken för att inte råka ut för störningar typ igensättningar när man väl kör på bensin? 
Hur gammal kan man våga låta bensinen bli? Jag vet inte hur gammal den som finns i tanken är.
Anders Sturesson

Svar:
Här är ovissheten om hur länge bränslet faktiskt lagrats i din bensintank av viss betydelse. Om bensin lagras i tätslutande kärl i jämn temperatur är det vanligaste rekommendationen att den är helt okej efter max 18 månader.
Men bränsletanken i en bil kan inte jämföras med en sådan lagring. Där utsätts bensinen ständigt för olika temperaturer och framför allt är det inte fråga om ett tät-slutande kärl. Och då är längst rekommenderade lagringstid tolv månader, eller knappt det om man är petig. 
Om du skulle fråga din auktoriserade verkstad eller ditt bensinbolag skulle svaret säkerligen bli att du borde pumpa ur den gamla soppan. De mest lättflyktiga delarna av bränslet, som ska underlätta start, har säkerligen minskat. Du kan också via kondens ha fått en viss mängd vatten i bränslet. 
Med en äldre förgasarmotor hade jag kanske provat efter att ha spätt ut med nytt bränsle. Men med en tre år gammal TSI-motor och lika gammal bensin är jag tveksam till om jag skulle chansa.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2018-10-07 20:02
jørgenn

ja wv GOLF er blevet gammel.

#c • Uppdaterat: 2018-10-08 13:11
Minimats1

Det är ingen fara kör ungefär slut på hälften av den aktuella bensinen och tanka sedan full tank med 98 oktan då kommer resterande bensin blandas ut och vara utmärkt. Har haft bilar som stått i åratal avställda i garage och aldrig några problem. Tankar i och för sig alltid 98 oktan om det nu har någon betydelse?

#d • Uppdaterat: 2019-05-25 23:26
snabb95

min VW 1200 1963 har körts 275 km under 31 år och under samma tid tankats med 45 liter vilket betyder att avdunstning och förbrukning varit lika stora. Bilen har körts c:a 10 km så gott som varje sommar.

Med en fingerborg bensin i förgasaren har den startat lätt och gått helt perfekt på den gamla bensinen som aldrig blivit utbytt.

Min frus Fiat 128 1973 har gått 54 km under 12 år och under samma tid tankats med 13 liter vilket betyder att avdunstningen varit dubbelt så stor som förbrukningen. Även den bilen har gått utmärkt på den gamla bensinen som aldrig blivit utbytt. Tanken har varit nära full hela tiden i båda bilarna för att slippa kondensvatten.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.