Nästa artikel
Bilfrågan: Är effektboxen laglig?
Bilfrågan

Bilfrågan: Är effektboxen laglig?

Publicerad 2 oktober 2018 (uppdaterad 6 november 2020)
Frågeställaren undrar om det är tillåtet att höja effekten i sin Citroën C5 från 2010 med en så kallad effektbox.
”Den höjer effekten från 163 till 203 hk och vridmomentet från 340 till 425 Nm. Är den laglig att köra med?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga
Dieselkraft har en så kallad effektbox som passar till min Citroën C5 HDI årsmodell 2010. Den höjer effekten från 163 hk (120 kW) till 203 hk (151 kW) och vridmomentet från 340 Nm till 425. Är den laglig att köra med? Enligt Dieselkraft gäller motorgarantin om man kopplar ur boxen före verkstadsbesök.
Hans Berglund 

Svar:
Det är i och för sig riktigt att en optimering av effekten kan ge bättre prestanda alternativt lägre förbrukning. Men när man gör ändringar i motorstyrningen och ändrar bränsletryck, insprutning och laddtryck så måste bilen också genomgå en registreringsbesiktning, då såväl effekt som emissioner ska kollas och godkännas. Vissa biltillverkare erbjuder en kontrollerad och godkänd optimering som oftast inte höjer effekten utan bara vridmoment i mellanregister. 
Allt utanför detta är inte godkänt, vare sig gentemot bilens certifiering eller tillverkaren.
Vid vår förfrågan meddelas att det inte finns något samarbete mellan Citroën Sverige (FSC Bilar AB) eller PSA med Dieselkraft. 
Tvärtom tar Citroën Sverige (FSC Bilar AB) starkt avstånd ifrån denna typ av motormanipulering och har inga samarbeten med någon typ av liknande företag:
”Upptäcker en verkstad en sådan motormanipulering har vi som policy att detta skall rapporteras till oss. Verkstäderna uppmanas att kontrollera bilen nogsamt vid misstanke om manipulation. Har en sådan motormanipulering orsakat skada omfattas det inte av fordonets garanti.”
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om motoroptimering?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2018-10-03 09:03
saabnisse

Farbror Blå, det var säkert inte på grund av någon motortrimning som turbon rasade, den hade nog rasat ändå och en troligare orsak var brist på oljebyte och rätt olja.
Det är en missuppfattning att motortrimning alltid leder till minskad livslängd och motorras. Det kan det göra, men då nästan enbart när trimmet utförts felaktigt, när underhållet eftersatts, eller då man kontinuerligt nyttjar den högre effekten.
En bil som körs i trafik använder väldigt sällan den effekt den redan har och ändå mer sällan den effekt den får efter trimning.
Oftast räcker det med 30-40 hk för att hålla laglig hastighet och det är ju en bråkdel av vad som en modern bil kan prestera, resten går åt till kraftig acceleration och olagliga farter.
Man kan ju jämföra med hur det var för 50-60 år sedan. En VW med sina 30 hk klarade 110-115 km/t med fullt effektuttag timme efter timme utan att krokna. Det fanns andra bilar med ungefär samma effekt, som gick minst lika fort, men där motorn inte klarade full effekt mer än kortare tider.
Det var på den tiden man i motortidningarna talade om toppfart och marschfart, där den senare gällde den fart man kunde hålla kontinuerligt utan att riskera motorskador.
VW typ 1 var en av få bilar som hade samma toppfart som marschfart!
I det mesta annat var det en väldigt otäck bil!
Jag kan rekommendera att läsa gamla motortidningar, det är väldigt givande och man blir förvånad över de strapatser som många fick uppleva och vilket arbete det innebar många gånger att ha bil jämfört med idag

#c • Uppdaterat: 2018-10-03 10:29
Alfie

Om hållbarhet: allting beror på hur ofta du utnyttjar effektökningen. Sker det momentant och under kortare stunder= liten påverkan . Full gas och broms därpå alltid = inte bra. = självklarheter. Bara veta att den finns = stor matchotillfredsställelse - Jag kan om JAG VILL. Lev livet och låt det leka så länge du lever. Ni räddhågsna tråkighetsgeneraler dör utan att ha upplevt LIVET !!!

#d • Uppdaterat: 2018-10-03 13:42
olvildrajv

@affle: Att leva livet är att manipulera bilens motorstyrning så att cancergifter flödar ur avgasröret bara för att jag ska kunna gasa lite mer än vanligt när jag vill? Vilket fattigt liv!

#e • Uppdaterat: 2018-10-03 19:00
Axa

Hm. Det finns ju tillverkare som använder samma motor men med olika effektuttag beroende på modell.
I princip kan man ju köpa modellen som har motorn med lägst effektuttag för att trimma upp till det som motsvarar motorn med högst effekt.
Jag vet inte vad det skulle göra för skada? Och förmodligen blir det billigare med chiptrimningen än att vid köpet välja den starkare motorn.

#f • Uppdaterat: 2018-10-03 20:07
saabnisse

Axa, helt riktigt och man kan välja en modell med komfort och slippa 22" fälgar med gummiband.
Man kan välja en färg som man tycker om och är inte hänvisad till en färg som någon sportfåne hos tillverkaren anser att det ska vara på sportmodellen.
Och man slipper också en del onödigt krims-krams man inte vill betala för.
Och det är inte givet att man får sämre utsläpp, jo vid max uttagen effekt blir det kanske så, men inte vid normal körning.

#g • Uppdaterat: 2018-10-04 02:09
John2008

Som svar på frågan "är effektboxen laglig", är det enkla svaret nej.

#h • Uppdaterat: 2018-10-04 10:30
Roger Skagerström1

Finns fortfarande folk 2018 som inte vet att trim är olagligt alltså..? :P Så till vida att nån får reda på det dvs. ;)

#i • Uppdaterat: 2018-10-08 19:38
EninenceN

Är det inte en tidning för bilintresserade eller har jag missat något? Förövrigt är det bättre att lämna in och mappa om bilen hos en seriös firma om man nu vill få upp effekten lite.
[Redigerad//Deeds]

#j • Uppdaterat: 2018-10-04 20:44
McTar

Din slutsats är alltså att Dieselkraft är oseriösa. Vad har det med saken att göra?
Frågan var från början om förändringen är lagligt, och det är det inte om bilen inte godkänns med förändringen hos något besiktningsorgan.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.