Nästa artikel
Bilfrågan: Etanol i 2008?
Bilfrågan

Bilfrågan: Etanol i 2008?

Publicerad 28 september 2018 (uppdaterad 6 november 2020)
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har en Peugeot 2008, 2016 års modell. Kan jag köra den på etanol?
Lars Adrian 

Svar:
Nej, du kan inte köra din Peugeot på etanol, E85. Det är inte motorn avpassad för. Vanlig 95 som innehåller en viss mängd etanol går självklart bra, svarar den svenska importören.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om drivmedlet E85?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2018-09-30 05:11
Farbror Blå

https://www.hd.se/2007-12-05/okunskap-om-etanol

Ni kan själva googla runt. Det finns många artiklar som påvisar nackdelarna med etanol. I ovan artikel från nyteknik hävdar man att det var väldigt mycket regnskog som huggs ner pga sockerrörsplantager. Myth. problemet med arbetarnas taskiga förhållanden är bara ett av problemen. Regnskogsskövling och smutsig framställning av etanol är sådant som kraftigt bidrar till ökad koldioxidhalt i atmosfären.

#c • Uppdaterat: 2018-09-30 05:39
Farbror Blå

John. Den där verifierade sockerrörsproduktionen ger jag tyvärr inte mycket för. Men det är bra att förbjuda barnarbetet, känns för jäkligt att man haft problem med det. Ökad mekanisering lär minska bränning av fält. Att stoppa ytterligare skövling av regnskog låter bra, men bekräftar att det är ett problem. Tänker man ett steg längre så innebär sannolikt utökad etanolproduktion i Brasilien att åkermark som tidigare användes till annat kan ha tvingats flytta vilket i sin tur troligen innebär ny regnskogsskövling. Brasiliens befolkning växer vilket ökar trycket på deras mark och världens klimat lär vara beroende av att regnskogen finns kvar.

#d • Uppdaterat: 2018-09-30 05:57
John2008

Var skövlas regnskog i nutid för att odla sockerrör för framställning av etanol? Inte i Brasilien, därifrån det allra mesta av etanolen i E85 kommer som säljs i Sverige, vilken importeras av Sekab och som fått Energimyndighetens hållbarhetsbesked för biodrivmedel och flytande biobränsle.

Det var i början av 1900-talet som det mesta av den s k Atlantregnskog avverkades i Brasilien för att bl a odla sockerrör och dagens sockerrörsplantage ligger långt från Amazonas regnskog.

http://www.sekab.com/sv/hallbarhet/vad-vi-gjort/verifierat-hallbar-etanol/

#e • Uppdaterat: 2018-09-30 06:44
John2008

Det som verkligen är direkt förödande för regnskogen i Brasilien är de stora arealer som i nutid skövlas för den gigantiska boskapsuppfödningen och odlingen av soja som används till den samma.

Bra att veta är att sockerrör inte trivs i det klimatet som regnskog växer och att sockerrörsodlingar i Brasilien bara upptar en procent av landets totala åkermark.

#f • Uppdaterat: 2018-09-30 11:26
Mythbuster

F. Blå. Det är över 100 mil till regnskogen där det idag odlas den mesta etanolen. Det är som att säga att Tysklands åkermark påverkar skogarna i Småland. Är du orolig för regnskogen, vilket man bör vara, så sluta äta nötkött från Brasilien, sluta med skinn till skor m.m. från Brasilien, sluta med alla mat innehållande palmolja osv. Det kommer ge effekter som är betydligt större.

#h • Uppdaterat: 2018-10-01 00:26
Farbror Blå

John du har rätt angående boakapsuppfödningen. Enligt Greenpeace kan 80% av regnskogsskövlingen härledas till boskapuppfödningen.
Myth. det finns olika typer av regnskog i Brasilien. Den som huggits ner till förmån för sockerrör är främst den atlantiska regnskogen som finns/funnits i södra delarna av landet. Det är många produkter från tropikerna som är problematiska för miljön/klimatet. Det är där vi enskilda konsumenter har möjlighet att påverka. Även om vi enskilda personer är en liten fluglort i det globala sammanhanget så kan många fluglortar göra lite mer skillnad för klimatet/miljön.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.