Nästa artikel
Bilfrågan: Varför 30 vid skolor på sommaren?
Bilfrågan

Bilfrågan: Varför 30 vid skolor på sommaren?

Publicerad 21 september 2018 (uppdaterad 21 september 2018)
”Har blivit alldeles för många okynnessänkningar till 30 km/tim. Varför täcks inte dessa skyltar över under sommarlovet?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Det är ett allvarligt problem att det blivit alldeles för många okynnessänkningar till 30 km/tim. Varför täcks inte dessa skyltar över exempelvis utanför skolor under sommarlovet? Och på stora breda genomfartsvägar kan det vara skyltat 40 km/tim, trots åtskilda gång- och cykelvägar. Det är också ett problem att det blivit alldeles för mycket 80 (och för lite 120 på motorvägar).
Ulf P

Svar:
I många fall finns det fritis i anslutning till en skola och då kan det alltså finnas barn i närheten av vägen även sommartid. Dessutom vänjer sig barn och andra som rör sig i närheten att bilarna kör lite långsammare just där. Och det kanske är bäst också för bilisterna att komma ihåg att här är det 30 – varje dag. Den lägre hastigheten gäller ju oftast bara vid ett övergångsställe eller på ett kortare vägstycke. 
När det gäller 80 så är det en vedertagen maximalt rekommenderad hastighet på vägar som inte har åtskilda körfält för mötande trafik. Man vet då att olyckor i högre hastighet 
på sådana vägar ofta innebär mycket allvarliga skador eller i värsta fall dödlig utgång. 

Det är möjligt att vi kan få fler 120-vägar, men då kanske man måste skylta om till lägre hastighet vintertid. Man bör också komma ihåg att hastigheten på genomfartsvägar kan uppfattas som väl låg, men att en hastighetsbegränsning också kan bero på miljöskäl, såväl utsläpp som buller.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Tycker du att vi borde höja hastigheten på fler vägar?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2018-09-22 19:47
hultarn

Ivarsson: vad som är bättre?
- Att skyltarna inte är flera kvadratmeter stora på vägar med låga hastigheter.
- Att skyltarna inte har så kraftigt reflexmaterial, i synnerhet de vita som visar 2-1
- Att man ska kunna använda standard helljus utan att bli bländad
- Att man ska obehindrat betrakta vägen utan att tvingas kisa

Det är ju knappast säkrare att missa något som finns på vägen på grund av att skyltarna bländar.
Ännu värre blir bländningen vid våt vägbana och sliten vindruta.

#m • Uppdaterat: 2022-04-27 08:24
Gäst (ej verifierad)

Jag har inte sett nån 30-sträcka på längre än ett par hundra meter. De meterna kan jag bjuda på.

#n • Uppdaterat: 2018-09-23 11:07
John2008

På motorväg verkar många bilister tappa förståndet och gasa på ordentligt. I natt körde jag just på motorväg och låg på strax över 100 km/tim. (skyltat 110) p g a hård blåst och mörker. Det kör om en bil i 130-140 km/tim. och lite senare ser jag en stor hjort, inte direkt så mycket mindre än en älg, stå med stora horn en bit ut i den ena av de två körbanorna. Jag är glad att jag inte körde fortare. Apropå "tomma vägar".

#o • Uppdaterat: 2018-09-23 23:00
Farbror Blå

Det hade varit toppen om vi hade haft betydligt högre hastighet på vägnätet och varför inte fri hastighet på många större vägar. Då hade vi tjänat massor med tid. Då hade våra supertrafiker kunnat briljera i trafiken och kanske t.o.m. kunnat ha inofficiella racetävligar till och från jobbet,ä. Det är ju så lätt att bli dåsig och irriterad när man tvingas åka i maklig takt på vägarna. Man hade också sparat massor med tid. De som är involverade i olyckor har ju oftast sig själva att skylla då de överskattar sin förmåga. De som kört på Mantorp park och racat tycker jag borde få köra om möjligt ännu fortare på vägnätet än andra då de är riktiga ess.Haha..

#q • Uppdaterat: 2018-09-24 12:35
hultarn

Ivarsson:
Du tycker alltså att det är bättre att tvingas blända av, och riskera köra på något, i värsta fall en människa, bara för att skyltarna bländar?
Vad du tycker är barnsligt intresserar mig inte. Du har förutfattade meningar här. Det var så att jag jag hamnade brevid den ansvariga personen på tåget, och vi hade gott om tid att diskutera allt möjligt. Så jag har inte kontaktat henne.

#r • Uppdaterat: 2018-09-24 12:38
hultarn

Farbror Blå; ingen här har väl sagt att det ska vara tävlingar på vägarna, förutom du själv (och Pi).
Tvärtom har ju flera påpekat de ologiska fartgränserna. Särskilt höjning vid skola är ju illa.
På 90-talet höll man linjen att fartgränserna ska vara få och kännas logiska. Idag gör man precis tvärtom.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.