Vi Bilägares forum

Den nya Passat-tråden

Den nya Passat-tråden

I höstas beställde jag en ny förmånsbil och i förra Passat-tråden lovade jag en uppdatering här på forumet när bilen hade levererats. Efter många turer kring leveransbeskedet kunde jag i måndags hämta ut min nya Passat Sportscombi GT 2.0 4MOTION 190 BlueMotion Technology, fick en smärre en chock förra veckan när jag fick besked att min bil var leveransklar nästa vecka. Var helt inställd på att jag skulle få bilen i Mars eller April. Har hittills hunnit med 34 mil motorvägs- och landsvägskörning och några mil stadskörning i veckan och hittills kan jag säga att bilen är ett stabilt motorvägs- och landsvägslok, har inte utsatt bilen för några större prov men på mindre bra plogade vägar ligger bilen som klister på vägbanan i övrigt när det gäller köregenskaper är Passaten som Volvo v70 trygg och understyrd. Blandad körning har jag legat kring 6,0 l/100km bilens officiella bränsleförbrukning vid blandad körning är 4,20 l/100km. Led-Strålkastarna som ingår i Executive paketet ger en lång och bred ljusbild jämfört med halogen-strålkastarna. Återkommer med mer information vid ett senare tillfälle.

Dessa tillval valde jag:

indium Grey Metallic
Lättmetallfälgar 17 tum Nivelles Black
Parkeringsvärmare, fjärrstyrd, med timerfunktion
Läderklädsel Nappa
Ambientebelysning med vitt LED
Bagagelucka, elmanövrerad samt elektrisk öppning av insynsskydd
Dragpaket
Executive paket
Stöldskyddslarm
LED-strålkastare med LED-varselljus
Safe Tech paket
Dragkrok infällbar, elektriskt utfällbar
Backkamera, Rear Assist
Ratt, läderklädd, multifunktion, uppvärmbar, 3-ekrad
Utan modell- och motorbeteckning på bakluckan
Centrallås med Safe-låsning, komfortstartfunktion Keyless Go i kombination med stöldskyddslarm
Lastförskjutningsnät

Nu vart det lite rörigt bland alla dessa tillval när jag kopierade från specifikationen men större delen av dessa tillval ingår i dragpaketet, executivepaketet och safe Tech paketet.

Återkommer med en uppdatering när jag är lite piggare

Uppdaterat: 2015-09-16 17:05

Kommentarer

Start och stopp systemet skulle jag vilja stänga av permanent, har testat liknande system i flera andra bilar och tycker att det fungerar lika dåligt som i Passaten. Hade jag ägt min bil hade jag kodat om det men man får nöja sig med att tillfälligt stänga av systemet varje gång man slår på tändningen.

Uppdaterat: 2015-09-10 15:28

...och jag som snarare tycker det är skönt att motorn stannar när man sitter vid ett rödljus och väntar. Så smaken är som baken...:)

Uppdaterat: 2015-09-11 10:26
Pi skrev:

...och jag som snarare tycker det är skönt att motorn stannar när man sitter vid ett rödljus och väntar. Så smaken är som baken...:)

Samma här, gillar också när motorn slås av när man står i trafikljus m.m

Uppdaterat: 2015-09-11 11:33
Pär

Klart motorn ska sluta snurra när bilen står still.

Mvh,
Elbilist...

Uppdaterat: 2015-09-11 11:58

Står man helt still en längre stund är det såklart skönt. Problemet uppstår när man krypkör med korta stopp på någon sekund. Detta har jag upplevt med alla bilar jag kört utrustade med start/stopp.

Uppdaterat: 2015-09-11 17:33

Jo smaken är som baken, kör man ofta i Stockholms innerstad med alla dess trafikljus och köer blir systemet ett irritationsmoment.

Uppdaterat: 2015-09-11 17:41

Det kan jag också hålla med om, när man kör i innerstan med kortare stopp så kan det bli lite irriterande med systemet.

Uppdaterat: 2015-09-11 19:56
Pär

En liten uppdatering. Nu har bilen rullat lite över 3000 mil och summa summarum är jag nöjd med bilen. TDI 190 motorn är trevlig, motorn har mycket kraft i sig och har ett bra bottendrag perfekt när man ska dra tungt.
Vid långkörningar när man har den adaptiva farthållaren påslagen är körningen helt bekymmerslös.
Bränsleförbrukning en har legat kring 6,0-6,1 l/100 km blandad körning, i stadskörning har förbrukningen legat
kring 7,0-7,3 l/100 km. Under denna mörka årstid så kommer Led-strålkastarna till sin rätt, man får en lång och bred ljusbild. En sak som jag säkert har tjatat om 2000 gånger men som är värt att nämna igen är att jag aldrig har behövt torka av backkameran i och med att den sitter under VW-emblemet där bak. Det finns gott om förvaringsfack i bilen och dessa är tätade med filtmaterial eller gummi så att alla föremål som man lägger där håller sin plats. Bagageutrymmet är enormt har transporterar tvättmaskiner, garderober och andra otympliga saker utan problem. Jag som är lång och relativt smal uppskattar den skålade förarstolen och det utdragbara lårstödet. Dock så ångrar jag att jag valde läderklädsel, när man kommer till bilen på morgonen så är stolen iskall. Skulle ha nöjt mig med alcantaraklädseln. I samband med 3000 mila servicen gjordes det en uppdatering av infotainmentsystemet, för vid något enstaka tillfälle har bluetooth anslutningen inte fungerat.

Spekulationer om manipulerande mjukvaror kan vi lämna utanför denna tråd eftersom alla TDI motorer till Passat B8 uppfyller Euro6 kravet.

Uppdaterat: 2015-10-07 23:28

2 veckor tills min kommer. Spännande

Uppdaterat: 2015-10-20 18:06

Roligt att läsa om den nya passatmodellen.

Jag beställde min passat två veckor innan "skandalen" uppdagades och har sedan dess fått stå ut med diverse gliringar från arbetskamrater och andra.

Bilen har beräknad produktionsvecka vecka 47, så jag har en lång väntan kvar innan jag får sätta mig bakom ratten. Jag är en gigantisk tekniknörd och sätter även bilens utseende väldigt högt på priolistan, pga detta har jag ångest varje dag över om jag valt fel av något eller inte valt till något som jag kommer ångra, grymt jobbigt!

Uppdaterat: 2015-10-20 18:56

HT19 du får uppdatera här när du fått din bil, eftersom din bil är av 2016 årsmodell så har du tillgång till Apple Carplay samt Android auto snart :-)

Kul att du valde en Passat Dannebil, vad har du valt för tillval till din Passat ?

Om det är något tillval som jag ångrar så är det läderklädseln

Uppdaterat: 2015-10-20 19:19

Jag ville verkligen ha läderklädsel, har haft det i mina tidigare bilar, så det är en sak jag vet att jag inte kommer att ångra. Men jag kan förstå att det inte passar alla i smaken.

Jag gjorde dessa tillval:

Framstolar m 12-vägs elinställning, vent . och massage på förarstolen. Reglerb.
lårstöd utgår. Elinf. Speglar.Ej beige

Bagagelucka, elmanövrerad, inklusive Easy Open med sensorstyrd öppning samt
Keyless Access, nyckelfritt låssystem

Baksäte, uppvärmbart

Parkeringsvärmare, fjärrstyrd, med timerfunktion

Executive paket

Stöldskyddslarm

Eluttag, 230-volt, i mittkonsolen i baksätet

Skyddsmatta bagagerum uttagbar, baksätets ryggstödbaksida med gummibeläggning
i svart

Backkamera, Rear Assist

Ljudsystem DYNAUDIO Confidence digital 16-kanalsförstärkare, 10+1 högtalare, 700
W totaleffekt

Solskyddsgardin, manuella för sidorutorna bak

Sedan valde jag Lättmetallfälgar 17 tum Nivelles Black efter en massa velande, jag har hunnit ångra mig tio gånger sedan jag la beställningen, som tur var har jag aldrig lyft luren till säljaren ;).

R-Line är något som jag hade velat ha, även 19-tumsfälgarna för sommarsulorna. Navigation har jag haft i tidigare bilar, men tänker jag hoppas att appconnect ska klara av navigation inom Sverige, och nej, jag har inte valt dragpaket. Vet att många mer eller mindre idiotförklarar det valet, men jag har aldrig haft användning av drag tidigare (har tillgång till väldigt bra transportfordon via jobbet) och kommer nog aldrig ha det.

Men jag längtar!

Uppdaterat: 2015-10-20 20:01

Easy Open är kanon!

Uppdaterat: 2015-10-20 20:16

Trasten hur fungerar Easy Open vevar man med fötterna eller handen så att bakluckan öppnas ?

Dannebil bra att du valde till den ventilerade förarstolen, har svettats jättemycket på ryggen under sommaren tack vare läderklädseln. R-line exteriörpaketet och 19 tumsfälgarna lyfter Passaten till en ny dimension, men dessa fälgar är tokdyra. 17 tum nivelles fälgarna är inte så dumma heller.
Är det TDI 190 motorn som du har valt ?

Uppdaterat: 2015-10-20 21:01

Japp TDI 190 4motion, blir första dieselbilen för mig. Det jag tycker är snyggast med R-line är bakre kjolen/stötfångaren med två "utblås", tycker att den lyfter utseendet på bakdelen väsentligt. Visst ingår den på GTS 240?

Uppdaterat: 2015-10-20 21:42

Grattis till en fin bil med rätt val av motor, eller även TSI 220 hade varit ett bra val av motor och även där ingår dom två utblåsen, den andra är GTS 240 som du skrev...

Uppdaterat: 2015-10-20 21:51
Pär

Tack!

Nu är det bara att vänta. Hur många veckor från produktionsveckan fick ni vänta innan bilen fanns hos bilhandlaren?

Uppdaterat: 2015-10-20 22:45
Diesel skrev:

Trasten hur fungerar Easy Open vevar man med fötterna eller handen så att bakluckan öppnas ?
Dannebil bra att du valde till den ventilerade förarstolen, har svettats jättemycket på ryggen under sommaren tack vare läderklädseln. R-line exteriörpaketet och 19 tumsfälgarna lyfter Passaten till en ny dimension, men dessa fälgar är tokdyra. 17 tum nivelles fälgarna är inte så dumma heller.
Är det TDI 190 motorn som du har valt ?

Man viftar med foten under stötfångaren.

Uppdaterat: 2015-10-21 06:28

Japp Car play skall hårdtestas.
Speciellt navigeringen.

Uppdaterat: 2015-10-21 08:10
trasten skrev:

Man viftar med foten under stötfångaren.

Vet du vilken typ av givare det är som sitter där? Det är inte den absolut bästa miljön att detektera något i så jag är lite nyfiken på hur de gör.

Uppdaterat: 2015-10-21 08:13

Dannebil minns inte riktigt hur många veckor jag fick vänta från produktionsveckan till leverans. Men ungefär fick jag vänta nästan 6 månader på bilen.
Tack för informationen trasten

Uppdaterat: 2015-10-21 16:30
L. Mäkinen skrev:

trasten wrote:Man viftar med foten under stötfångaren.
Vet du vilken typ av givare det är som sitter där? Det är inte den absolut bästa miljön att detektera något i så jag är lite nyfiken på hur de gör.

Jag ska kolla det! Jag har för mig att det är en typ av parkeringssensor.

Uppdaterat: 2015-10-21 17:15

Fick mailet att min bil var färdigbyggd 15-10-09.
Jag skall få hämta den 15-11-02.

Uppdaterat: 2015-10-22 07:58

Vad roligt! Skriv då du hämtat den!

Uppdaterat: 2015-10-22 15:38

HT19 du får även nämna vilka sommarsulor som din bil levereras med.

Uppdaterat: 2015-10-22 20:51

Tjena! Är på g att beställa den nya Alltracken. Har 177hk dieseln nu och provade den nya 190hk i helgen. Gick fint som f-n men av någon anledning är jag sugen på bensinaren. Någon som testat eller har erfarenhet av 2,0 tsi 220hk?

Uppdaterat: 2015-10-26 19:50
Ebbson skrev:

Tjena! Är på g att beställa den nya Alltracken. Har 177hk dieseln nu och provade den nya 190hk i helgen. Gick fint som f-n men av någon anledning är jag sugen på bensinaren. Någon som testat eller har erfarenhet av 2,0 tsi 220hk?

TSI 220 går väldigt fint, eller bättre än fint.... Är en riktig juvel till motor, har kört Octavia RS med den motorn och finns ingen dåligt att säga om motorn.

Uppdaterat: 2015-10-26 20:53
Pär

Frågan är hur mkt mer soppa än dieseln den dricker och vilken som kan tänkas sjunka minst i värde?

Uppdaterat: 2015-10-27 14:39

Visst drar den mera än en diesel, skulle vara konstigt annars ;-) men räkna runt 0,80 landsväg och runt litern i stan, sen kan det ju så klart bli mera eftersom det är en väldigt gasglad motor så fort är det lätt att köra med den..... Sen vad det gäller värdeminskning så är det väl sak samma eftersom du köper bilen till dig och inte nästa köpare, dock så tror jag inte att minskningen kommer vara så hög eftersom den kommer nog vara lättsåld när det garanterat kommer finnas mest diesel på beg-marknaden.

Uppdaterat: 2015-10-27 15:45
Pär

Min Alltrack 177hk diesel 2013 drar 0,75-0,80/mil. Inte direkt snålt. Frågan är om man klarar bensinaren under litern. Min lokala VW-handlare har bara diesel för provkörning så kan inte testköra:0(

Uppdaterat: 2015-10-27 19:13
Ebbson skrev:

Min Alltrack 177hk diesel 2013 drar 0,75-0,80/mil. Inte direkt snålt. Frågan är om man klarar bensinaren under litern. Min lokala VW-handlare har bara diesel för provkörning så kan inte testköra:0(

Med en Octavia RS så ligger förbrukningen ungefär som jag skrev, men då är det ju inte 4x4 på den så kanske lite högre förbrukning mot RS modellen, men om din låg så pass högt så kommer inte den nya förbrukningen bli allt för skrämmande.
Ska du köpa en TSI 220 så kommer du nog få köpa grisen i säcken, det enda du kan göra är att köra någon annan bil med den motorn och då är nog Skoda Octavia RS chansen störst att hitta.
Men som sagt du skulle inte bli besviken på motorn, du kan ju kolla runt lite på nätet, har själv läst mycket om den på Tyska sidor och då har det varit om vanliga Passat.

Uppdaterat: 2015-10-27 19:40
Pär
Diesel skrev:

HT19 du får även nämna vilka sommarsulor som din bil levereras med.

Det blir GT original fälgarna.

Uppdaterat: 2015-11-01 13:03

Jag testade parkeringsassistansen på Passaten när jag hade den. Första gången var det läskigt som fan. Höll på att krocka innan jag insåg att man reglerade hastigheten med bromsen. Sjukt udda att inte styra själv men visst funkar det klockrent.

Däremot hade jag läst någonstans att den även kunde köra in i vanliga p-platser. Alltså inte fickparkeringar längs gatan utan vanliga p-rutor på en parkering. Dock fick jag det inte att fungera. Kanske inte går?

Uppdaterat: 2015-11-05 01:03

Då har man gjort sina första 20milen i nya passaten. Komforten är super. Stolarna passar mig bra då jag gillar att sitta ganska lågt. Apple CarPlay är en bra grej. Är man ute och åker och ska åka hem hållet man bara in knappen på ratten och säger. Siri visa mig vägen hem. Klart.
Spotify fungerar bra. Tycker ljudet får godkänt. Diskanten är lite skrikig men helt okej.

Valde inte led ljuset men jag tycker att halogen strålkastarna ger acceptabelt ljus. Gillar dock inte det gula ljuset utseendemässigt..

Jag har ca 5mil till jobbet och när jag kommer fram står medelförbukningen på 0,52 på färddatorn.

Diselvärmaren är riktigt bra. Man kan få den att köra fläktarna istället för att ge värme. Perfekt om bilen stått i solen på sommaren. Ett minus dock. Man kan inte ställa vilka veckodagar den skall gå igång. Man måste alltså komma ihåg att koppla ur den när det blir helg. Dåligt!

Min har sport chassie och jag tycker inte den är stötig för det. Vist man känner skarvar och små gupp men det är inte olidligt.

Motorn är pigg och skjuter på bra.

Uppdaterat: 2015-11-06 09:38

Då var den nya Alltracken beställd. Lämnar dieselträsket efter 15 år. Hjärnan sa diesel men hjärtat sa bensin. Nu väntar en 12 veckors lång väntan.

Uppdaterat: 2015-11-11 12:49

HT19 angående parkeringsvärmaren så kan jag hålla med dig om att det är dåligt att man inte kan ställa in vilka dagar den ska gå in. Volvos parkeringsvärmare är bättre i det fallet.
Kul att Apple Carplay funkar såpass bra för dig, har läst rapporter där vw-ägare och ägare av andra märken har klagat på att Spotify har funkat dåligt.
Håller med om att motorn är pigg, trycker man på gasen så går bilen som ett spjut.

Roligt och höra Ebbson att du valde en Alltrack , vad har du valt för motor och tillval ?

Uppdaterat: 2015-11-11 17:08

Det blev en 2,0 Tsi 220hk. Indium Grey Metallic, 19" Albertville fälgar, dragpaket, Exucutive pkt business, LED med kurvljus, parkeringsvärmare & bakljus LED.

Uppdaterat: 2015-11-11 17:28

Bra färgval Ebbson, valde också indium grey metallic till min Passat

Uppdaterat: 2015-11-11 20:23

Är det H7 lampor i halvljuset på nya passaten? Alltså om man har halogen lampor. Måste fixa lite vitare lampor..

Uppdaterat: 2015-11-11 20:32

HT19 slå in reg.nr i VW:s tillbehörskatalog eller någon annan biltillbehörs återförsäljares katalog då lär du få fram vilken lampa som passar. Frågan är hur svårt det är och byta lampa på Passat B8 ? Trasten kanske vet

Uppdaterat: 2015-11-11 21:08
Ebbson skrev:

Då var den nya Alltracken beställd. Lämnar dieselträsket efter 15 år. Hjärnan sa diesel men hjärtat sa bensin. Nu väntar en 12 veckors lång väntan.

Mycket trevligt val av motor, är själv lite halv sugen på att prova på en beninare vid nästa köp och då är just TSI 220 ett mycket troligt alternativ.

Uppdaterat: 2015-11-11 21:44
Pär

Har försökt VW:s tillbehörskatalog men jag får upp både H1 H3 H4 H7 :-(
I andra kataloger så får jag inte fram några lampor alls.

Det skall inte vara så svårt att byta lampan.

Uppdaterat: 2015-11-11 21:53

HT19 åk in till närmaste VW återförsäljare och fråga. Tyvärr så har jag ingen vidare kunskap om Halogen-lampor. Det var länge sedan jag ägde en bil med halogenstrålkastare. Min nuvarande Passat har LED och min förra Passat hade Xenon.

Uppdaterat: 2015-11-12 16:27

FrågadeVW och den har H7 lampor i halvljuset.

Testar en kina variant.
http://www.aliexpress.com/item/2pcs-H7-Super-Bright-White-Fog-Halogen-Bulb-55W-Car-Head-Lamp-Light-12V-car-styling/937510481.html

Lite väl dyra kanske..

Uppdaterat: 2015-11-12 18:24

Dyra skulle jag inte säga att Kina-varianten är som du länkar till. Liknande Osram lampor går på 200-249 kr.

Uppdaterat: 2015-11-12 19:10

Jag skojade ;-)

Uppdaterat: 2015-11-12 19:31
HT19 skrev:

FrågadeVW och den har H7 lampor i halvljuset.
Testar en kina variant.
http://www.aliexpress.com/item/2pcs-H7-Super-Bright-White-Fog-Halogen-Bulb-55W-Car-Head-Lamp-Light-12V-car-styling/937510481.html
Lite väl dyra kanske..

Beställ ett dussin när du ändå är igång.. :)

Uppdaterat: 2015-11-12 19:49
Power to the people

Tänkte väl det :-). Om man tycker att 2 dollar är för dyrt för en lampa kör man knappast en Passat :-).
Då kör man en trehjuling.

Uppdaterat: 2015-11-12 19:55

En detalj som man inte riktigt tänker på men som jag kom på idag är att insynsskyddet till bagageutrymmet är väldigt lätt att plocka bort när man ska fälla baksätet. I vissa andra kombibilar kan dessa insynsskydd vara en madröm och plocka bort.
Jag har tidigare klagat på start- och stoppsystemet. Men efter drygt 3150 mil har jag börjat uppskatta denna ecofunktion. När man står och väntar på trafikljus i vältrafikerade korsningar typ Sveavägen/Kungsgatan och systemet går igång så känner man sig lugn fast man är mitt i stormen.

Uppdaterat: 2015-11-20 16:03

Någon som har koll på Passat med TSI motorn med 220 hk? är lite små sugen på den motorn.

Uppdaterat: 2015-11-28 19:11
Pär