Nästa artikel
Bilfrågan: Vågar man köpa Volvo?
Bilfrågan

Bilfrågan: Vågar man köpa Volvo?

Publicerad 21 juni 2017 (uppdaterad 6 november 2020)
Frågeställaren har läst om de låga betygen som Volvo V90 fått i Vi Bilägares rosttester och känner ovisshet om det är värt att köpa en.
”Varför har Volvo börjat slarva med rostskyddet på sina nya premiumbilar? Vågar man köpa en ny V90 eller inte?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Varför har Volvo börjat slarva med rostskyddet på sina nya premiumbilar S/V90? Jag läser Vi Bilägare nr 5 och ser att BMW 5-serie och Mercedes E-klass har ett rostskydd av mycket hög klass medan Volvo S90 bara får en trea i betyg.
Jag skulle vilja veta vad Volvo säger om detta. Jag har kört Volvo i 20 år men vågar man köpa en ny V90 eller inte?
Michael Alström
 
Svar:
Flera som är sugna att köpa en ny Volvo har farhågor om rostskyddet. Så här har Volvos egen rostskyddsexpert tidigare svarat på frågor om Volvos nya bilar får svårare att stå emot rostangrepp:
”Vi har aldrig haft någon invändig vaxbehandling i huv på någon modell och heller aldrig haft några korrosionsproblem. Med aluminiumhuv är det helt obehövligt.
  • När det gäller baklucka har vi inte använt invändigt rostskydd och heller aldrig haft korrosionsproblem eftersom den inre påkänningen är obefintlig
  • Vi har lim i huvens plåtomvikningar. Det finns inget som process- eller materialmässigt skiljer mot tidigare S80 generation 1 och 2.
  • Bakdörrarna är inte bara delvis limmade. De har den mest robusta limläggningen i branschen, baserat på Korrosionsinstitutets (Swerea-KIMAB) återkommande undersökningar av bildelar från återvinningsanläggningar.
  • Vi har inga öppna skarvar under bakre innerskärmar som inte är tillräckligt skyddade av just innerskärmen.
  • Tröskellådornas bottenskarv utgör förband mellan två aluminium-kisel-belagda borstål, som är mycket resistenta mot rost. Plasttröskeln skyddar mot direkt sprut från framhjulen.
  • Frågan om hålrumsbehandling har avhandlats i och med introduktionen av nya XC90. Belagt borstål i hela bottenstrukturen ger mycket gott rostskydd i sig i varje skarv. Kompletterande vaxbehandling av hålrum är då obehövligt och ger heller inte fullständigt skydd (åtkomst) i alla skarvar.
  • Vi har slitageskydd där det behövs, baserat på lång erfarenhet från fälttester och provning.”
 
Svar:
Om dagens nya Volvobilar är lika motståndskraftiga mot rost som de gamla går att se först om några år.
Den som gärna vill ha en ny Volvo och inte litar på fabrikens skydd kan naturligtvis låta efterbehandla bilen. Det kostar cirka 10 000 kronor hos en väletablerad rostskyddsfirma.
Marianne Sterner, Vi Bilägare
 
Diskutera: Vad tycker du om svaret?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2017-06-23 09:51
Axa

AL
Mitt inlägg var generellt kring definition av premium, inte specifikt kring huruvida Volvo är det eller inte.

Jag vet inte på vilket sätt Volvo är mer premium än övriga i segmentet? Men jämfört med Dacia upplever jag Volvo som premium...

#c • Uppdaterat: 2017-06-24 09:45
rikast

Premium nuförtiden betyder att kunna köpa en dyr bil utan att bry sig om den håller ihop eller inte. Det handlar bara om status. Vuxna människor som sitter och jagar på Facebook efter någon som vill stryka deras ego. Åh titta Svante han köpte en NY VOLVO V90 igår! Va vet han inte att skiten rostar fortare än gjutjärn i regn!? Oj vad rik han måste vara, wow alltså... vi går dit imorgon och skickar lite på den så han får känna sig speciell. Det är premium.

#d • Uppdaterat: 2017-06-24 10:39
Axa

Rikast
Ligger status i vilken bil man har?
Konstigt, va många som har status då för jag möter dagligen och i mängder XC90, Porsche, Teslor och andra "statusbilar".

#e • Uppdaterat: 2017-06-24 10:46
A.L

Axa; ok, det jag måhända läste in var kopplingen mellan premium och säkerhet. För där är Volvo ledande och i den här modellen skall det mycket till innan man förolyckas. Ja det finns faktiskt inte ett enda dödsfall registrerat i större Volvo producerade efter 2012 ö.h.t och skadenivåerna ligger 40-75% under medelbilen. Om det är premium eller inte får marknaden avgöra. MVH AL

#f • Uppdaterat: 2017-06-25 08:15
Raywave

Litar mer på Volvo här. Mina erfarenheter av rostskyddsbedömningarna på ViB från Rostskyddsmetoder är att de är väldigt generella. De ser ju inte vad är för kvalitet på varken stål el lack m m. Mycket billigare att spruta lite vax o använda billig plåt, än tvärtom. Finns många "ögontjänare" bland de tillverkare som får toppbetyg, dvs de vet precis vad bedömningarna tittar på och skiter i de saker som inte går att bedöma. Har t ex själv haft Renault som fått toppbetyg men som rostat som skam, rostbubblor på trösklarna på mindre än 2 år gammal bil! Är övertygad om att Volvos rostskydd är i topp. Man skulle aldrig medvetet riskera nåt när man nu dessutom har så uttalad "premiumambition". Det vore ju urkorkat. Jag skulle definitivt våga köpa Volvo och skulle inte lägga pengar på extra rostskyddsbehandling.

#g • Uppdaterat: 2017-06-28 18:57
Ben39

Rosttvärderingen verkar helt felaktig rentav gammalmodig utan kännedom eller "våga ta ställning" till nya materials rostbenägenhet
Självklart vågar du köpa en Volvo det är teknikutveckling det handlar om

#h • Uppdaterat: 2017-06-21 15:03
milkylainen

Normalt skulle jag väl hålla med frågeställaren. Men det finns väl inte många tillverkare som tillverkar bilar för jävligare saltförhållanden än här. Så det vore ju rena självmordet att misslyckas med rostskyddet. Något säger mig att Volvo faktiskt har koll i det här fallet även om hängslen och livrem hade vart trevligare.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.