Nästa artikel
Renault Koleos – rapport från provkörningen
Provkörning

Renault Koleos – rapport från provkörningen

Publicerad 21 juni 2017 (uppdaterad 21 juni 2017)
Moi, mukulat! Vi Bilägare skickade iväg reporter Nils Svärd till andra sidan Östersjön för att provköra Renaults största suv.
Hej Nils, du är visst ute och reser så här inför midsommarhelgen?
– Ja, jag åkt österut till Helsingfors där de börjar förbereda för Juhannus, som de kallar den finska midsommaren. Men jag är här för att köra Renault Koleos.
 
Vad är det för modell?
– Det är Renaults största suv. Med sina 4,67 meter är tänkt att konkurrera med Skoda Kodiaq, Kia Sorento och kanske även Volvo XC60.
– Bilen är egentligen helt asiatisk. Den baserar sig på Nissan X-Trail och byggs i Korea. Redan för ett år sedan lanserades Koleos i Kina och i Australien och nu har den hittat till Europa.

Vad är första intrycket?
– Att det är en stor bil. Rymlig kupé. Axelavståndet är på 2,7 meter vilket ger gott om plats i baksätet och bagaget sväljer 573 liter.

Hur är den att köra?
– Just nu kör jag 2,0 dCi med automat och fyrhjulsdrift - en drivlina som vi tidigare sett i Nissan X-Trail. Det finns faktiskt en hel del intressant att säga om väguppträdandet. Bakom ratten känns den inte som en Nissan- kopia utan har en del nyheter. Mer om det kan man läsa i ett kommande nummer av ViBilägare.
 
Hur mycket kommer Koleos att kosta?
Den kommer till Sverige i september och kostar från 259.900 kronor.

Hela provkörningen av Renault Koleos läser du i Vi Bilägare nummer 11/2017, som landar i butik den 22 augusti. Prenumeranter får tidningen en vecka tidigare. Läs mer om prenumeration här.

Diskutera: Vad tycker du om Renault Koleos?
Renault Koleos – Priser och motoralternativ

1,6 dCi 130 hk: 259.900 kr.
2,0 dCi 175 hk aut: 289.900 kr.
2,0 dCi 175 hk 4WD: 294.900 kr.
2,0 dCi 175 4WD aut: 309.900 kr.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2017-06-22 21:39
Audi A5 SB

Själv har jag köpt en MB SLK där man får klättra ner i bilen. Min vardagsbil är en helt normal vagn - varken högre eller lägre än några andra. Jag skulle inte kunna tänka mig att köpa en SUV - en enligt mig en helt onödig biltyp. Däremot spyr jag inte galla över de som tycker sig behöva denna typ av bil. En del köper en Octavia när en Fabia gör samma jobb - inga problem där heller. Men när somliga kräks över andras bilval - då rekommenderar jag att man rannsakar sitt eget bilval.

#m • Uppdaterat: 2017-06-22 22:23
skarj

@styggis, har inte någon SUV heller, skulle mycket väl kunna tänka mig en, men tänker mer än en gång extra då det såklart medför ökade kostnader på alla fronter, det enkla svaret är väl att folk har mer pengar och att priset sjunkit i samband med ett ökat utbud, relativt andra bilar alltså. Trivs bra med insteget, mindre bra med att allt biler dyrare, men då åldern inte lär vända och jag delvis redan tilltalats av SUV som typ är det nog inte omöjligt utan rent troligt att vi kommer att skaffa minst en sådan bil med tiden, kan lika gärna bli en Dacia som en Lexus. Behövs mer testande i vårt fall, men känner att den högre markfrigången är ett plus på vintern. Men är nog troligare att nästa bil blir just det samma som du kör, men provar gärna olika bilar. Någon Insignia blir det iaf inte, näst senaste bilen jag testade, just det inklistrande som gör att jag sneglar mot SUV, som andra säger, S-max eller c-max är väl möjliga, men tilltalas själv betydligt mindre av designen.
Sen är det väl ett visst mått av monkey see monkey do bland folk, men kanske hör man av andra att det är ett lyft att kliva in i en SUV och tänker själv...ja varför inte? Folk blir ju äldre och kör bil och jobbar på i högre åldrar också. Men att mässa för andra lär knappast minska försäljningen av SUVar, du var kanske ironisk, men inte så länge sedan du skrev i någon tråd att du själv skulle skaffa en stor tung Volvo (?), kanske du gör det och vänder kappan?:)

#n • Uppdaterat: 2017-06-22 23:17
Axa

Audi
Men är det inte ganska förvånande att många bilförare utåt motiverar sina Suv-köp med att "det är bekvämare insteg", "det är skönt för mina knän", "mina hemorojder smärtar inte lika mycket".
Blir på gränsen till skrattretande...

#o • Uppdaterat: 2017-06-23 00:54
Roger Skagerström

Styggavargen - är det VERKLIGEN så viktigt att köpa bil efter vikten på den du tror du krockar med?

http://www.trafa.se/vagtrafik/fordon/korstrackorna-okade-under-2015-4531/

Trafikverket gillar skrämselstatistik. Kör du 1km/h för fort så är det 300345234390 gånger större risk att du dööör! Osv osv.

2015 dog det 260 personer i trafiken i Sverige. På total 6,5 miljarder körda MIL! Statistiskt sett så ska du alltså köra 25 miljoner mil innan du råkar ut för en olycka med dödlig utgång. Är det verkligen värt slitaget av våra öron att höra ditt gnäll över detta när risken är så otroligt liten?

#p • Uppdaterat: 2017-06-23 12:03
Raphael

Min Picasso är det bara att kliva in i och rutorna är större än i de flesta SUV:ar. Men en minibuss eller faniljebuss signalerar förnuftighet, medan en SUV signalerar globetrotter, aktivt friluftsliv med tillhörande fjällstuga, kängor, safarihatt, machete och myggolja samt tältsäng. Givetvis i khaki-grönt.

#q • Uppdaterat: 2017-06-23 12:04
Styggavargen

Roger, besök www.styggavargen.nu så får du ditt svar.

#r • Uppdaterat: 2017-06-23 20:35
Swemba

@Styggavargen, säg det till trädet, älgen eller bergväggen. En stor andel av olyckor i trafiken med dödlig utgång är singelolyckor. Vi går mot allt mer säkra bilar. Allt annat vore vansinnigt. Säkra bilar väger mer.

#s • Uppdaterat: 2017-06-23 23:24
Styggavargen

Swemba, med ökad vikt får din bil problem med väghållningen och längre bromssträcka. Octavia klarar 93% i EuroNCAP mot sin egen tyngd in i "berget", få SUV's som klarar det utom Volvo. Så du är faktiskt inte säkrare i en tyngre bil när du kör av vägen eller krockar med föremål som inte viker sig (fasta föremål tex träd), då är vikten en klar nackdel. Tunga bilar har bara övertag mot lättare bilar. Så alla skulle kunna köra lättare bilar och vara säkrare, men bilparken måste vara homogen i sin viktfördelning och även höjdmässigt så att krockzoner kan göra sitt jobb. Så att blanda SUV och vanliga bilar är det sämsta som egentligen hänt. Nu när bilarna väger 1800+ kg så är det förstås ännu sämre. Bara så att du vet, en Volvo 945 väger under 1500 kg, en V90 som är samma storlek väger 2000 kg. Ge mig förklaringen till den viktökningen, men svamla inte om isolering och sådana saker... det köper jag inte. Idag om något kan man bygga säkra bilar med lätta material, synd bara att det inte appliceras i högre uträckning.

#t • Uppdaterat: 2017-06-24 09:32
Swemba

Jag argumenterar inte för tyngre bilar. Jag argumenterar för säkrare bilar. Ökad vikt är en konsekvens. EuroNCAP är en sak, verkligheten en annan. Din Skoda Octavia kan inte mäta sig mot en Volvo i en verklig krock eller i en viltolycka.

Och igen, en tyngre bil har varken längre bromssträcka eller sämre väghållning. Det är grundläggande fysik.

#u • Uppdaterat: 2017-06-24 09:56
Hackenbush

Grundläggande fysik måste vara att en större tyngre bil kräver en större bromskraft för att bromsa in till stopp på samma sträcka som en en lättare bil.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.