Nästa artikel
Oro för hetsig midsommartrafik
Nyheter

Oro för hetsig midsommartrafik

Publicerad 21 juni 2017
Var femte bilåkare känner oro för att ge sig ut i midsommartrafiken och tampas med hänsynslösa förare. De som uppfattas visa minst respekt i trafiken kör tyskt.
Inför resan till midsommarfirandet oroar sig många bilister för andra trafikanters aggressiva körsätt. Och bilmärket vars förare visar minst hänsyn är…
I en undersökning som Ipsos gjort på uppdrag av bilbärgningsföretaget Falck svarar en femtedel av de 1.200 tillfrågade att de känner sig mer oroliga för att resa under midsommarhelgen jämfört med andra tillfällen. Detta främst på grund av att de oroar sig för att andra bilister kör stressigt eller hetsigt.
– Att det är en hetsig situation ute på vägarna är tyvärr något som vi ofta märker av. Många vill komma fram fort och tar inte tillräckligt med hänsyn i trafiken. När det samlas extra många bilister på vägarna, som vid midsommar, är det naturligtvis extra viktigt att man planerar sin resa och tänker på sina medtrafikanter, säger Sofia Opitz, Marknadschef på Falck.

I en annan enkät har Yougov på uppdrag av parkeringsföretaget EasyPark tagit reda på vilka förare som anses som mest och minst hänsynsfulla i trafiken, utifrån vilket bilmärke de kör. 1.000 personer deltog i undersökningen och de tyckte att BMW-förare visade minst hänsyn. De som upplevdes som mest omtänksamma körde Volvo. Samtidigt figurerade Volvoförarna i topp tre över de som visade minst respekt. Delar man in de som svarade regionsvis uppfattades de som körde Toyota som mest hänsynsfulla av norrlänningar.
 
Diskutera: Upplever du att hänsyn i trafiken är kopplad till ett visst märke?
 
Bilmärkena med MINST hänsynsfulla förare:

1. BMW 
2. Audi 
3. Volvo 
4. Skoda 
5. Toyota 
6. Saab 
7. Peugeot 
8. Ford 
9. Volkswagen 
10. Renault

Bilmärkena med MEST hänsynsfulla förare:

1. Volvo 
2. Toyota 
3. Skoda 
4. Saab 
5. Volkswagen 
6. Peugeot 
7. BMW 
8. Ford 
9. Renault 
10. Audi

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2017-06-22 17:32
hultarn

Idag: stressade bilförare tränger sig fram, noterade 3 stycken som särskilt utmärkte sig. Först: kö från motorvägen saxar snyggt ihop upp på Ölandsleden (som leder till Ölandsbron), ända tills det kommer stolle som ska köra på vägrenen för att vinna några placeringar. Lite längre fram trycker han sig in och tvingar dem bakom honom att bromsa. Bil: svart Audi avant Q. Väl ute på Ölandsbron (som är 2+2 filig) kör jag förbi en husbil som kör 70 trots att det är 80. Jag kör själv 80 som de flesta och genast kommer en stolle bakifrån och trycker på, han ligger bara några meter bakom mig. "Hoppas jag inte behöver bromsa" tänker jag. Han fortsätter sedan att kryssa mellan filerna, nån blinkers finns inte. Bil: vit Audi A5. Lite längre fram kommer en annan stolle och kryssa mellan filerna, ingen blinkers och inte har han något för det, trafiken är tät. På 5 km kanske han vinner 5-6 bilar. Nån blinkers används inte. Bil: svart BMW 5-combi.

#m • Uppdaterat: 2017-06-22 18:36
rikast

Äh, det är som vanligt, riskallokeringen är problemet. Istället för airbag, sätt in en riktad sprängladdning som slår ut föraren vid kollision. Problemet är löst. Folk skulle köra som farmor Anka. De skulle vinka in varandra, bromsa i nedförsbacke, stanna bilen hoppa ur och bjuda på glass vid rödljusen. Mindre säkerhet = bättre säkerhet.

#n • Uppdaterat: 2017-06-22 19:49
adzam

Förare av BMW är absolut värst.. På gränsen till sjuklig aggressiva.

#o • Uppdaterat: 2017-06-22 20:23
rikast

I Malmö är det demokratiskt där kör alla som påtända biltjuvar. Till och med bussarna accelererar mot obevakade övergångsställen där folk är på väg över. Lugnast kör nog 22-åringarna från förorten för deras AMG Mercedes som de hyrt för en kväll har 17000 i självrisk. Man måste sälja många påsar för att ha råd med det.

#p • Uppdaterat: 2017-06-22 23:22
daem0n

Glöm bilmärket! Min topp 5 värsta förare listan: 1) Taxi förare (the winner! :-); 2) Bus förare; 3) BMW förare; 4) Skåpbil/byggarbetare förare; 5) Rostig bil förare.
Jo, förare av BMW är idioter men det är inte den som oroar mig i alla fall. Där finns för lite (eller nästan inga?) dolda poliser i civila bilar som skulle jaga och böta idioter. Man måste satsa på detta men tyvärr politikerna ignorerar situation på samma sätt som dem skippar utvecklingen av vägar. Röd-gröna extremister kommer aldrig utveckla någonting...

#q • Uppdaterat: 2017-06-23 01:06
Roger Skagerström

Topp irriterande förare:
- Volvoägare - ligger först i alla köer. Bromsar för 90-kameror när de redan kör i 80
- Skodaägare - kör med glädje ut på motorvägen i 80, mitt i rusningstrafik. Lastbilar måste ut i omkörningsfilen för att inte köra över dom.
- "80-åkare" - folk som tror de är så duktiga när de åker i 80 på 90-100-väg. De kör så mjukt och försiktigt. Fast de kör i 80 på 70-väg med. Och eftersom de är så jävla duktiga annars så går det bra att hoppa över andra saker, som typ väjningsplikt, blinkers etc. De liksom forcerar sig fram genom livet i ultrarapid.
- Jojosar - de som inte kan hålla en hastighet. De kör alla! 70 > 60 > 100 (i fem sekunder) > 90 > 50 (bromsar helt random för något osynligt). Detta utan att en enda skylt har passerats. Borde inte ha körkort ens.

Sen finns det idioter åt andra hållet i alla bilar. Finns väl ungefär lika många BMW's som körs jättelagligt eller långsammare eftersom man inte vill ha stenskott, onödiga insektsblaffor etc. Många pedanter har såna bilar som sticker i ögonen på Styggavargen-liknande individer.

#r • Uppdaterat: 2017-06-25 12:51
Styggavargen

Konstigt Roger, jag brukar vara den som får ljustuta på de som inte kör upp i motorvägsfart på rampen ned mot motorvägen (farligt att komma ut i för låg hastighet mot de som kör på motorvägen). Jag lovar dig att jag som Skoda ägare kör så bra som möjligt. Jag använder alltid blinkers, stoppar vid stopp-plikten och följer alla trafikregler. Jag till och med håller hastigheten, även om det numera är svårt då nästan alla kör för fort. Jag kör alltid nykter och utvilad, chansar aldrig på denna punkten. Håller alltid 3 sekunders marginal till framförvarande, lite mer om det är möjligt (speciellt på vintern). Jag stressar inte och leker inte polis på vägen och hindrar andra ifrån att köra olagligt. Har kört prickfritt i över 25 år. Om fler körde som jag skulle jag nog tro att nollvisionen skulle vara hyfsat nära.

#s • Uppdaterat: 2017-06-25 12:54
A.L

Vargen; nej nollvisionen skulle inte vara nära men trafikdödligheten skulle i alla fall halveras och det är ju en bra början. MVH AL

#t • Uppdaterat: 2017-06-25 20:02
Hans Berglund

När jag vid påfarter drar upp i 110 gps fart är det ganska vanligt att man blir omkörd av BMW eller Auidi som irriterat svänger in så snävt som möjligt dom håller ca 140-150 men dom är väl duktiga bilförare, och här uppe i Norrbotten är i regel vä-filen tom och då är det svårt att förstå beteendet, jag har inte hört att dom har rätt att påkalla fri väg

#u • Uppdaterat: 2017-06-22 18:46
milkylainen

Vet inte om det är så mycket värre än vardagstrafiken. Däremot är ju alla som åker på vägarna en gång om året ute och kör. Det är alltid tydlig skillnad på klientelet som är ute och kör på alla högtider. Det märks en del på helger också, men definitivt kring dessa tillfällen.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.