Nästa artikel
Volvo slutar utveckla dieselmotorer
Nyheter

Volvo slutar utveckla dieselmotorer

Publicerad 18 maj 2017 (uppdaterad 18 maj 2017)
Håkan Samuelsson, chef på Volvo Cars, berättar att Volvo överväger hur dieseln kommer att användas i framtiden. I Vi Bilägares långteststall 2017 ingår V90 med dieselmotorn D3.
Säger att det inte kommer att löna sig att bygga dieseldrivet då tekniken som krävs för att möta ökade krav blir för dyr.
Volvos nuvarande dieselmotorer kommer att fortsätta förbättras för att möta allt hårdare utsläppskrav fram till runt 2023. Men på sikt ska de att fasas ut och Volvo kommer inte att utveckla några nya dieseldrivna motorer, eftersom det kommer att kosta för mycket att få ner kväveoxidutsläppen.

Det säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson till tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung. Till Vi Bilägare utvecklar han sitt resonemang så här:
– Volvo Cars, liksom alla biltillverkare, överväger hur dieselmotorer kommer att användas i framtiden. Det är givet att Volvo behöver diesel för att kunna uppfylla sina utsläppsmål och Volvo Cars är övertygade om att diesel kommer att spela en avgörande roll under de närmaste åren. Volvo har just lanserat en helt ny generation bensin- och dieselmotorer som framhäver vårt engagemang för denna teknik och som kommer att säljas många är framöver. Detta är anledningen till beslut om utveckling ytterligare en ny generation dieselmotorer inte är nödvändig.

Istället ska fokus flyttas till elektrifiering. Samuelsson lyfter i intervjun med Frankfurter Allgemeine Zeitung fram Tesla som ett exempel på ett vinnande koncept med en bilar som folk köar för att köpa och att det borde finnas plats i den eldrivna nischen även för Volvo. 2019 kommer Volvos första helt eldrivna bil.
– Det är uppenbart att elektrifiering på sikt kommer att spela en viktig roll och Volvo kommer att agera för att möta konsumenternas krav när tiden är rätt. Detta för att uppnå företagets vision om att ha 1 miljon elektrifierade bilar på våra gator 2025, säger Håkan Samuelsson till Vi Bilägare.
 
Diskutera: Tror du att dieselmotorn är på utdöende?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2017-05-19 12:33
Axa

Stygga
Visst men betänk att konventionell drivlina med motor väger en del och ska ersättas. Men jag håller med, en Volvo elbil som utgår från nuvarande modeller kommet väga en hel del vilket kommer påverka räckvidd.

#m • Uppdaterat: 2017-05-20 01:07
Styggavargen

Ja, Volvo sitter i rävsaxen nu... att bygga lättare bilar kommer de nog inte vilja göra då säkerheten varit deras största knep för att sälja bilar. De vet att under alla dessa år har de seglat i medvind och vikten på deras bilar har gynnat dem i verkliga olyckor.

#n • Uppdaterat: 2017-05-20 22:52
A.L

Vargen: Nu finns det ju flera olyckor där fordonsvikten inte är en positiv faktor, den kan rent av vara negativ. Även hos dessa har Volvo lägst skadeföljd av alla biltillverkare - märkligt nog.

Kollar vi i materialet över kollision mellan två fordon - som Vargen förmodligen tänker på - så är det inte kollsionen mellan två fordon fron mot front (som Vargen ser på film) som är vanligast. Den vanligaste olyckstypen är istället påkörning bakifrån i förhållandevis låg hastighet. Det är till och med inte ens sällsynt att den ena bilen står stilla. Där har Volvo 60% lägre skadeföljd än "tvåan" - som är Toyota. Skillnaderna är signifikanta på 1% nivå.

Så dina slutsatser saknar stöd i verkligheten.

MVH AL

#o • Uppdaterat: 2017-05-20 23:55
Axa

AL
Möjligen är inte kollision front mot front särskilt vanliga. Men när det väl händer så är det vanligtvis dödsolycka. Även kollision från sidan torde vara ganska vanlig, utfart landsväg, med oftare allvarlig utgång. Det var inte så längesedan det var en dödsolycka i länet när en mindre Toyota skulle köra ut på landsväg och det kom en lastbil som totalt demolerade den lilla bilen. Viktskillnaden är väldigt påtaglig i det fallet men borde ändå ge en aning om att viktskillnad spelar roll.
Det du beskriver med påkörning bakifrån låter som kökrockar? Vilket kanske av förklarliga skäl är vanligt idag.

#p • Uppdaterat: 2017-05-21 09:43
A.L

Axa; om vi kollar på fördelningen ( dödsolyckor 2015) så utgör möte c:a 20%, att jämföra med gruppen singelolyckor, oskyddad trafikant, älg etc som står för 64%. Det är alltså dessa 20% som Vargen påstår är förklaringen till att Volvo har 60% lägre skadeföljd än snittet:-). MVH AL

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.