Nästa artikel
Oro över olyckor med elbilar
Nyheter

Oro över olyckor med elbilar

Publicerad 15 maj 2017 (uppdaterad 15 maj 2017)
Räddningstjänsten behöver mer kunskap om hur de hanterar elbilar som krockar, för att inte riskera elchocker, enligt en ny rapport.
Räddningstjänsten känner osäkerhet inför hur man på ett säkert sätt hanterar elbilar som krockat.
VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, har frågat räddningstjänsten i olika svenska kommuner om hur de arbetar vid trafikolyckor med elfordon inblandade.
– Resultaten visar att räddningspersonalen har liten erfarenhet när det gäller olyckor med elfordon och att de lär sig efter hand som de stöter på problemen, säger Christina Stave, forskare på VTI.

VTI kom fram till att riskerna inte är helt klarlagda när det gäller olyckor med elbilar och att räddningstjänsten behöver mer kunskap i hur man kopplar bort elen på ett säkert sätt om bilen exempelvis hamnat i vattnet, brinner, eller har krockat.

I rapporten, som publiceras i European Transport Research Review påpekar VTI att det är viktigt att räddningstjänsten utbildas i ämnet och har koll på vad det finns för elfordon i trafik, samt hur de identifieras.
 
Diskutera: Tror du att elbilar utgör en större trafikfara än fordon med förbränningsmotorer?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-05-15 08:52
Hackenbush

"som krockat på ett säkert sätt"
Hur krockar man på ett säkert sätt?
Trafikfaran är nog samma i fossilbil och elbil, spelar ingen roll i vilken man sitter och rattsurfar det smäller ändå förr eller senare.

#2 • Uppdaterat: 2017-05-15 09:08
John2008

Nej, jag tror inte att elbilar utgör en större trafikfara. Men det klart att räddningstjänsten kan stöta på andra problem än de är vana vid speciellt innan elbilar blivit klart vanligare än de är idag. Hur hanterar man t ex ett batteripaket som blivit mer eller mindre söndersmulat?

#3 • Uppdaterat: 2017-05-15 09:10
L. Mäkinen

En elbil är definitivt inte farligare än en bil med förbränningsmotor. Den innebär dock att man måste hantera saker annorlunda. Visst blir det varmt när elbilar brinner, men de gör det inte lika ofta som bensinbilar.

#4 • Uppdaterat: 2017-05-15 09:10
Reverend Benny

Mycket handlar som vanligt om utbildning och erfarenhet.
Bjud in eller kör studiebesök hos biltillverkare som utför krocktest för att lära sig mer om var farorna är.
Samma gäller ju samtliga nya bränslen som är på gång.

Finns ju andra faror som brandkåren måste ta höjd för redan nu.
http://www.mestmotor.se/automotorsport/artiklar/nyheter/20140410/koldmedel-r1234yf-ar-lika-giftigt-som-stridsgas/

#5 • Uppdaterat: 2017-05-15 09:38
Swemba

Självklart utgör elbilar en större fara. Li-ion-batterier är känsliga och en krock behöver inte vara särskilt allvarlig för att det ska skapas en kortslutning i en battericell vilket snabbt kan eskalera (thermal runway) med extrem värmeutveckling och brand.
Bensin kräver gnistbildning för att antända vilket sällan sker vid krockar (förutom på film) och diesel brinner inte alls ...

#6 • Uppdaterat: 2017-05-15 11:58
PREVIA

Sök på " brand i buss" så ser man en och annan buss som brinner i motorutrymmet en inte alldeles ovanlig syn. Diesel brukar vara ett vanligt bränsle för bussar så,nog brinner dieselfordon med. Vi får se hur det blir med vätgasbilar där rinner inte någon brännbar vätska ut på marken vid en läcka i vätgassystemet.

#7 • Uppdaterat: 2017-05-15 12:52
pinjong

Volvo kommer ju snart med elbilar som ska uppfylla deras 2020-vision om att man klarar livhanken bara man köper deras produkter. Något slags system för att förhindra bränder lär de ha, annars blir det "dålig press"...

#8 • Uppdaterat: 2024-04-08 13:08
Gäst (ej verifierad)

Herregud!
Ingen är född med kunskaper och vetande. Det är något man får inhämta genom studier, något som räddningstjänsterna borde ägna sig åt istället för att röra upp en massa damm i onödan. Var bedriver man sin verksamhet? På någon typ av skyddad verkstad? Välkommen ut i verkligheten. Den förändras över tid.

#9 • Uppdaterat: 2017-05-15 16:01
trasten

Ja, köp in en Tesla, BMW, Golf osv.. Krocka dom sen så ni kan öva! Hur svårt kan det vara?

#a • Uppdaterat: 2017-05-15 16:25
Hans Berglund

Det förekommer att vanliga bilbatterier vid kraftig laddning skapar knallgas som gör att det kan ske explosinsartad brand, hur är det vid kortslutning av ett så kraftigt batteri som det som är i elbilar, som ju kan uppstå vid en krock.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.