Nästa artikel
Oslo stoppar dieselbilar
Nyheter

Oslo stoppar dieselbilar

Publicerad 17 januari 2017 (uppdaterad 18 januari 2017)
Det kalla vädret kombinerat med stillastående luft har ökat luftföroreningarna i Oslo.
Kör inte på diesel om du har ärenden i den norska huvudstaden, det kan bli dyrt.
Vårt grannlands huvudstad har förbjudit dieselbilar med start idag. Detta på grund av att luftkvalitén är så dålig i Oslo just nu. Den som bryter mot förbudet kan få 1.500 norska kronor i böter.

Förbudet är tillfälligt och kan lyftas de närmaste dagarna, beroende på väderlek. Det är upp till innevånarna att informera sig via Oslo kommuns hemsida om dieselbilar är tillåtna eller inte. Stoppet för dieselbilar gäller det kommunala vägnätet mellan 06.00 till 22.00. Undantag är statligt ägda vägarna E6 och E18 där dieseldrivna bilar fortfarande får köras dygnet runt. Tunga dieselfordon med Euro6-klassifiering är fortfarande tillåtna i centrum.

De senaste dagarnas kyliga vinterväder med stillastående luft har skapat så kallad inversion i Oslo. Den kalla luften, som är tyngre än den varma, pressas ner från bergen i staden. Den varma luften lägger sig sedan som ett lock över, och föroreningarna stängs in.

Diskutera: Vad tycker du om dieselförbudet i Oslo?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#v • Uppdaterat: 2017-01-17 20:53
2fast4you

Euro 5 er ikke bra nok på diesel i byen der mener jeg at kun euro 6 som duger, euro 5 og bedre når det gjelder bensin er vel greit per i dag

#w • Uppdaterat: 2017-01-17 22:11
John2008

#34: Men gammal törstig bensinbil utan katalysator, är bra för luftkvaliteten?! Det verkar så eftersom inget förbud gäller dessa och andra bensinbilar.

#x • Uppdaterat: 2017-01-18 09:38
Leif Kavander

http://www.mestmotor.se/recharge/artiklar/nyheter/20170118/oppnar-for-dieselforbud-ocksa-i-stockholm-orovackande-hoga-varden/

#y • Uppdaterat: 2017-01-18 11:46
PREVIA

I USA där man har mycket högre krav på avgasrening än Europa så ser man inga dieselbilar i listan över bilar med lägst utsläpp. Europeiska biltillverkare säljer sina bäst renade diselbilar även i USA som tydligen ändå inte klarar att hamna på listan över bilar med lägst utsläpp vilket visar att man med bensindrivna bilar lyckats bättre med att minska farliga utsläpp samtidigt som CO2 utsläppen är lägst för dessa bilar.
http://greenercars.org/greenercars-ratings

Här är listan över utsläppskraven för bilar.
http://greenercars.org/greenercars-ratings/tailpipe-emissions
VW var nära listan med bilar med lägst utsläpp innan fusket upptäcktes och deras bilar hamnade i mitten av listan med bilarna med högst utsläpp och då togs bilarna bort från listan av myndigheten tills nya bilarna blir godkända.

#z • Uppdaterat: 2017-01-18 12:40
Swemba

Previa, jag antar att du vet att det är olika typer av utsläpp från bensin och diesel-bilar? Att säga "lägst utsläpp" generellt går inte. Bensinbilar släpper ut mer kolväten och partiklar. I praktiken så är det olika gränsvärden för respektive bränsletyp och hur dessa gränsvärden ser ut är till största del politiska beslut.
Diesel utgör en liten del av den amerikanska fordonsflottan. Där har man råd att vara strängare även om det egentligen kanske är så att det är bensinbilarna som är den största boven för både miljö och hälsa.

#110 • Uppdaterat: 2017-01-18 14:28
PREVIA

Det kanske inte är bensinbilar som är största boven för miljö och hälsa, då det hela tiden är dieselbilar som man vill förbjuda och som har stora svårigheter att uppnå lågt satta gränser.
Trotts att dieselbilar tillåts ha högre utsläppsvärden än bensinbilar så måste europeiska myndigheter tillåta eftergifter för europeisk bilindustri ligger så långt efter länder som USA som ett exempel. Sverige ville gå ännu längre i eftergifterna för biltillverkarnas gränser för utsläpp.
Här i teknikens-värld går att läsa om eftergifterna.
"I stället för max 80 milligram kväveoxider per kilometer (Euro 6) ska man tillåta utsläpp som är 110 procent högre (max 168 mg/km) fram till och med utgången av 2019. Från och med januari 2020 ska man permanent tillåta 50 procent högre utsläpp, det vill säga 120 milligram kväveoxider per kilometer.
Det uppluckrade regelverket framöver är alltså tamare än det som gäller i dag, men flertalet biltillverkare kommer ändå tvingas behöva skärpa sig.
I USA är reglerna betydligt hårdare, där får dieselbilar inte släppa ut mer än 43 milligram per kilometer."
Miljömyndigheterna i USA har nog full koll på vad man anser är största hälsorisker i bilars avgaser oavsett bränslesort som förbränns.

#111 • Uppdaterat: 2017-01-18 15:27
A.L

Utsläpp och deras olika komponenter är ett stort och komplext område. Det går inte att, precis som Swemba är inne på, peka på enskilda utsläpp eller motorlösningar för att avgöra vad som är mest gynnsamt för samhället som helhet. Dels beror det på folkmängden och exponeringen, dels beror det på toxiditeten hos respektive utsläpp och därtill finns det effekter i interaktioner mellan olika utsläpp som inte är helt kartlagda än. Variationer i bakgrundsnivåer, meteorologi samt byggnadssammansättning är andra saker som påverkar. Listan kan helt enkelt göras lång.

Studerar man de delmål som finns inom projekt "Ren luft" så ser man att det finns 16 olika områden som man mäter. Kväve är alltså ett, men även partiklar, kolväten och mängder av andra komponenter ingår.

Beslutet i Oslo är därför inte nödvändigtvis applicerbart på de förhållanden som vi har i Sverige - eller ens våra större städer.

MVH AL

#112 • Uppdaterat: 2017-01-18 15:50
2fast4you

Ikke noe bedre med bensin! https://www.nrk.no/viten/bensinbiler-kan-vaere-verre-enn-dieselbiler-1.13326150

#113 • Uppdaterat: 2017-01-18 18:00
Swemba

@Previa, är NOx det enda utsläppsvärdet man ska titta på? Varför i så fall? Är du medveten om att Diesel släpper ut mindre av kolväten som bensen, propen och eten samt andra högaromatiska ämnen som inte direkt är någon hälsokur?
Det enda som dieseln egentligen ligger generellt sämre till på jämfört med bensinmotorn är kväveoxider och där finns det effektiv reningsteknik.

#114 • Uppdaterat: 2024-04-08 13:08
Gäst (ej verifierad)

1996 lanserade Mitsubishi den första direktinsprutade bensinmotorn. 2000-2001 utförde företaget Rototest på uppdrag av bl.a dåvarande Vägverket, i dag Trafikverket, en jämförande test mellan bilar med sugmotor, turbobensin och direktinsprutade dito, samt turbodiesel. Avseende partiklar visade direktbensin en mycket oförmånlig utsläppsbild, med höga utsläpp och en partikelstorlek avsevärt mindre än motsvarande från dieseln. Alltså ännu oförmånligare ur hälsosynpunkt än dieselsotet. Eftersom Vägverket var en av beställarna av studien borde rimligtvis resultatet ha hamnat på ansvarit statsråds skrivbord. M

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.