Nästa artikel
EU läxar upp Tyskland angående utsläppsagerande
Nyheter

EU läxar upp Tyskland angående utsläppsagerande

Publicerad 9 december 2016
Tyskland, Volkswagens hemmaland, tas i örat av EU-kommissionen för att de agerat slapphänt i utsläppsskandalen.
Sammanlagt tycker EU-kommissionen att sju länder är för slapphänta när det gäller kontroll av biltillverkares utsläpp.
EU-kommissionen har inlett överträdelseförfaranden mot Grekland, Litauen, Luxemburg, Spanien, Storbritannien, Tjeckien och Tyskland, på grund av att de har brutit mot EU:s regler om typgodkännande av fordon.

EU anser att länderna inte agerat nog kraftfullt när biltillverkare brutit mot utsläppsregler, som i fallet med Volkswagen och dieselgate. Storbritannien och Tyskland tas extra hårt i örat för att de vägrat lämna ut alla de tekniska uppgifter som de samlat i sina nationella utredningar om utsläpp av kväveoxider som inleddes efter att Volkswagens manipulation av dieselmotorer uppdagades.

Nu har berörda medlemsländer två månader på sig att förklara sig. Sedan kan EU-kommissionen gå vidare med ett så kallat motiverat yttrande, där de kräver att länderna rättar till reglerna inom en viss tidsfrist. Om kommissionen är missnöjd i detta led går ärendet vidare till EU-domstolen, som kan utdöma böter.
 
Diskutera: Borde de berörda EU-länderna bötfällas?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2024-04-08 13:08
Gäst (ej verifierad)

Ansvarslöst!

#c • Uppdaterat: 2016-12-12 15:47
daem0n

Storbritannien lämnar EU.
Vem bry sig om EU reglarna om en av dem största länder (=Tyskland) fuskar med utsläpp? De andra bara följer, t.ex: vi (EU gubbar) ska avveckla kärnkraft och fortsätta tysk strategi: brinna upp rysk gas/kol och producera mycket mycket CO2! HURRRAA!

#d • Uppdaterat: 2016-12-12 17:25
Eric H

Är det nån idé?
Dessa tester har ju ändå visat sig vara helt verklighetsfrämmande och ha mycket liten korrelation med verkliga körförhållanden?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.