Vi Bilägares forum

Det här med att köra med vinterdäck under sommaren...

Det här med att köra med vinterdäck under sommaren...

Blev smått förvånad över hur många som faktiskt kör med vinterdäck under sommaren. Tog en promenad i området där jag bor (i Sthlm) och av de ca 60-talet parkerade bilar jag passera, hade ett 15-tal vinterdäck på. Det rör sig inte om folk som är pigga på däckskifte redan nu utan om bilägare som av lathet eller okunskap, förmodligen båda, kör med vinterdäck på året om. En hade t.o.m dubbdäcken på. Nu är det tyvärr inte olagligt att köra med friktionsdäck under sommaren men det är ju väldigt olämpligt. Vägegenskaperna är minst sagt skrala med mjuka friktionsdäck på varma eller regnvåta vägar.

En lag som förbjöd användandet av alla former av vinterdäck under sommaren vore på sin plats.

Är man så lat att man inte orkar byta däck (eller inte har råd) alternativt inte känner till riskerna med fel däckstyp i fel klimat, då borde man åka kollektivt istället anser jag. Däck är som bekant faktiskt en av de faktorer angående trafiksäkerhet där vi själva har möjlighet att relativt enkelt kan påverka den åt det bättre. Att då slarva kan få resultera i skillnaden mellan liv och död om olyckan är framme.

Uppdaterat: 2015-09-29 17:08

Kommentarer

Jag är inte förvånad. Jag har noterat samma sak, då jag passerar Stockholm central varje vecka, kommer upp på samma ställe. Där finns plats för 5 taxibilar, mellan 3 och 5 av dem har vinterdäck även mitt i sommaren. Kanske delvis ett resultat av dubbdäcksförbudet, eller ren snikenhet.
Oavsett, så är det rent vansinne att köra med mjuka vinterdäck sommartid. Åtskilliga tester har visat på mycket längre bromssträckor, och sämre kurvtagning.

Uppdaterat: 2015-09-30 22:03
Ingen vet hur gammal en Citroen kan bli...

M&S= mud and sand......
M+S + iskristall=mud and snow.....godkända vinterdäck.
I det fallet är nog inte vinterdäcket sämre än terrängdäcket......

Uppdaterat: 2015-10-01 11:52

Har noterat samma sak och förundrats. Har två grannar med nya bilar (Jeep Cherokee och Volvo XC70) som rullar på dubbfria vinterdäck. Kan inte gärna handla om annat än okunskap och/eller dumsnålhet.

Uppdaterat: 2015-10-01 13:49