Vi Bilägares forum

Regelförändringar och nya kategorier i forumet

Regelförändringar och nya kategorier i forumet

Det sker lite nytt i forumet just nu. Som ni kanske märkt är det ett antal nya kategorier uppsatta och vi har gjort några regelförändringar.

Vi Bilägare är en sajt om bilar, bilism och trafik men det har senaste tiden skapats en rad inlägg här som debatterar helt andra saker och jag är övertygad om att detta inte gagnar Vi Bilägare i vår ambition om att vara den bästa sajten för bilintresserade. Vår grundtes är att forumet måste hållas mer strikt kring det som rör Vi Bilägare och vi har därmed tagit bort kategorien ”Allmän diskussion” för att förtydliga detta.

Trådar i kategorierna ska handla om det inom kategorien. Ämnen som ligger i fel kategori bör flyttas, i annat fall raderas. Det här betyder att ämnen om bostadspolitik, friidrott, melodifestivalen, värmepumpar och invandringspolitik kommer att raderas. ”Allmän diskussion- Diskussioner om andra ämnen än bilar och trafik.” försvinner helt enkelt. Vill du diskutera andra ämnen hänvisar vi helt enkelt till sajter bättre lämpade för detta. Syftet med forumet är ett kunskapsutbyte kring bilar och trafik. Vi Bilägare är ingen diskussionsklubb om allt mellan himmel och jord.

För att komma till rätta med trådar som spårar ur och förvandlas till arenor för pajkastning behöver vi vara hårdare på att radera ovidkommande kommentarer. En diskussion kan vara intressant för många, men om den förvandlas till ett personligt trätomål mellan två-tre personer utan koppling till vad tråden från början handlade om, är den ointressant för alla utom de inblandade. Dessa kommentarer bör raderas för att tråden ska kunna leva vidare. Det primära är vad som är bäst för forumet i sin helhet.

Vi har gjort två regelförändringar i punkt 2.2 samt 2.3 för att underlätta moderatorernas jobb. Det skadar inte om alla läste forumreglerna då och då, men jag lägger dessa punkter med förändringar även här nedan.

2.2 När du skapar en ny tråd
Skriv en tydlig rubrik. Rubriken ska vara informativ så att läsaren kan förstå trådens innehåll. Samma inlägg får inte postas i flera forum. Vi Bilägare är ett forum för bilister och frågor som rör detta. Frågor som handlar om ämnen utanför de uppsatta kategorierna hänvisas till andra sajter.

2.3 När du svarar på en tråd
Håll dig till trådens ämne. Meningslösa inlägg för att flytta en tråd längre upp på forumets indexsida är inte tillåtna. Kommentarer ovidkommande för ämnet kan komma att raderas av moderator.

Ni är välkomna att kommentera förändringarna här nedan. Hoppas att ni har förståelse för dessa förändringar. De görs med intention om att det är för forumets bästa.

Uppdaterat: 2015-09-21 13:06
// Webbchef och affärsutvecklare på OK-Förlaget //

Kommentarer

Motorcyklar faller in i kategorien "Andra motorfordon än bilar". Vill man diskutera cyklister och deras trafikvett gör man det i "Allmänt om bilar och trafik" men vill man diskutera Tour de france så får man surfa till happymtb.org istället.
Om det skulle brisera en skandal om barnarbetare som gör sätesstoppning till Fiat så tycker jag att det också faller in i "Allmänt om bilar och trafik". Om det skulle vara en skandal med barnarbetarna på ett pappersbruk ägt av Stora Enso så ska de diskussioner föras i något annat forum.

Uppdaterat: 2015-09-17 12:48
// Webbchef och affärsutvecklare på OK-Förlaget //

Men jag saknar en rubrik om "Motorsport", det passar ju inte så bra in under "Allmänt om bilar och trafik".

Uppdaterat: 2015-09-17 13:05
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Antalet kategorier måste vara under ständig utveckling. Kanske är det för många redan, kanske är det för få. Det fanns ytterst få trådar om motorsport under "allmän diskussion", jag gick igenom alla inlägg där för att bilda mig en uppfattning om vilka kategorier som skulle kunna vara intressanta.

Uppdaterat: 2015-09-17 13:31
// Webbchef och affärsutvecklare på OK-Förlaget //

Jo många anser att det är för många kategorier redan och det stämmer kanske, men just "Motorsport" borde vara med , jag tror att intresset blir större nu när vi har Marcus Ericsson med i F1. Men ViB är ju förstås ingen motorsporttidning och kanske läsarna är ointresserade av ämnet?
Men kommer det någon liten artikel i varje nr av papperstidningen kommer kanske intresset att vakna.
Och nu menar jag inte just F1, det finns ju så mycket mer och jag tror att det skulle lyfta bort "gubbstämpeln" som tidningen faktiskt har i yngre kretsar.

Uppdaterat: 2015-09-17 13:42
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Gäsp, din snöslunga hamnar nog under "Andra motorfordon än bilar"
Dina sista rader håller jag fullständigt med om.
Magnus säger i tidigare inlägg att politik som har nära anknytning till bilismen kan diskuteras i "Allmänt om bilar och trafik"
Ren allmän partipolitik är inte tillåtet. Trådar som handlar om ett parti är inte tillåtet. Anknytningen till bilism måste vara uppenbar.

Uppdaterat: 2015-09-17 14:45
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Men MVH AL, om du absolut måste få in migrationspolitik i allt du skriver, tror jag att det är bättre att du hittar en hemvist på en sajt där det ämnet är det centrala. Hoppas att du kan respektera att Vi Bilägare är ett forum som handlar om bilar och trafik.

Uppdaterat: 2015-09-17 15:53
// Webbchef och affärsutvecklare på OK-Förlaget //

Magnus - ni skriver ju om annat än bilrelaterat i er tidning - t ex tester av olika maskiner som kan behövas i hemmet. Därmed borde ämnesområdet för detta forum vara lite bredare än bara bilrelaterat kan man tycka. Och exemplet med snöslungor är ju ett utmärkt exempel på sånt som man kan behöva lite tips om från skribenterna i detta forum - liksom t ex bildammsugare. För att inte tala om skottkärror som ett exempel på sånt ni testar (senaste numret). Och det har funnits trådar om olika reseskildringar - också nåt som förekommer i tidningen. Så nog finns det annat än bilrelaterat som definitivt passar som ämnen i detta forum och som inte är relaterat till politik. Från att ha varit relativt brett och med lämpligt antal underavdelningar har forumet gått till att bli relativt smalt och med en mängd underavdelningar. Så - frånsett begränsningen av politisk pajkastning, vilket jag stöder till 100 %, så har övriga ändringar tyvärr blivit mindre lyckade i mina ögon. Och att hålla sig till ämnet kanske kan tyckas naturligt men lite besök utanför kan ibland tillföra tråden mycket mera än om man strikt tvingas följa ämnesrubriken. Och rubrikerna är inte jämt så enkla att tolka heller för den delen. Jag är tyvärr rädd för att dessa nya regler kan vara spiken i kistan för detta forum. Men då minskar ju å andra sidan modereringsbehovet...

Uppdaterat: 2015-09-17 17:15

Varför skulle fler specificerade kategorier få folk att skriva mindre? Tycker det verkar vara lätt att se vart man skall skapa sina nya trådar. Innan förändringen var det många som lade sina trådar fel trots färre kategorier. Det är ju inte så att det är väldigt mycket svårare att överblicka några fler kategorier. De flesta forum har långt mer kategorier än så.

Uppdaterat: 2015-09-17 17:18
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Jag håller med AL här (ramla inte av stolen nu...), det är svårt att undvika politik i samband med trafik. Det är ju politikerna som bestämmer hur trafiken ska beskattas, och självklart måste man få ha synpunkter på det.

Sedan är det förstås lätt att diskussionerna drar iväg om hur skattepengar används (typ, går de till annat än infrastrukturen), och där är det svårt att dra gränsen. Det handlar inte alls om att någon måste dra in migrationspolitik överallt, men visst finns risken att den berörs.

När det gäller annat än bilar kan väl en grundregel vara att samma ämnen som skrivs om i tidningen är OK? Skruvdragare och annat som finns hemmavid. Dessa ämnen har ju också mindre risk för heta debatter.

Uppdaterat: 2015-09-17 17:22
Ingen vet hur gammal en Citroen kan bli...

Hacken - mina åsikter grundar sig på erfarenheter av andra fora där man gjort samma försök och det har sällan blivit lyckat. Som Leifer säger - "det geniala brukar vara enkelhet". Men vi får väl avvakta och se hur det kommer att fungera - både beträffande de många underavdelnnongarna och hur modereringen kommer att utvecklas. Om ni t ex blir hårda på att ämnet absolut måste följas "in absurdum" så tror jag i o f s att det är en allvarligare dödsstöt än de många underavdelningarna.

Uppdaterat: 2015-09-17 17:48

"Eller om man har för mycket kokain på skrivbordet..." Priceless.

Jag har gått igenom de drygt 200 inlägg som fanns i allmänt och skapat kategorier av det som det fanns behov utav. Jag tror inte att det fanns en enda tråd om vare sig snöslungor, skottkärror eller bildammsugare, så lusten att skriva om detta verkar vara högst begränsat. Forumet ska vara inriktat på bilar och trafik. En begränsning av ämnesområdena är nödvändig för att forumet ska kunna överleva, annars blir det en diskussionsklubb för 10 personer vilket inte tillför sajten någonting. Visst blir forumet smalare, men förhoppningsvis också med större relevans och kvalitet, vilket gör det intressant för fler.
Möjlighet att radera såväl hela trådar som ovidkommande kommentarer inom trådarna ger moderatorer bättre möjligheter att styra debatter på ett tidigare stadium.

Uppdaterat: 2015-09-17 18:05
// Webbchef och affärsutvecklare på OK-Förlaget //

Jag tror alla fattar vad som menas med den nya given här på sidan, passar inte galoscherna så finns andra forum.
Vill man så kan man alltid härleda all beskattning tillbaka till flyktingpolitiken.
Men om man nu har den agendan så finns det ju som redan konstaterats andra bättre passande forum för detta.

Det lär väl visa sig snart hur detta fungerar i praktiken, men att sabla ner det nya forumet redan nu tyder på viss indignation.

Uppdaterat: 2023-03-21 08:25

Monty Python hade inte kunnat skriva ett bättre manus. Jag tycker Magnus Johansson bör få en löneförhöjning! :O)

Uppdaterat: 2015-09-17 18:43

En sak till för Magnus att ta tag i: det är önskvärt att ett inlägg som redigeras ligger kvar på samma plats som innan redigeringen.

Uppdaterat: 2015-09-17 19:04
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and beat you with experience.
Audi A5 SB skrev:

En sak till för Magnus att ta tag i: det är önskvärt att ett inlägg som redigeras ligger kvar på samma plats som innan redigeringen.

Men det problemet gäller väl inte forumet utan när vi kommenterar artiklar...

Uppdaterat: 2015-09-17 19:14

Jag ger en +10 till Prestigelös inlägg. Spot on. Och svårare än så är det väl inte?

AL, du kan nog fortfarande sabla ner på PSA och det faktum att man lever på pengar som per definition är "politiska".

Ut med det gamla och in med det nya;-)

Uppdaterat: 2015-09-17 19:30
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and beat you with experience.

Det skulle vara bra om det fanns en regel som säger att man inte får upprepa samma sak tiotals (eller mer...) gånger. Likaså kunde längden på kommentarerna gärna begränsas.
Då skulle vi slippa samma långa haranger som fyller kommentarsfälten om och om igen. Den som predikar lär inte sluta, de som denne predikar för lär ändå inte ändra åsikt (snarare tvärtom).

Uppdaterat: 2015-09-17 19:59
Ingen vet hur gammal en Citroen kan bli...

...fast predikningarna var väl mest relaterade till de politiska trådarna...

Uppdaterat: 2015-09-17 20:02
RCS-51 skrev:

Nja där har du väl inte rätt Pi

Nja - inte 100 % rätt men det var rätt vanligt i de politiska trådarna.

Uppdaterat: 2015-09-17 20:43

För en gångs skull måste jag faktiskt hålla med om en hel del av det Kapten skrev i inlägget ovan. "Panik" känns nog som bara förnamnet, tyvärr... Sen tycker vi säkert inte likadant om de politiska trådarna för min åsikt är att dessa i väldigt många fall inte hade speciellt mycket med ViBs intresseområde att göra och att de därför inte heller hör hemma på detta forum.

Uppdaterat: 2015-09-17 22:59

Vill man diskutera politik som inte rör bilar bör man göra det någon annanstans.
Man dränks ändå i flödet från facebook numera med folk som vill trycka sina egna åsikter i andras ansikten.
Skönt om det bara handlar om bilrelaterade frågor.

Uppdaterat: 2015-09-17 23:06

Se där - då tycker vi ännu mera lika än vad jag trodde..:)

Uppdaterat: 2015-09-17 23:07

Tänk att man äntligen fick räknas in i kategorin "riktiga män"...:)

Uppdaterat: 2015-09-18 22:36

Det är politiken som ger bilismen dess för-och nackdelar. Varför inte kunna diskutera vilken politik de politiska partierna har, som har betydelse för bilismen. Skall det inte gå att ondgöra sig över ett politiskt parti som i parti och minut vill höja skatt på drivmedel, eller införa trängselavgifter överallt.

Uppdaterat: 2015-09-19 06:41
Lås inga trådar.

Kling och Klang icke att förglömma ;-)

Uppdaterat: 2015-09-19 19:28
Lite krokigt är också rakt

Apropå Kling och Klang,
http://na.se/nyheter/lindesberg/1.3161712-bildspecial-fallorna-som-lurade-polisen

Uppdaterat: 2015-09-19 19:57
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Nejdå, ni behöver inte oroa er. Vi har valt ett mycket diskretare nick för våra spaningar. Så fortsätt som ni höll på.

Uppdaterat: 2015-09-19 20:06
KaptenOberkommandokk skrev:

(Jag läste inlägg #42 innan det redigerades. Var det inte läge att koppla in polisen där, Magnus?)

Har mitt inlägg (#42) redigerats ? Vill minnas att det var precis så där jag skrev....

Uppdaterat: 2015-09-19 23:26

Nu börjar Gäsp att annonsera privata uppgifter när han blir redigerad. Vet inte vad du vill vinna på det. Har du tänkt på att kommentarer du tycker är roliga kan vara stötande för andra användare här? Det är därför du blir anmäld.

Uppdaterat: 2015-09-20 18:28
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Tänker inte käbbla med dig Gäsp, jag har bett Magnus se över dina inlägg den senaste tiden vad som görs får han besluta. Om jag försöker rensa dina anmälda inlägg så börjar du kasta skit på mig trots att det är min uppgift att kolla igenom anmälda inlägg. Jag ser inte till hur du tänker i dina inlägg, jag ser dem utifrån hur de uppfattas av de du riktar dig mot.

Uppdaterat: 2015-09-20 18:39
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Tänker inte bemöta ert evinnerliga käbblande. Vib får se över detta.

Uppdaterat: 2015-09-20 18:43
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Jag har fortfarande inte analyserat kategoriseringarna och huruvida de täcker in det som åtminstone jag tycker bör omfattas. Men jag återkommer.

AL, självfallet kan det finnas anledning att komma in på politik, men det ska vara via bilar och trafik och inte från något annat håll. Somliga verkar älska att hitta de mest halsbrytande kopplingar inom finanspolitiken.

Kapten, Kapten, det du skrev på huvudsidan och som mycket väl kan ha varit en katalysator, hade ingenting i den tråden att göra! Det var ren och skär politisk propaganda. Oavsett om jag håller med dig eller inte så hade det alltså inte alls där att göra! Vad är det som är så svårt att fatta?
Jag kan tillägga att jag inte begärde att rubbet skulle raderas, utan jag nöjde mig med mindre och gav dig en chans att återgå till ämnet i tråden.

Det hade varit intressant att läsa vad Gäsp skrivit.
Långt tillbaka förekom en del grovheter, men det är inte åt det hållet jag tycker vi ska titta. På senare tid har det varit en del roliga anekdoter, en del träffande kommentarer och en del vettiga synpunkter. Därför hade alltså varit intressant att få se inläggen som nu är raderade.
Jag litar dock på våra övriga moderatorers omdömen.

Uppdaterat: 2015-09-20 18:55
Roy J

Har försökt förklara för Rcs ett flertal gånger men eftersom det inte går hem har jag slutat försöka. Nu är det inte heller tillåtet med att diskutera partipolitik. Jag tänker respektera Vib:s regler.

Uppdaterat: 2015-09-20 19:44
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Ja, det här med ett nytt forum verkar ju fungera bra! =) Undrar om det inte vore bra om Hacken tog en paus som moderator i forumet, i alla fall ett tag! Förtroendet verkar inte ligga på topp direkt!

Uppdaterat: 2015-09-20 21:53

Magnus skulle kolla igenom detta i eftermiddag därefter vet vi vilka beslut som skall tas. Jag litar helt på Magnus omdöme.

Uppdaterat: 2015-09-21 12:31
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Hej, den här tråden har lämnat sitt ursprung och handlar nu inte om ett ämne utan är en diskussion mellan fyra-fem parter som dessutom diskuterar olika saker. Därmed så sätter vi punkt i ämnet "regelförändringar och nya kategorier".

Men jag lägger till litet snabbt som jag ser det (kopierat från annan tråd):
1) Redaktionen har fortsatt förtroende för Hackenbusch som moderator.
2) Om ni har genomtänkt kritik kring honom som moderator vänligen skicka mejl till redaktionen. Gör detta detaljerat och med exempel, så får vi ta ställning till det.
3) Det mesta här härrör kring ett uttalande om politik, och det gör ju att redaktionen blir än mer övertygad att politik inte bör diskuteras i forumet. Ja, det var något skit om att statsministern borde arresteras, jag vet inte om Hackenbusch redigerade sitt inlägg i efterhand, men det var däremot jag som raderade hela tråden (eftersom "Allmänt utom bilar" togs bort).
Men visst, det var oklokt att som moderator uttrycka en politisk åsikt, eftersom detta nu uppenbarligen verkar färga andra medlemmars syn även på modereringen. Redaktionen utgår dock fortfarande från att Hackenbusch fortsättningsvis kan moderera på ett objektivt sätt.
Låt oss med detta sätta punkt för den här diskussionen. Vi har sett och läst era synpunkter, nu är det dags att gå vidare och släppa den där pucken.

Uppdaterat: 2015-09-21 13:52
// Webbchef och affärsutvecklare på OK-Förlaget //