Nästa artikel
Kostnaderna ökar efter dieselgate
Nyheter

Kostnaderna ökar efter dieselgate

Publicerad 28 juni 2016 (uppdaterad 28 juni 2016)
Efter förhandlingar med amerikanska åklagare och miljöorganisationer höjs nu kostnaderna för Volkswagen efter utsläppsskandalen. Samtidigt börjar krav på ersättning komma från andra håll.
Tidigare uppskattades det att Volkswagens dieselskandal skulle komma att kosta företaget cirka tio miljarder dollar (cirka 85 miljarder kronor) för återköp och ersättning till konsumenter och miljöfonder i USA. Nu säger källor till Reuters att den siffran har höjts till över 15 miljarder dollar (cirka 128 miljarder kronor). 

Samtidigt höjs det röster för att europeiska konsumenter ska få samma ersättning som de amerikanska.

–Volkswagen borde frivilligt betala europeiska bilägare ersättning som är jämförbar med vad de betalar amerikanska konsumenter, säger Elzbieta Bienkowska, ansvarig för industri och inre marknad i Europeiska kommissionen.

Förutom de här kostnaderna har också norska oljefonden nu lämnat in sin stämningsansökan mot Volkswagen på grund av avgasfusket. Fonden, som är Volkswagens största delägare utan plats i styrelsen, har redan tidigare kritiserat Volkswagens ledning och ingår nu i den stämning mot företaget som flera av de stora investerarna driver.

Diskutera: Hur kan Volkswagen återvinna kundernas förtroende?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#129 • Uppdaterat: 2016-07-02 22:09
Vidstige

AL, VW har inte gått i kk eftersom VW ju bara är ett märke i en annars lönsam koncern. VW som märke har alltså enorma problem just nu, bättre går det för dom andra märkena. Ett bilmärke är bara en etikett och vad som döljer sig bakom och hur det produceras är frågan. Men ett varumärke kan få dåligt omdöme i folkmun och det tar mycket lång tid att arbeta bort sånt och det krävs då bland annat att man motbevisar. Dvs bevisbördan ligger nu på märket VW. Dom kan t.ex. inte nu givet glida på "tysk kvalitet" utan vidare utan kommer börja bli ifrågasatta av kunderna och media, mer än nånsin tidigare. Grundproblemet är dock att VW inte tjänar pengar på sålda bilar pga att produktionen är för dyr. Vad gör produktionen för dyr? Jo bilarna produceras i högkostnadsland i huvudsak, i Tyskland. Och bilarna är för avancerade och påkostade med hänsyn till det pris man tar ut. Hur löser man det? Ännu ingen som kommit med en enda konstruktivt förslag. Helt otroligt, en tråd med en fråga från artikeln och ingen svarar, alla förnekar problem.

Och ditt svar om att du inte vill investera i VAG just nu säger i sig allt faktiskt. Dvs din analys blir då den samma som jag. Hur kommer det sig?

Du pratar om synergier och visst finns det. Men samtidigt finns ju då det problem som jag beskrev, att man har bilmärken som knappt går att skilja åt, som saknar egen identitet och är för lika. S.k. badge engineering. Det håller aldrig i längden då köparna inte gillar det utan tvärtom genomskådar det. I fallet Skoda så är det dock positivt då kunderna inser att man får VW/Audi grejor till lågpris.

#12a • Uppdaterat: 2016-07-02 22:13
Vidstige

Axa, läs det DN skriver, man säljer med rabatter. Lönsamheten per såld bil är extremt usel numera. Man lyckats inte överge volymmålet som man sa att man just ville göra. Förvisso kan väl strategin försvaras av att bilarna på sikt kommer behöva mycket underhålls så det finns mycket pengar att tjäna på eftermarknaden. Men strategin är inte hållbar och inte i linje med den nya kultur som VW säger sig vilja bygga.

#12b • Uppdaterat: 2016-07-02 22:19
Vidstige

Pi, nej jag är inte okunnig om robotisering men det finns olika grader. Snarare alltså du som inte har koll. Läs på lite om Bmws nya fabrik som tillverkar i3 så kanske du fattar. Det samma gäller Teslas nya fabriker. Vad det handlar om då är att VW måste säga upp enormt mycket personal i Tyskland och det är knappast populärt. Så frågan är hur du ska lösa det. Kom igen nu, svara nån gång på nån fråga istället för att bolla eller klandra mig. Och tänk på att produktionen av VW bilar IDAG är alldeles för dyr. Så om du menar att mer robotisering inte löser det för produktionen i Tyskland så får du komma med ett annat svar hur man ska har en lönsam produktion av ett volymmärke i ett högkostnadsland som Tyskland. Se om du kan svara nu utan att bolla...

#12c • Uppdaterat: 2016-07-02 23:10
Axa

Shogun
Ja det kan du ju fundera på. Jag undrar hur man kan ha förtroende för Toyota som kvalitetsbilar efter otaliga återkallelser.

Vidstige
Men fortfarande är lönsamheten plus per bil. Och iom med att dem säljer så många bilar blir det stora intäkter totalt.

#12d • Uppdaterat: 2016-07-02 23:39
Vidstige

Axa, 0,3 % vintermarginal per bil, nej det är inte tillräckligt bra, ingen anser det utom några VW-entusiaster i denna tråd.

#12e • Uppdaterat: 2016-07-02 23:51
Axa

Tydligen duger det för VW-koncernen

#12f • Uppdaterat: 2016-07-03 00:36
Vidstige

Äh, audi säljer även på volym liksom bmw och mercedes. Klart märker audi kan stå på egna ben utan märket vw säljs. Det jag förslog handlade dessutom om att öka både skoda och audis volymer, FoU kan förstås fortsätta ske i tyskland liksom produktion av audi.

#12g • Uppdaterat: 2016-07-03 09:33
Pi

Vidstige - det känns rätt lönlöst att diskutera med dig för har man nån annan åsikt än du har så accepteras den inte. Jag har INTE sagt att ytterligare robotisering INTE kan förbättra lönsamheten men samtidigt finns det ingen quick fix på eventuella lönsamhetsproblem som du ofta tycks tro. Är rätt övertygad om att, i detta fall, VAGs företagsledning har denna fråga ständigt på agendan. Sen är det ju så att VAG liksom t ex Toyota har produktionsenheter i många länder så det är inte bara i högkostnadslandet Tyskland som de producerar bilar. Så givetvis pågår det en ständig ökning av robotiseringen i produktionen allteftersom nya robottyper och applikationer för dessa kommer fram men redan idag är den relativt hög hos de flesta biltillverkarna - och det av både lönsamhetsskäl och för att få en hög och jämn kvalitetsnivå. Men det finns många faktorer som man måste ta i beaktande som företagsledning som enskilda skribenter i sådana här spalter varken känner till eller behöver ta hänsyn till. Det är tyvärr idag alltför vanligt att förenkla verkligheten och därmed tro att man har lösningen på många problem. Du kan nog vara övertygad om att VAGs företagsledning har dessa frågor mycket högt upp på agendan men den är mera komplex än vad du och jag nånsin kan förstå.

#12h • Uppdaterat: 2016-07-03 11:31
Vidstige

Pi, har inte påstått att jag ser allt, frågan var ju vad man ska göra för att återfå kundernas förtroende för VAG och det handlar då särskilt om bilmärket VW. Vad vi ser också är att märket har stora lönsamhetsproblem som ju nämns i pressen. Vi hamnar då även i frågan om industriproduktion för konsumentprodukter i högkostnadsländer, som är en svår nöt. Vad man allmänt ser är att det är lättare med sån produktion om det är high end, lyxprodukter. Eller som det kallas i bilvärlden, premium. Då kan man ta ut större marginaler och då kan det även betalas ut högre löner liksom ha en hel del personal.

Har aldrig sagt eller menat att jag inte accepterar andra åsikter, vad har du fått det ifrån? Däremot blir jag ju hårt angripen (inte sällan i person) när jag för fram mina idéer inkl du själv.

Visst har ledningen för VAG/VW en annan helhetsbild men jag tror inte du ska överskatta den heller. Dom ser inte allt heller och har just dessutom haft stora problem med ledarskap. Så underskatta inte våra diskussioner här, vi ser mycket också. Lägg till detta att det just finns en överkapacitet på biltillverkare och bilproduktion i Europa. Prispress och stenhård konkurrens. Dessutom ett EU som har ekonomiska problem. Svår miljö att tjäna pengar i och särskilt har det visat sig för volymtillverkare.

Jag vet också att VW tillverkas i andra länder med lägre kostnader, men grundproblemet är ju den tyska produktionen. Och den är stor, själva hjärtat hos VW. Jag har inte läst några positiva uppskattningar om bättre lönsamhet där, kan inte heller sett det själv eller förstå hur det ska gå till. Du eller andra som gillar VW mycket har inte sagt något, snarare förnekas problem överhuvudtaget med märket och med lönsamhet. Du kritiserar inte dom som är överdrivet positiva utan går bara på mig. Det är som vanligt alltså.

Jag tror man kommer behöva göra nåt mer drastiskt förr eller senare, i längden fungerar det inte med låg lönsamhet. Om vi sen får ett paradigmskifte med stor elbilsförsäljning så ändras ju många förutsättningar också, det är inte givet heller till fördel för VW. Bland annat detta då med att tjäna pengar på eftermarknaden. Om man har dålig lönsamhet på nybilsförsäljningen så kan man ju ta på eftermarknaden. Det man förlorar på gungorna konceptet alltså. Med elbilar blir det svårare. Likaså om man höjer den långsiktiga kvalitén och blir mer japansk/koreansk där. Mitt intryck är att VW kommer få ännu större problem framöver om man lägger det pussel jag beskriver och där tycker jag då det är bättre att agera förebyggande. Att aktieägarna inte heller är nöjda är också ett problem som inte kan viftas bort, dom ser alltså inte positiv på utvecklingen och framtiden.

Förslaget att lägga ner VW är drastiskt och väcker känslor. Men en anledning till som jag inte nämnt är att det är dyrt för VAG att producera så många olika modellvarianter under olika märken som är rätt lika varandra egentligen. Så jag anser att dom tre märkena Seat/Skoda/VW ska bli ett. Eller att man på nåt sätt gör mycket större skillnad på dom för att nå helt olika målgrupper, men ser inte vad det kan vara. En variant vore att göra Skoda till ett mycket tydligare lågprismärke men den dörren känns stängd nu. Märket är populärt som det är och man tjänar bra pengar på det. Vad vi har är då tre märken som är mycket lika varandra och som kostar förhållandevis lika mycket i pris ut till kund. Då vore det snarare mer logiskt att gå hela vägen med badge engineering och exempelvis sälja VW som Seat i Spanien och kanske som Skoda i USA, dvs exakt samma bilar. Ungefär som att Opel heter Vauxhall i England.

#12i • Uppdaterat: 2016-07-03 16:43
Axa

Ja, och Vauxhall har därigenom blivit jättepopulära i GB menar du?

I Spanien köper man Seat för att den är tillverkad där. En importerad VW med Seat-emblem kommer inte sälja bra.

Konsumenter är i många fall patriotiska ifråga om bilmärke. Se på Sverige. Volvo säljer bra för att det är svenskt. Och när vissa modeller tillverkade i Belgien var det skräp-Volvo. Man skulle ha Volvo från Trollhättan.
Av samma anledning skulle inte en Seat tillverkade någon annanstans vara populär i Spanien.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.