Nästa artikel
Nya Citroën C3 ärver Cactus-styling
Nyheter

Nya Citroën C3 ärver Cactus-styling

Publicerad 30 juni 2016
Nya Citroën C3 med fräckare yttre.
När Citroëns småbil uppdateras får den karaktäristiska gummidetaljer – men svenskarna snuvas på utrustning på grund av kameraförbud.
Sedan introduktionen 2002 har lilla C3 sålt mer än 3,5 miljoner bilar. Nu är det dags för en ny version och den får en rejäl omgörning vad gäller utseende. Från storasyskonet C4 Cactus ärver C3 de karaktäristiska gummidetaljerna på sidorna, Airbumps, som ska skydda mot dörruppslag. Taket är fyra centimeter lägre för optimerad aerodynamik.

Det ska kunna gå att skräddarsy bilen och göra den mer personlig genom flera stylingval, till exempel olika färger på tak och sidospeglar.

– Nya C3 visar precis vad Citroën står för. Det är en bekväm bil med personlighet, designad för att tilltala nya kunder som söker en modern bil full av karaktär. En perfekt utmaning för vår bästsäljare, som står för nästan en av fem sålda Citroënbilar i Europa”, säger Linda Jackson, vd på Citroën.

På den svenska marknaden kommer inte nyheten ConnectedCam att finnas i bilarna. Detta på grund av kameraövervakningslagen. Systemet består av en inbyggd så kallad dashcam som till exempel kan spela in en video om bilen krockar.

Motoralternativen består av tre bensinare och två diesel. De bensindrivna motorerna är trecylindriga och heter Puretech 68, 82 och 110. Dieselmotorerna benämns BlueHDi 75 och 100.

Klicka på bildspelet för att se fler bilder.
 
Diskutera: Vad tycker du om Citroën C3?

  

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2016-06-30 23:03
Raphael

Det kan ju nämnas att de som provkört prototypen med det nya komfortsystemet, säger att det känns som en DS (ursprungs DS) eller CX. Och det fantastiska är att systemet är billigare att tillverka, bygger på mekanik och hydraulik - behövs inga gasklockor eller pump. Jag tror detta kan bli en stor grej för Citroën som gör att de sticker ut jämfört med konkurrenterna.

DS-märket får ett annat system som bygger på mer elektronik och som blir dyrare och läser av vägen och mer förenar sport och komfort. Någon slags elektronisk datorstyrd reglering av stötdämpningen. Citroëns system är ju helt mekaniskt utan datoriserad intelligens, enbart inriktad på komfort. DS ska ha mer kördynamik.

#c • Uppdaterat: 2016-07-01 10:13
Gäst (ej verifierad)

Gillar den skarpt.

Är det här märkets strategi framöver så är jag väldigt positiv. Satsningen på komfort, egen karaktär och design gör att jag mycket möjligt kommer bli Cittra-ägare igen nån gång framöver. Helt rätt av dom att återgå till det egensinniga som jag alltid uppskattar fast lika "galna" som förr blir de nog aldrig igen, Som gamla GS t ex...

Och den nya fjädringen blir ju oerhört intressant att prova. Ger den verkligen samma svävande känsla som jag hade i min CX? Är det bara i närheten är jag väldigt imponerad.

#d • Uppdaterat: 2016-07-01 15:55
Raphael

Rålle, provkörarna av prototypen hävdar nya stötdämparsystemet ger samma flytande svävande känsla som det pneumatiska systemet, men som fungerar ännu bättre över korta skarvar än det tidigare systemet gjorde. Dock är systemet inte optimalt kalibrerat i prototypen, provarna säger att tvärnitar man så gungar det som i en 50-tals Cadillac... Så några saker återstår att lösa.

Ser också nu att Citroëns målsättning är att erbjuda systemet över hela modellprogrammet, men Advanced comfort-konceptet kostar pengar så vi får väl se hur det blir med den saken.

Journalister kritiserade gamla systemet för dålig vägkänsla dvs att det filtrerade bort vägen för mycket. Jag misstänker den kritiken kommer återkomma till nya systemet...

#e • Uppdaterat: 2016-07-01 15:59
Raphael

Här är en genomgång av systmet finns mycket på nätet om det...
http://www.autocar.co.uk/car-news/new-cars/uk-exclusive-new-citroën-suspension-set-‘reinvent’-comfort

#f • Uppdaterat: 2016-07-01 18:09
Gäst (ej verifierad)

Jo Raphael, vägskarvar klarar ju inte gashydrauliken av så bra, där är en konventionellt bra avfjädrad bil bättre. Men att att den här nya tekniken skulle vara precis lika svävande och mjuk som i t ex DS och CX är jag nog lite tveksam till men jag mer än gärna fel! Bättre än allt annat på marknaden hitom S-klass är det säkert hur som helst.

Och jag har läst nån provkörning där de är väldigt lyriska så det här bådar gott för märket.

#g • Uppdaterat: 2016-07-02 09:33
Raphael

Här är vederhäftige Thomas Autogefühls genomgång av bilens design och flera unique features som bilen har. Den högklassiga inredningen med textilinlägg i instrumentpanelen (bl a i utförandet Metropolitan Grey) får högt betyg. Som vi vet sedan tidigare gillar inte djurvännen Thomas läder i bilar utan föredrar textil av högsta kvalitet för en ombonad mysig känsla. Uppenbarligen är han förtjust i nya C3! :)
https://youtu.be/B3qx1AinXL8

#h • Uppdaterat: 2016-07-02 12:30
Raphael

Nu vill jag att bilder på nya C3 Picasso släpps, det kan vara min nästa bil. :) Och C4 Cactus uppdateras under nästa år. Räkna med att den får Advanced Comfort systemet (eftersom systemets demobil är en Cactus) och nya EAT6 automaten (fast med tryckknappar), autobroms och nya bildskärmen som C3 har.

#i • Uppdaterat: 2016-07-02 17:49
S-E S

Peter E, säljer C4 "som smör i solsken" blir det inte stora skvätten kvar när kunden kommer?

#j • Uppdaterat: 2016-07-02 18:01
Peter E

Oj vad dumt det blev, haha

#k • Uppdaterat: 2016-07-02 18:54
Roy J

De är intressant hur Citroën lyckas med konststycket att göra en personlig och ombonad interiör utan att ta till dyra material. Framförallt är det roligt att fransmännen, och där inkluderar jag även Renault, gör roliga och tilltalade bilar och inte fastnat i det tyskt gråbrunmurriga som även asiaterna har svårt att ta sig ur.
Om denna lilla bil inte blir hårt stötande over skarvar och dessutom lyckas håla vägljuden stången, så har de ett vinnande koncept som åtminstone jag tycker är mycket intressant.
Det enda frågetecknet är baksätet.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.